Φόρο τιμής στους Έλληνες και Τούρκους πρόσφυγες της ανταλλαγής των πληθυσμών που συντελέστηκε στον Μεσοπολέμο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αποτίει το ντοκιμαντέρ «Σκιά στην Ψυχή» των Δημήτρη Πλιάγκου και Μάριου Πολυζωγόπουλου. Ένα έργο για τη συλλογική μνήμη, το οποίο παρουσιάζεται στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Ads

Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους Έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών που αξίζει να καταγραφούν. Συνολικά 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα, θα προβληθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη.

image

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διεθνής Αμνηστία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ads

Εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία, ξεκινά η «Σκιά στην Ψυχή» των προσφύγων της Ανταλλαγής. «Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που τους άλλαξε τις ζωές τους για πάντα.

Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ. Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα κι ένας ερευνητής σ’ ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της.

image

Ένα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Σκιά στην Ψυχή» συμμετέχει στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 18 και την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 17:30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι.

image

Τρία χρόνια γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές χώρες, δεκάδες ώρες πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού με μαρτυρίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς της Ανταλλαγής, τεκμήρια και σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου με μια γέφυρα ανθρωπιάς και κατανόησης. Μια ψύχραιμη ματιά μπροστά και πίσω από τα ιστορικά γεγονότα με τη συμβολή σημαντικών κοινωνικών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Γιατί ο δρόμος της προσφυγιάς είναι και θα είναι πάντοτε ο ίδιος.

image

«Σκιά στην Ψυχή»
Σενάριο – Αφήγηση: Θωμάς Σίδερης
Σκηνοθεσία: Μάριος Πολυζωγόπουλος , Δημήτρης Πλιάγκος
Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Θ. Ανεστίδης
Ιστορικός Σύμβουλος: Δημήτρης Καμούζης
Δ/νση Φωτογραφίας: Μάριος Πολυζωγόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Cengiz Onural
Μοντάζ: Δημήτρης Πλιάγκος
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Θωμάς Σίδερης
Δημοσιογραφική έρευνα: Φένια Χαλά
Έρευνα Αρχείου: Φένια Χαλά, Μαρία Μπιρμπίλη
Camera: Θανάσης Δεληγιώργης, Νίκος Βασιλόπουλος
Ηχοληψία: Δημοσθένης Χριστοδουλάκης
Media Artist: Νίκος Πολίτης
Ηθοποιοί δραματοποιημένων σκηνών:
Ακύλλας Καραζήσης, Βασίλης Τουρκομένης, Ανθούλα Μίχου
Μετάφραση: Ρίτσα Τασελλαρίδου
Δ/νση Παραγωγής: Μαρία Μπιρμπίλη
Παραγωγή: MP Productions – Μάριος Πολυζωγόπουλος

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.