Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest, πιστό στο ραντεβού για 10η συνεχόμενη χρονιά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην πόλη της Χαλκίδας, άνοιξε χθες, με αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος που εντάχθηκε στην τελετή ένραξης, προβλήθηκε η η ταινία «To Αυγό» από την (ανεπανάληπτη) σειρά «Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά με το πρωταγωνιστικό ντουέτο Γιώργος Μιχαλακόπουλος – Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Ads

Από το 2007, οπότε και  φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ως βασικός συνδιοργανωτής, στηρίζει έμπρακτα τη διεξαγωγή του κορυφαίου αυτού πολιτιστικού γεγονότος.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest αποτελεί πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά και ολόκληρης της χώρας.  

Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ, που άνοιξε χθες, Τρίτη 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, θα προβληθούν συνολικά 100 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων, μάλιστα, τα 25 θα είναι πρώτες προβολές.

Ads

image

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει 1.000 και πλέον ταινίες-ντοκιμαντέρ σπουδαίων παραγωγών.  Ταυτόχρονα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται ξεχωριστή ενότητα για παιδιά και νέους.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, επιμένει και παραμένει αρωγός σε κάθε δράση που καλλιεργεί και ενισχύει τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας και αναβαθμίζει ποιοτικά τον τόπο μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παράλληλες Εκδηλώσεις 10ου Docfest

Εκθέσεις

  1. Από 12 έως και 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Γιάννη Βαλυράκη.
  2. Από 12 έως και 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας έκθεση «Από το κινηματοθέατρον του ξενοδοχείου Λούσυ στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος» για τα 35 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Χαλκίδας (1981-2016).
  3. Από 12 έως 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στην Πλατεία Τζαμί έκθεση φωτογραφίας-εγκατάσταση μαθητών υπό το συντονισμό του δασκάλου Γιώργου Ζαφειρίου.

Παρουσιάσεις Βιβλίων

  • Παρουσίαση Βιβλίου του  Δημήτρη Λιανοστάθη  με τίτλο «Σκοποί στο Γριπονήσι»
  • Παρουσίαση Βιβλίου  της  Έφης Βενιανάκη με τίτλο «Σε ακανόνιστο ρεύμα»
  • Παρουσίαση Βιβλίων της Ζωής Λιβανίου-Γκίκα με τίτλο «Για την Ζωή…Τίποτα»  και «Ληλάντιο ,Πέρασμα μιας μικρής…Ζωής»
  • Παρουσίαση Βιβλίου του Κώστα Βρεττάκου με τίτλο «Ασκήσεις Περιέργειας»  

«Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ
Αφιέρωμα στο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest συνεχίζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τη σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες». Τη σκυτάλη παίρνει τώρα το Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Από 12 έως 16 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει και να ανακαλύψει τον κόσμο του Μεξικού.

image

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 3 ντοκιμαντέρ:

  • «Γύρνα στη ζωή» του Κάρλος Χάγκερμαν
  • «Οδός Λόπες» των Χεράρδο Μπαρόσσο, Λίσα Τίλινγκερ
  • «Ο υπόλοιπος κόσμος» του Πάμπλο Καβάρια
  • Οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα Ελληνικά

«Νεανική Δημιουργία»

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζει και ενισχύει τη νεανική δημιουργία: από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου κατά την πρωινή ζώνη θα προβάλλονται καθημερινά ταινίες ντοκιμαντέρ κατάλληλες για παιδιά και νέους, γυρισμένες αποκλειστικά από νέους δημιουργούς.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προβληθούν τα Ντοκιμαντέρ:

  • «Φοιτητές και Αριστεία»
  • «Εργαζόμενοι Φοιτητές»
  • «Φοιτητές με Αναπηρία»
  • «Street Art»

Σεμινάριο «Κινηματογράφος & εκπαίδευση»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την  Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Παλίρροια (αίθουσα «Κλεοπάτρα») και θα ολοκληρωθεί σε 4 ημέρες. Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι καταξιωμένοι καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων, με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 18:00-20:00

