Το θρυλικό «Vertigo» συναντά την αριστουργηματική «Ερωτική Επιθυμία», υπό τις οδηγίες ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας, του Παρκ Τσαν-Γουκ («Oldboy», «Υπηρέτρια»). Αστυνομικό μυστήριο, εγκεφαλικά παιχνίδια, ενοχές και εμμονές συνθέτουν μια οπτική πανδαισία για την κατάρα του να ερωτεύεσαι.

Ads

Ένας αστυνομικός σε κατάσταση μόνιμης αϋπνίας ερευνά τον μυστηριώδη θάνατο ενός ευκατάστατου μεσήλικα. Η νεαρή χήρα του, μια όμορφη Κινέζα νοσοκόμα, μοιάζει απαθής, πράγμα που στρέφει το ενδιαφέρον του μεθοδικού αστυνομικού πάνω της. Όταν εν τέλει αποφανθεί πως πρόκειται για αυτοκτονία, η σχέση μεταξύ τους δυναμώνει, μέχρι που ένας δεύτερος θάνατος επαναφέρει τις υποψίες.

Συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησε στην «Υπηρέτρια», ο Παρκ Τσαν-Γουκ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τα όρια μεταξύ κινηματογραφικών ειδών. Από το φρενήρες ντεκουπάζ ως την ιδέα της χωροχρονικής ώσμωσης των προσώπων στο ίδιο πλάνο, κι από τις ασκήσεις επί των κινηματογραφικών ειδών μέχρι τον κατακλυσμικό ρομαντισμό του φινάλε, ο φετινός νικητής της Σκηνοθεσίας στις Κάννες προσφέρει ένα αυθεντικό Σινεμά.

image

Ads

«Οι πράξεις και οι λέξεις των ηθοποιών έχουν τη δική τους λογική και λόγο ύπαρξης. Είναι σαν να είσαι σχιζοφρενής: οι πράξεις σου έχουν μία συγκεκριμένη λογική, μέσα στον κόσμο που βρίσκεσαι. Το μυαλό συγκεντρώνεται σε μία λογική που είναι καθαρή μόνο στο δικό σου κόσμο. Από τη στιγμή, όμως, που η πραγματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να οριστεί και να καθιερωθεί, οι πράξεις των σχιζοφρενών προβάλλουν στα μάτια των “φυσιολογικών” ως παθολογικές, ανώμαλες. Έτσι, κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι ποντίκι και οι πράξεις του υπαγορεύονται από αυτή τη σκέψη. […] Τώρα, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθώ να απομακρυνθώ από το ρεαλισμό, δε θέλω να κάνω πράγματα όπως μου έρχονται στο μυαλό, και δεν πιστεύω ότι μου ταιριάζει.» – Παρκ Τσαν-Γουκ

Ο Παρκ Τσαν-Γουκ (Chan-wook Park) είναι ένας εντυπωσιακός δημιουργός, παγκοσμίως αναγνωρισμένος. Με συμμετοχές στα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη και με ταινίες στο βιογραφικό του, όπως: «Oldboy», «Sympathy for lady Vengeance», «I’m cyborg, but that’s ok», «Stoker» κ.α.

image

Ο καταξιωμένος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης, είναι ένας καλλιτέχνης που εκθέτει τη δημιουργικότητα των κορεατικών ταινιών στον κόσμο. Με τις σκανδαλώδης, μοναδικές ιστορίες του και τις αισθησιακές εικόνες του, έχει κερδίσει δικαίως την αναγνώριση από κοινό και κριτικούς.

Με το δίλημμα της αμαρτίας και της λύτρωσης και την εξαιρετικά βίαιη θεματολογία του, προσπαθεί να διερευνήσει το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ παράλληλα προκαλεί ένα έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τόσο για τον κορεατικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ένας δημιουργός που κάθε νέο σχέδιο του αναμένεται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για την 28η έκδοσή του, πιο αισιόδοξο και πλούσιο σε δράσεις από ποτέ. Ο διεθνής θεσμός προσφέρει μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες και διεξόδους στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, αναδεικνύει νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, παρουσιάζει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες και πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς συνοδεία εκλεκτών προσκεκλημένων και διοργανώνει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass και παράλληλες εκδηλώσεις.

image

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022,  στους φυσικούς του χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΠΑΛΛΑΣ αλλά και για πρώτη φορά και για μία ξεχωριστή προβολή στην αίθουσα VILLAGE CINEMAS – VMAX SPHERA @ THE MALL ATHENS.

Η ταινία «Απόφαση Φυγής / Decision to Leave» του Παρκ Τσαν-Γουκ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 2022, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Η πανελλήνια πρεμιέρα του φιλμ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, όντας η ταινία έναρξης του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Ενώ την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 21:45, θα προβληθεί στον Κινηματογράφο Δαναός 1.

Η ταινία «Απόφαση Φυγής / Decision to Leave» αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Νότιας Κορέας για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, ενώ θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Cinobo.

Διαβάστε Επίσης:

image

Απόφαση Φυγής / Decision to Leave
Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-Γουκ
Σενάριο: Park Chan-wookSeo-kyeong Jeong
Πρωταγωνιστούν: Tang WeiPark, Hae-ilGo, Kyung-Pyo
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Νότια Κορέα
Διάρκεια: 138 λεπτά