Tο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, «Ο πιο Μακρύς Δρόμος» (Der steinige Weg nach Europa / The Longest Run), έχει ως θέμα δύο ανήλικους παράτυπους μετανάστες που κρατούνται ως διακινητές παράτυπων μεταναστών στη φυλακή του Βόλου. Η ταινία πραγματοποιεί της πρεμιέρα της στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια κυκλοφορήσει σε κινηματογραφική διανομή από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Ads

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους και καταθέτουν τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία και την τέχνη. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές δίνουν και φέτος δυναμικό παρών στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο διεξάγεται από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του.

image

Συνολικά 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σ’ ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Τα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη
Μία πρώτη ματιά στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διεθνής Αμνηστία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, ο Αλσαλέχ από τη Συρία και ο Τζασήμ από το Ιράκ περιμένουν να δικαστούν με τη βαριά κατηγορία της διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή μιλάνε στο τηλέφωνο με τους γονείς τους, που ζουν κάτω από τον τρόμο του πολέμου και των επιδρομών του ISIS, ενώ προσπαθούν και οι ίδιοι να σώσουν τους εαυτούς τους.

Ο «Πιο Μακρύς Δρόμος» παρακολουθεί από κοντά την ιστορία των δύο φίλων στη φυλακή και στο δικαστήριο, αποκαλύπτοντας το φαινόμενο ότι αθώοι ανήλικοι πρόσφυγες πέφτουν συχνά θύματα εξαναγκασμού των διακινητών και εκτίουν βαρύτατες ποινές στις Ελληνικές φυλακές ενώ οι πραγματικοί διακινητές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. Ο Αλσαλέχ και ο Τζασήμ γνωρίζουν ότι αν το δικαστήριο τους κηρύξει ενόχους, η ποινή φυλάκισής τους μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια.

image

Η ταινία ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν η σκηνοθέτης ήρθε σε επαφή με το «Στο σχολείο ξεχνώ την φυλακή» (του καθ. Κώστα Μάγου), το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις ανήλικων μεταναστών κρατούμενων από το “εργαστήριο αφήγησης” που συντόνιζε ο καθηγητής Κώστας Μάγος στη φυλακή. «Το βιβλίο με συγκλόνισε» λέει η Μαριάννα Οικονόμου. «Ταυτόχρονα μου δημιούργησε πάρα πολλά ερωτήματα. Πώς ήταν δυνατόν αυτά τα παιδιά που προσπαθούν να σωθούν από διάφορες καταστάσεις στις πατρίδες τους να βρεθούν στις φυλακές, να δικαστούν από ένα ξένο δικαστήριο σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και πολλά από αυτά να καταλήξουν να εκτίουν απίστευτα μεγάλες ποινές, μέχρι και 25 ετών;»

image

Η ταινία πραγματοποιεί την πρεμιέρα στο 18 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη 16 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Ολύμπιον στις 20:30 και την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές στις 13:30. Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, θα κυκλοφορήσει σε κινηματογραφική διανομή από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc και θα προβληθεί στις 22 και 24 Απριλίου στην Αθήνα.

Ο «Πιο Μακρύς Δρόμος» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας (Νοέμβριος 2015) όπου και απέσπασε δύο Βραβεία: Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Διεθνές ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Ver.di (της μεγαλύτερης γερμανικής συνδικαλιστικής ένωσης (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), η οποία αριθμεί 2,2 εκατομμύρια μέλη). Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και το επίσημο σάιτ του ντοκιμαντέρ: «Ο πιο Μακρύς Δρόμος» (Der steinige Weg nach Europa / The Longest Run)

image

«Τα σύνορα έχουν γίνει πιο δύσκολα να τα περάσει κανείς, κυρίως στον Έβρο λόγω του τείχους. Οι διακινητές είναι οργανωμένοι σαν πυραμίδα, πάνω ο αρχηγός διακινητής και μετά οι τοπικοί. Ο τελευταίος διακινητής, που τους φέρνει στην Ελλάδα, δεν θέλει να διακινδυνεύσει πλέον. Ξέρει πολύ καλά ότι αν τον πιάσουν θα καταλήξει μάλλον ισόβια στην φυλακή. Τι κάνει λοιπόν; Φέρνει τον κόσμο, βρίσκει ένα εύκολο θύμα, ένα παιδί ή έναν ανήλικο, και τους εκβιάζει με διάφορους τρόπους. Τους λένε: ‘Αν δεν τους πας εσύ απέναντι και δεν γυρίσεις πίσω να πάρεις και τους άλλους θα πάμε στο χωριό σου και θα σκοτώσουμε τη μάνα σου’. Ή, ‘Βλέπεις αυτή τη γυναίκα με αυτό το παιδί; Θα τους πνίξω μέσα στο νερό αν δεν πας’. Παίζουν τέτοια εκβιαστικά παιχνίδια. Και βέβαια το άλλο που χρησιμοποιούν πολύ είναι ότι τους λένε ‘Αν εσύ μεταφέρεις άτομα απέναντι δεν θα πληρώσεις κόμιστρο’. Και έτσι τους πείθουν και βρίσκονται ουσιαστικά να κάνουν αυτή τη δουλειά και να τους συλλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές.» – Μαριάννα Οικονόμου

image

«Ο πιο Μακρύς Δρόμος» (Der steinige Weg nach Europa / The Longest Run)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Παραγωγός: Σπύρος Μαυρογένης
Φωτογραφία – Ήχος: Χρόνης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Μισουρίδης
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν
Εκτέλεση παραγωγής: Δάφνη Πανοπούλου
Παραγωγή: Stefi Productions & Lynx / DOC3 productions, συμπαραγωγή Marni Films
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

Από το 2009, το CineDoc προβάλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Από φέτος, το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Ε.Ε.

Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για όλες τις προβολές του, ενώ όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα διοργανώνονται διαγωνισμοί για τη χορήγηση δωρεάν προσκλήσεων.

image

Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.