Το 1975, ο Αντρέι Ζουλάφσκι, παρουσιάζει την ταινία του «Σημασία Έχει Ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love). Πρόκειται για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη. Ένα σπαρακτικό, ρομαντικό δράμα, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη Ρόμι Σνάιντερ, σ’ έναν από τους καλύτερους ρόλους της αξιόλογης καριέρας της. Δίπλα της στέκονται επάξια ο Φάμπιο Τέστι, ο Ζακ Ντουτρόνκ και σε δεύτερο ρόλο ο εκκεντρικός, Κλάους Κίνσκι. Τη μαγευτική μουσική σύνθεση, υπογράφει ο Ζορζ Ντελρί.

Ads

«Σημασία Έχει Ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love)
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζουλάφσκι
Σενάριο: Κρίστοφερ Φρανκ, Αντρέι Ζουλάφσκι
Με τους: Ρόμι Σνάιντερ, Φάμπιο Τέστι, Ζακ Ντουτρόνκ, Κλάους Κίνσκι, Κλωντ Ντοφέν, Μισέλ Ρόμπιν, Πολ Μπισιγκλιά, Ρότζερ Μπλιν, Κάτια Τσένκο, Νικολέτα Μακιαβέλι
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1975
Διάρκεια: 109 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμο

image

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι θέτει την προσωπική του σφραγίδα στην έννοια «έρωτας» με την σπαρακτική αριστουργηματική και ακραία ρομαντική ιστορία που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Σκηνοθετεί με μαεστρία την εύθραυστη Ρόμι Σνάιντερ καθοδηγώντας την να μας χαρίσει ίσως την πιο συγκλονιστική ερμηνεία της ζωής της.

Ads

Με ένα καταιγιστικό, μανιώδη ρυθμό αλλά και εξαιρετική ευαισθησία, ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης, εικονογραφεί ένα αλλόκοτο σύμπαν γεμάτο εξαθλιωμένους ανθρώπους του Θεάματος, σκληρούς γκάνγκστερ, ασταθή όντα εθισμένα στην πρέζα και το αλκοόλ, αλλά και χυδαίους φωτογράφους.

image

Ένα σουρεαλιστικό μείγμα σκοτεινών ηρώων που μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι διεστραμμένων οργίων, βίαιων καυγάδων, θλιβερών συμπεριφορών και έντονης δίψας για τη ζωή και τον έρωτα…

Ο Σερβέ (Φάμπιο Τέστι), ένας φωτογράφος αισθησιακών φωτογραφιών, συναντά την Ναντίν (Ρόμι Σνάιντερ), μία ηθοποιό δεύτερης διαλογής, η οποία πρωταγωνιστεί σε φθηνές ταινίες soft porno. Θέλοντας να τη βοηθήσει, ο Σερβέ δανείζεται ένα σεβαστό ποσόν από το βρώμικο πορτοφόλι των γκάνγκστερ αφεντικών του προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παράσταση «Ριχάρδος Γ’».

image

Ο ήρωας μας, ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να δώσει επιτέλους στη Ναντίν έναν ρόλο αντάξιο του πραγματικού υποκριτικού ταλέντου της. Αλλά η Ναντίν πρέπει πρώτα να αντιταχθεί στον διχασμό της, ανάμεσα στον ρομαντικό έρωτα του Σερβέ και την ηθική υποχρέωση προς τον σύζυγό της, Ζακ (Ζακ Ντουτρόνκ).

image

Θα μπορέσει όμως αυτό το ανορθόδοξο ερωτικό τρίγωνο, να επιβιώσει; Εν μέσω οργίων, εθισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ο θεατής ακολουθεί τον Σερβέ και την Ναντίν, στις περιπέτειες τους. Πρόκειται για ένα καταδικασμένο ζευγάρι ή θα καταφέρουν έστω και την ύστατη στιγμή να ξεφύγουν από το μοιραίο δίλημμα ανάμεσα στον έρωτα και στο καθήκον;

image

Το φιλμ «Σημασία Έχει ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975), αποτελεί την πρώτη γαλλόφωνη ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι. Πρωταγωνίστρια είναι η ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της πλούσιας καριέρας της. Μία ερμηνεία που δικαίως της χάρισε και το Βραβείο César, στην αντίστοιχη κατηγορία.

image

Στην ταινία συμμετέχει σε δεύτερο ρόλο, το υποκριτικό alter ego του Γερμανού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ, ο γνωστός και ιδιόρρυθμος ηθοποιός, Κλάους Κίνσκι.

Το σενάριο της ταινίας, βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Κρίστοφερ Φρανκ, «Αμερικάνικη Νύχτα», με τον συγγραφέα να συμμετέχει και στη μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Τη μαγευτική μουσική σύνθεση του φιλμ, υπογραφεί ο Ζορζ Ντελρί. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι καθοδηγεί με μαεστρία τους έμπειρους ηθοποιούς του, καθώς αργά αλλά σταθερά, οδηγούν τον θεατή στα όρια της ψυχολογικής έρευνας, με φόντο μία σουρεαλιστική, ρομαντική τραγωδία.

Ρόμι Σνάιντερ / Romy Schneider

image

Γεννημένη, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1938, στη Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως «Πριγκίπισσα Σίσσυ» με τον ρόλο της στην σχετική τριλογία με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας. Ένας ρόλος που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε τη Νέμεσις της προσπαθώντας σε όλη την καριέρα της να τον αποποιηθεί. Όμως η θριαμβευτική πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, επισκιαζόταν πάντα από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής. Έφυγε, στις 29 Μαΐου του 1982, στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 43 ετών…

Διαβάστε επίσης:
Ρόμι Σνάιντερ: Η τραγική ζωή μίας σπουδαίας ηθοποιού

Αντρέι Ζουλάφσκι / Andrzej Zulawski

image

Ο εμβληματικός Πολωνός σκηνοθέτης, που μας ταξίδεψε μοναδικά μέσα από τις ταινίες, υπήρξε ένας πιστός και ακούραστος υπηρέτης του Σινεμά. Συνεπής σ’ ένα κινηματογραφικό σύμπαν που υπηρέτησε με αξιοπρέπεια τις ηθικές αξίες του και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι, είναι υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς», με τον Κλάους Κίνσκι και την ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ, αλλά και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», με τον Σαμ Νιλ και την Ιζαμπέλ Ατζανί, ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της (Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες).

«Δεν είναι όπως στις ταινίες ή στα βιβλία, όπου τα πάντα είναι ακριβή, λογικά σχεδιασμένα, οργανωμένα, με ξεκάθαρο στόχο. Όλα είναι χάος, τύχη, πόνος, αταξία.» –  Από την ταινία «Ερωτική Τρέλα» (L’ Amour Braque – 1985) του Αντρέι Ζουλάφσκι

Διαβάστε επίσης:
Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι