Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων στη Δημοτική Πινακοθήκη, πραγματοποιείται την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, παράλληλη εκδήλωση, αφιερωμένη στον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Αλέκος Φασιανός στην Παλιά Γειτονιά» σε έρευνα και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Βασική ιδέα της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η Αθήνα ως πόλη στην οποία ζουν και εργάζονται καθημερινά δημιουργοί διαφορετικών μορφών τέχνης. Πώς ζούσαν στην Αθήνα οι ζωγράφοι που παρουσιάζονται στην έκθεση;  Σε ποιες γειτονιές περπατούσαν; Με ποιους τρόπους ο κινηματογράφος μας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στην πόλη με οδηγό μας έναν ζωγράφο;
image
Η έκθεση “Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους“, είναι μία έκθεση αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές και στιγμιότυπα, ανθρώπους, μνημεία και ιδέες μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης.

Οι παράλληλες δράσεις έχουν ως στόχο, τόσο τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές, όσο και την ενθάρρυνση του διαλόγου για θέματα της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας. Την έκθεση επιμελούνται η Κάλλη Πετροχείλου (Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης) και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης (Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ.).
image
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση της έκθεσης “Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα” από την ομάδα των επιμελητών
  • Προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ: «Αλέκος Φασιανός στην Παλιά Γειτονιά» σε έρευνα και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη (1983, παραγωγή CINETIC)
  • Συζήτηση με τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στις 19:00, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210-3231841). Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη έως Σάββατο 10.00-19.00, Κυριακή 10.00-15.00.

Ads