Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς στο είδος του. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το αφιέρωμα – Μία πρώτη ματιά στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση του τμήματος: «Ανατρεπτικές Φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ».

Ads

Αποκαλυπτικά, μαχητικά, με ανατρεπτική διάθεση και κριτική ματιά, τα ντοκιμαντέρ του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα αναμένεται και φέτος να χαρίσουν στους θεατές, δυνατές βιωματικές εμπειρίες. Με την αντίστροφη μέτρηση για το 17ο ΦΝΘ να έχει ήδη ξεκινήσει και την αυλαία του Φεστιβάλ να σηκώνεται την Παρασκευή 13 Μαρτίου, παρουσιάζουμε σήμερα τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος: «Ανατρεπτικές Φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ».

Ένα γοητευτικό μωσαϊκό εικόνων της ανθρώπινης πραγματικότητας προτείνουν οι ταινίες του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι δημιουργοί υπερβαίνουν γεωγραφικά σύνορα και αγγίζουν ιστορίες παγκόσμιας απήχησης, τολμώντας σε επίπεδο περιεχομένου και καλλιτεχνικής έκφρασης. Κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις που εκπλήσσουν, αναδεικνύουν ένα σύνολο από κινηματογραφικές φωνές με ανατρεπτική διάθεση.

«Katharine Hepburn – The Great Kate»

image

Ads

Το ντοκιμαντέρ των Άντριου Ντέιβις και Ρίκε Μπρέντελ, συνθέτει το πορτρέτο της Αμερικανίδας ηθοποιού Κάθριν Χέπμπορν, της προοδευτικής αντιστάρ που άφησε εποχή και ενσάρκωσε τη μοντέρνα, ανεξάρτητη γυναίκα κόντρα στα χολιγουντιανά πρότυπα.

«Pepe Mujica – Lessons From the Flowerbed»

image

Στο ντοκιμαντέρ της Χάιντι Σπεκόνια, πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, γνωστός ως ο πιο φτωχός ηγέτης στον κόσμο. Μέσα από εξομολογήσεις του ίδιου, αρχειακό υλικό και καθημερινές στιγμές του, σκιαγραφείται ο αντισυμβατικός χαρακτήρας και ο λιτός τρόπος ζωής του, που φαντάζει σαν ουτοπία στη σύγχρονη πολιτική σκηνή.

«35 Cows and a Kalashnikov»

image

Μια διαφορετική όψη της Αφρικής αιχμαλωτίζει το ντοκιμαντέρ του Όσβαλντ φον Ριχτχόφεν (σε παραγωγή του Ρόλαντ Έμεριχ), υμνώντας λυρικά τις ομορφιές της. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος μεγάλωσε στο Χαρτούμ κι έφυγε πρόωρα από τη ζωή στη διάρκεια ολοκλήρωσης αυτού του ντοκιμαντέρ, καταθέτει «μια προσωπική τριλογία για την Αφρική», όπου αποτυπώνονται παρθένες παραδόσεις, δυτικές επιρροές και στιγμιότυπα γεμάτα ζωντάνια από τη Μαύρη Ήπειρο.

«Raiders»

image

Στη Ρωσία διαδραματίζεται το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Αλεξάντερ Γκεντέλεφ. Το «Raiders», φέρνει στο φως τη δράση ενός παράνομου δικτύου που με την εμπλοκή μαφιόζων, πολιτικών και δικαστών, εκδιώχνουν ανθρώπους από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, παραποιούν τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και καρπώνονται ξένες περιουσίες.

«Spirit Berlin»

image

Σε μια άγνωστη πλευρά του Βερολίνου εστιάζει η ταινία «Spirit Berlin» της Κορντούλα Χίλντερμπραντ. Πρόκειται για ένας φόρος τιμής στον εναλλακτικό τρόπο ζωής και σκέψης. Με οδηγό έναν νεαρό ηθοποιό που ψάχνει τον εαυτό του, το ντοκιμαντέρ μυεί τον θεατή σ´ έναν κόσμο σωματικής και πνευματικής έκφρασης που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

«The Humanitarians»

image

Μια απροσδόκητη ερωτική ελεγεία και ταυτόχρονα μια καταγγελία για τις προκαταλήψεις και τα όρια της ελευθερίας στη σύγχρονη δυτική κοινωνία αποτελεί το ντοκιμαντέρ «The Humanitarians» του Μαξιμίλιαν Χάσλεμπεργκερ. Το φιλμ μιλά τολμηρά για τη σεξουαλικότητα, καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν στους ανθρώπους με αναπηρία.

«The Queen of Silence»

image

Στο ντοκιμαντέρ της Ανιέσκα Ζβιέφκα, η “εκκωφαντική” σιωπή της μικρής ηρωίδας συγκλονίζει τους θεατές. Η Ντενίσα, μια 10χρονη κωφάλαλη ρομά, επικοινωνεί με το περιβάλλον της μέσα από τη μουσική και τον χορό, μιμούμενη τις πρωταγωνίστριες των ταινιών του Μπόλιγουντ. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την ίδια στιγμή ένα σχόλιο για μια κοινότητα που αγωνίζεται ενάντια στον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τη φτώχεια.


https://www.youtube.com/watch?v=

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.