Η ταινία «Απόδραση από την Αμοργό» και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Welcome to Europe» προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στο πανέμορφο «Σινέ Ακρογιάλι» της Αίγινας. Η απόδραση του εξόριστου Γ. Μυλωνά από την εξορία είναι μια ιστορία με κινηματογραφική πλοκή ενώ το «Welcome to Europe» εξετάζει το θέμα των προσφύγων – μεταναστών στο «φρούριο Ευρώπη», επιφυλάσσοντας  μια σειρά από εκπλήξεις στους θεατές. 

Ads

«Η ταινία συνδυάζει με πάρα πολύ εύστοχο τρόπο τη δημοσιογραφική ευφυΐα & έρευνα και το σκηνοθετικό εύρημα που εκπλήσσει και ίσως συγκινεί τον θεατή», είχε σχολιάσει το el.culture.gr, όταν παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. 

Οι δύο ταινίες θα προβληθούν την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Αυγούστου, παρουσία του σκηνοθέτη Στέλιου Κούλογλου. Ώρες προβολής 21.00 και 23.00.

«Απόδραση από την Αμοργό»

Ads

Ο Στέλιος Κούλογλου μετά το περσινό αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Η Νονά» με τη νέα ταινία «Απόδραση από την Αμοργό», γυρνά πίσω στα χρόνια της Χούντας, ερευνώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Υπόθεση 

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-74), χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν. Ανάμεσα στους εξόριστους πολιτικούς, ο πρώην υπουργός Γεώργιος Μυλωνάς, επίδοξος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Τόπος εξορίας, η Αμοργός. Το 1969 οργανώνεται μια διεθνής συνωμοσία για την απόδραση του: Αμερικανοί που περιθάλπουν τους βασανισμένους Έλληνες, Σουηδοί διπλωμάτες, καθώς και μια ομάδα Ιταλών εθελοντών που παριστάνουν στην Αμοργό τους τουρίστες. Αλλά μια σειρά από απρόοπτα κάνουν το εγχείρημα ακόμη πιο επικίνδυνο.

image

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θωμόπουλος, Μανώλης Κονσολάκης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Ελένη Μπέλλου
Ήχος: Νίκος Θωμόπουλος, Μανώλης Κονσολάκης
Παραγωγή: Στέλιος Κούλογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Τάνια Γεωργουπλή
Παραγωγή: 1984 Productions AE-Tvxs.gr
Φόρμα: DCP έγχρωμο
Διάρκεια: 70′
Έτος Παραγωγής: 2015

image

Welcome to Europe

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανισθεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για 5 ανθρώπους χωρούν 100 φυλακισμένους. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. Μόνο που οι εικόνες, μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια.