Αυλαία σηκώνει το 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου και φέτος θα έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο καθώς η Αθήνα είναι η τιμώμενη πόλη στο στο τμήμα City to City, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν δέκα ελληνικές ταινίες, παραγωγής 2011 – 2013. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ο Σεπτέμβριος ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος μήνας τον κινηματογραφόφιλων καθώς είναι διάσπαρτος από σπουδαία φεστιβάλ, τόσο εκτός όσο κι εντός συνόρων. Έτσι κι ενώ το 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου), την Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει ένα ακόμα Διεθνές Φεστιβάλ και μάλιστα με έντονο ελληνικό χρώμα. Ο λόγος βέβαια για το 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.
 
Εξάλλου είναι κοινό μυστικό, ότι τα δύο Φεστιβάλ, της Βενετίας και του Τορόντο, καθώς διεξάγονται σε τόσο κοντινές ημερομηνίες, είναι λογικό επακόλουθο το καθένα να προσπαθεί να εξασφαλίσει για λογαριασμό του τις σημαντικότερες ταινίες και κατά συνέπεια τη διεθνή αναγνωρισιμότητα.

image
 
Από τη μία λοιπόν έχουν το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, τρίτο στην τάξη, να έπεται μόνο από τα αντίστοιχα Φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου. Τα τελευταία χρόνια όμως τη θέση του εποφθαλμιά το ανερχόμενο και όλο και πιο έγκυρο Φεστιβάλ του Τορόντο, όπως μάλιστα παραδέχτηκε και ο διευθυντής της Μόστρα (στη δεύτερη διευθυντική θητεία του, ύστερα από την πρώτη το 1998-2001) Αλμπέρτο Μπαρμέρα.
 
Το Φεστιβάλ του Τορόντο λοιπόν, ξεκινάει στις 5 Σεπτεμβρίου, με το «The Fifth Estate» του Μπιλ Κόντον (φώτο), την μυθοπλαστική πλευρά της υπόθεσης «Wikileaks» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του Τζούλιαν Ασάνζ. Ενώ, για το κλείσιμό του, στις 15 Σεπτεμβρίου, το Τορόντο επέλεξε το «Life of Crime» του Ντάνιελ Σκέκτερ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ελμορ Λέοναρντ «The Switch» με πρωταγωνιστές τους Τζένιφερ Ανιστον και Τιμ Ρόμπινς.

image
 
Ξεχωρίζουν επίσης οι ταινίες: «August: Osage County» του Τζον Γουελς, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Τρέισι Λετς με τους Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Κρις Κούπερ, το «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν με τον Τσιγουετέλ Ετζιοφόρ, τον Μάικλ Φασμπέντερ και τον Μπραντ Πιτ, αλλά και το «Mandela: Long Walk to Freedom» του Τζάστιν Τσάτγουικ με τον Ιντρις Ελμπα στο ρόλο του Νέλσον Μαντέλα (φώτο).

image
 
Η ταινία για τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, με αφορμή τα 95ά γενέθλια (18 Ιουλίου) του εμβληματικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής.
 
Στο Φεστιβάλ του Τορόντο θα προβληθούν επίσης το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ (το οποίο ήταν η ταινία έναρξης στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 28 Αυγούστου), το «Rush» του Ρον Χάουαρντ με τον Κρις Χέμσγουορθ στο ρόλο του άσου της Formula 1 Τζέιμς Χαντ και τον Ντάνιελ Μπρουλ στο ρόλο του Νίκι Λάουντα. Το «Love Punch» του Τζόελ Χόπκινς με τους Πιρς Μπρόσναν και Εμα Τόμσον, το «Railway Man» του Τζόναθαν Τεπλίτζκι με τους Κόλιν Φερθ και Νικόλ Κίντμαν, καθώς και το «Kill Your Darlings» του Τζον Κροκίντας με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Αλεν Γκίνσμπεργκ.
 
Θα προβληθούν επίσης στο Τορόντο το πολυαναμενόμενο «Dallas Buyers Club» του Ζαν – Μαρκ Βαλέ, με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι (φώτο), το «Devil’s Knot» του Ατομ Εγκογιάν με τη Ρις Γουίδερσπουν, το «The Invisible Woman» του Ρέιφ Φάινς, το «Can a Song Save Your Life?» του Τζον Κάρνεϊ, με τους Κίρα Νάιτλι και Μαρκ Ράφαλο, το «Prisoners» του Ντενί Βιλνέβ με τους Χιου Τζάκμαν και Τζέικ Τζίλενχαλ, το «Third Person» του Πολ Χάγκις, με τους Τζέιμς Φράνκο και Μίλα Κούνις, καθώς και το «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, με τον Νίκολας Κέιτζ, ταινία που επίσης προβλήθηκε στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

image
 
Με ιδιαίτερη ανυπομονησία, αλλά και συγκίνηση αναμένεται και η προβολή της ταινίας «Enough Said» της Νικόλ Χολοφσένερ, καθώς είναι η τελευταία ταινία που γύρισε ο Τζέιμς Γκαντοφλίνι, πριν πεθάνει στις 19 Ιουνίου σε ηλικία μόλις 51 χρονών (φώτο). Δίπλα στον Τζέιμς Γκαντολφίνι, συμπρωταγωνιστούν η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, καθώς και η μούσα της σκηνοθέτιδας Κάθριν Κίνερ, αλλά και η Τόνι Κολέτ.

image
 
Και βέβαια δε θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ, χωρίς να αναφερθούμε στις δέκα ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς η Αθήνα είναι η τιμώμενη πόλη στο τμήμα City to City.
 
Συγκεκριμένα, οι δέκα ταινίες, παραγωγής 2011 – 2013, που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ του Τορόντο, είναι οι:
 
J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά (προβλήθηκε επίσης και στο διαγνωστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας)
September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
To The Wolf των Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Αριάν Χιούζ
Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρίου και Γιαν Φόγκελ
Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη
Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου
Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου
Η Κόρη του Θάνου Αναστόπουλου
Να Κάθεσαι και να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά

image
 
Το εν λόγω Αφιέρωμα, αποτελεί πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ του Τορόντο, Κάμερον Μπέιλι και του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ του Τορόντο, Δημήτρη Εϊπίδη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
 
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι το φετινό αφιέρωμα στην Αθήνα, είναι το πέμπτο κατά σειρά που διοργανώνεται από κάποιο Διεθνή Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, μετά από αυτά του Τελ Αβίβ, της Κωνσταντινούπολης, του Μπουένος Άιρες και του Μουμπάι.

image
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα City to City, σας παραπέμπουμε στο άρθρο “Το Φεστιβάλ του Τορόντο τιμά τον νέο Ελληνικό Κινηματογράφο”, που είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό στο Tvxs.gr.
 
To 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.