Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών διοργανώνει και φέτος στην Αθήνα το Caid Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 24 Οκτωβρίου έως και 1 Νοεμβρίου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Πολυχώρο Caid στον Ρέντη. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 88 επιστημονικές ταινίες από 20 χώρες, ενώ 26 ταινίες θα διαγωνίζονται για 5 βραβεία: Καλύτερης ταινίας, Καινοτομίας-Τεχνολογίας, Τέχνης, Επικοινωνίας της Επιστήμης και Κοινού.
 
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας,  δε θα σταθεί μόνο στο διαγωνιστικό κομμάτι του, αλλά θα πλαισιωθεί και από παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα “Επιστήμη και Επιστημονική Φαντασία”. Μέσα από τις προβολές και τις σχετιζόμενες δραστηριότητες του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά σε απαντήσεις σε καίρια επιστημονικά ερωτήματα.
 
image
 
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί διεθνής συλλογική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Βία?”, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Η συλλογική αυτή έκθεση σύγχρονης τέχνης θα διαρκέσει από 30 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου.
 
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πειραματική συναυλία “Η γέννηση του κεραυνού” από το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, όπου το κοινό θα αναβιώσει την εμπειρία και τη διαδικασία της δημιουργίας αλλά και των αποτελεσμάτων του φυσικού αυτού φαινομένου.
 
Αξίζει να σημειώσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ “Επιστημονική έρευνα στην Αττική” σε παραγωγή Caid-Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης. Στο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της Αττικής και διερευνώνται οι επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των ερευνητών στην Ελλάδα της κρίσης.
 
image
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ όπου θα προβληθούν μία σειρά ταινιών μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας, σε συνεργασία με το Internationl Science Fiction & Fantasy Film Festival of Athens (SFF-rated Athens).
 
Η επιστήμη θα ιδωθεί μέσα από μια διαφορετική ματιά, αυτή των κινηματογραφιστών ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Είκοσι πέντε ταινίες επιστημονικής φαντασίας διεγείρουν συναισθήματα και προκαλούν την αναθεώρηση των έως σήμερα απόψεων περί επιστήμης και ηθικής.
 
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν πέντε ημέρες μαθητικών προβολών με 10 διαφορετικά επιστημονικά ντοκιμαντέρ σε ειδικές προβολές για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θα συναντηθούν οι συγγραφείς και οι κινηματογραφιστές του επιστημονικού και του φανταστικού, ενώ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων επιστήμης και επιστημονικής φαντασίας.

image
 
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες του τις εκδηλώσεις και σκοπός του είναι να φέρει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στην Επιστήμη και την Επιστημονική Φαντασία.
 
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Πολυχώρο Caid στον Ρέντη. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: www.caid.gr