Το έργο «Ξημερώνει» «Ξημερώνει» (Le Jour se Leve – 1939), αποτελεί μία απόλυτα κλασσική ταινία, σκηνοθετημένη επιδέξια από τον Mαρσέλ Καρνέ, πρωτοπόρο του φιλμ νουάρ. Βαθιά ανθρώπινη και ποιητικά ρεαλιστική με υπέροχες ερμηνείες, η ταινία που αρχικά είχε απαγορευθεί από το καθεστώς του Vichy επί ναζιστικής κατοχής, επιστρέφει ψηφιακά αποκατεστημένη και χωρίς περικοπές. Θα προβληθεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 19.30΄στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Το Ciné-club επιστρέφει το φθινόπωρο και στην πρώτη προβολή του συντονίζεται με την «Άνοιξη των Ποιητών» που θα γιορταστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής», με τον ερχομό στην Αθήνα του διευθυντή της Jean-Pierre Siméon.

Η «Άνοιξη των ποιητών» τιμά φέτος τον Jacques Prévert, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον θάνατό του. Από τις πολλές συνεργασίες του Prévert με τον Marcel Carné, επιλέχθηκε να προβληθεί το φιλμ το «Ξημερώνει» (Le Jour se Leve – 1939).

image

Ads

Πρόκειται για μία μια ταινία που σύμφωνα με τον George Sadoul, ανήκει στον «ποιητικό ρεαλισμό». Θα προβληθεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 19.30, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31). Παρουσιάζει ο Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

«Ξημερώνει» (Le Jour se Leve – 1939)
Σκηνοθεσία: Mαρσέλ Καρνέ / Marcel Carné
Σενάριο: Jacques Viot (original scenario), Jacques Prévert (dialogue)
Πρωταγωνιστούν: Jean Gabin, Jacqueline Laurent, Arletty
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1939
Διάρκεια: 93 λεπτά
Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Προβολή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

image

O Φρανσουά δολοφονεί τον Βαλεντίν και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις και περικυκλώνουν το κτίριο, περιμένοντας να ξημερώσει για να εφορμήσουν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. Μια κλασσική ταινία από τον Marcel Carné, πρωτοπόρο του φιλμ νουάρ.

image

Βαθιά ανθρώπινη και ποιητικά ρεαλιστική με υπέροχες ερμηνείες, η ταινία «Ξημερώνει» που αρχικά είχε απαγορευθεί από το καθεστώς του Vichy επί ναζιστικής κατοχής, επιστρέφει ψηφιακά αποκατεστημένη και χωρίς περικοπές.

image

Η αποκατάσταση του αριστουργήματος του Mαρσέλ Καρνέ «Ξημερώνει» (Le Jour se Leve – 1939) ξεκίνησε το 2013. Οι αρχικές μπομπίνες της ταινίας αναλύθηκαν και μετα από συζητήσεις με ειδικούς τεχνικούς του φιλμ αλλά και ιστορικούς, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες σκηνές είχαν επεξεργαστεί και αλλοιωθεί από τη λογοκρισία του καθεστώτος Vichy – π.χ. μια σκηνή με την Arletty γυμνή στο ντους και μια άλλη σκηνή με υπαινιγμούς αναφορικά στην αστυνομία.

image

Τελικά η λογοκρισία και το καθεστώς Vichy απαγόρευσε όλες τις προβολές της ταινίας καθώς κρίθηκε ότι «προσβαλλει τα ήθη». Κατά τη διάρκεια τους προγράμματος αποκατάστασης των κοπιών, έγινε έκκληση μέσω της FIAF (Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων) σε όλες τις ταινιοθήκες ανά τον κόσμο ώστε να εντοπιστούν οι κομμένες σκηνές.

image

Μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες ξεκίνησε η διαδικασία διόρθωσης εικόνας και ήχου, πολλά σημεία της οποίας χρειάστηκαν – εκτός από ψηφιακή – επιπλέον προσεκτική επεξεργασία με το χέρι. Περισσότερα από 75 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η αριστουργηματική αυτή ταινια, επιτέλους πλήρης και χωρίς περικοπές, κυκλοφορεί στους κινηματογράφους.