«Εκπαίδευση και ΜΜΕ, Η περίπτωση του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ»
Εισηγήτρια: Τέσσα Δουλκέρη-Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.,Σκηνοθέτης.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 18:00-20:00

«Στο ακαδημαϊκό τέταρτο»

Εισηγητές: Γιάννης Σκοπετέας- Επίκουρος καθηγητής σκηνοθεσίας του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και η ομάδα «Jumpcat Τeam».  
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 18:00-20:00
«Κινηματογράφος και Παιδεία»
Εισηγητής: Θεόδωρος Μαραγκός,σκηνοθέτης
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 11:00-13:00
«Η εικόνα της Ελλάδας στα ξένα  Μ.Μ.Ε.»
Εισηγητές: Πέπη Ρηγοπούλου- καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ,  Δημήτρης Παπαχαραλάμπους- διδάκτωρ  και συνεργάτης  του  Τμήματος ΕΜΜΕ και οι ερευνήτριες Μαίρη Μελανίτη  και Αρχοντούλα Βαρβάκη

  •  Παρέχεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Αφιερώματα

Αφιέρωμα Ρομά

Διοργανώνεται, από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου, το αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη ζωή και την ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία.Ένα αφιέρωμα για τους Ρομά της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των δημιουργών.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ:

  • «Μοίρα» του Νίκου Αναγνωστόπουλου (Α’ προβολή)
  • «SAMROMA – Είμαστε τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη
  • «ΑλάνΚουγιού» του Σταύρου Ιωάννου (Α’ προβολή)
  • «Οδός ίριδος» της Μύρνας Τσάπα
  • «Ιερός Γάμος» του Σταύρου Ιωάννου (Α’ προβολή)

Το αφιέρωμα επιπλέον πλαισιώνουν τα παρακάτω:

  • Συζήτηση** με τίτλο «Κινηματογραφώντας Ρομά» την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου
  • Συζήτηση** με τίτλο « Η Εκπαίδευση των Ρομά, ο Μόνος Δρόμος για ένα Λαμπρό Μέλλον» την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
  • Έκθεση φωτογραφίας στο Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Κοινότητας Εύβοιας με τίτλο «Οι γειτονιές του Θεού» του Ιωάννη Γαβριήλ
  • Έκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων της Βασιλικής Πουρίδου εμπνευσμένη από τη ζωή των Ρομά

*Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.
**αμφότερες οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Ξενοδοχείο Παλίρροια, αίθουσα «Κλεοπάτρα»

Τιμητική Εκδήλωση Σάββατο 15 Οκτωβρίου 20.00

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ (1966-2016)
Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνικής Τηλεόρασης, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα-χρονικό, με την προβολή έξι ταινιών παραγωγής της ΕΡΤ που σφραγίζουν κάθε δεκαετία, από το 1966 μέχρι σήμερα.

Στην τιμητική εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Τ., Διονύσης Τσακνής , ο Μιχάλης Γρηγορίου (Μέλος Δ.Σ.), ο Μένος Δελιοτζάκης (Προϋστάμενος Τμήματος Ελληνικού Προγράμματος) και  ο Νικόλαος Μιχαλίτσης (Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ:

  • 1η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1966-1976- ΔΙΑΛΟΓΟΙ (ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ) – ΚΥΠΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Μελίνα Μερκούρη

  • 2η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1976-1986 ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ – ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

  • 3η  ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1986-1996 ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ            

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

  • 4η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1996-2006 HOME – Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ        

Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη         

  • 5η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2006-2016 ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ      

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

  • ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Σκηνοθέτης :Σταύρος Στρατηγάκης

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μία έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, όπου παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές από την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Τελετή  Λήξης – Κυριακή 16 Οκτωβρίου 20:30

Η τελετή λήξης είναι αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  σφράγισε με το έργο του την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου, με  μια πλούσια παρακαταθήκη 19 ταινιών μεγάλου μήκους. Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, υπήρξε ένας από τις σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Παναγιωτόπουλου και θα προβληθεί η ταινία του «Αυτή η νύχτα μένει» (1999).