Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν με τίτλο «Αναφορά στον Ηλία Καζάν», το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη φιλμογραφία του σπουδαίου σκηνοθέτη. Το αφιέρωμα ξεκίνησε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνολικά δεκαπέντε (15) ταινίες του Ηλία Καζάν, δέκα (10) από τις οποίες θα προβληθούν σε αποκαταστημένα φορμά. Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου προβάλλεται το κλασσικό φιλμ «Ανατολικά της Εδέμ».

Ads

Μία σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας του Κάιν και του Αβελ στο 1917 στην Καλιφόρνια, καταγραμμένη μέσα από τις δραματικές σχέσεις μιας αγροτικής οικογένειας, που η μητέρα τους έχει γίνει πόρνη και ο πατέρας τους είναι ένας σκληρός οικογενειάρχης.

Η υπέροχη νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ηλία Καζάν και η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» μένει για πάντα στην ιστορία ως μία από τις τρεις ταινίες σταθμούς στην φιλμογραφία του Τζέιμς Ντιν.
image
Ο Τζέιμς Ντιν, υποδύεται τον Καλ, έναν δύστροπο και κακομαθημένο νεαρό που φθονεί την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει ο πατέρας του (Ρέιμοντ Μάσεϊ) προς τον αδελφό του, Άαρον (Ρίτσαρντ Ντάβαλος).

Με παρτενέρ την Τζούλι Χάρις, ο Τζέιμς Ντιν κέρδισε με την ερμηνεία του μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία συνολικά είχε τέσσερις υποψηφιότητες – μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας – ενώ από το υπόλοιπο καστ ξεχώρισε η συνταρακτική ερμηνεία της Τζο Βαν Φλιτ, που της χάρισε και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ ΄Β Γυναικείου Ρόλου.
image
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ», προβλήθηκε και στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1955, όπου ο Ηλίας Καζάν απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.

Ads

Το ηλεκτρισμένο ντεμπούτο του Τζέιμς Ντιν στο κλασσικό φροϋδικό μελόδραμα του Καζάν, θα σηματοδοτήσει για πάντα το προφίλ του μπερδεμένου, απεγνωσμένου για αγάπη εφήβου, αποξενωμένου και περιθωριακού, αλλά κατά βάθος παρεξηγημένου.
image
Ο Καζάν συνεργάστηκε στενά με τον Τζον Στάινμπεκ στη μεταφορά του επικού ομώνυμου μυθιστορήματός του. Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ, ενσαρκωμένη από δυο αδέρφια, που ενηλικιώνονται και συγκρούονται διεκδικώντας την στοργή του αυστηρού «πατριάρχη» της οικογένειας αλλά και την ίδια γυναίκα.

Γυρισμένη σε Cinemascope το οποίο εύστοχα αναδεικνύει τα εκρηκτικά συναισθήματα και την ψυχολογική ένταση, τις γωνίες της κάμερας, τα σαν ζωγραφιά αμερικανικά τοπία, η ταινία αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και οδυνηρά πορτραίτα οικογενειακής ασφυξίας στον κινηματογράφο…

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η ταινία του Ηλία Καζάν «Ανατολικά της Εδέμ», θα προβληθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 19:30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Αναφορά στον Ηλία Καζάν». Προλογίζει ο Γιάγκος Ανδρεάδης, συγγραφέας, καθηγητής.
image
Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden)
Μυθοπλασία, Η.Π.Α., 1955, έγχρ., 115’
Σκηνοθεσία: Ηλίας Καζάν
Σενάριο: Paul Osborn (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του John Steinbeck)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ted D. McCord Μουσική: Leonard Rosenman
Ηθοποιοί: Julie Harris, James Dean, Raymond Massey, Burl Ives, Richard Davalos
Παραγωγή: Warner Bros
Διανομή και Ψηφιακή αποκατάσταση (DCP): Park Circus

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Αφιέρωμα «Αναφορά στον Ηλία Καζάν / Report to Elia Kazan» που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: kazan.tainiothiki.gr

Εισιτήρια / Κάρτες διαρκείας
Τιμή εισόδου 5 € ανά προβολή.
Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 35 €
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το αφιέρωμα: 15 €
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών) 
Οι κάτοχοι των καρτών διαρκείας θα πρέπει να κόβουν στο ταμείο μηδενικό εισιτήριο πριν από κάθε προβολή.
Ημέρες και ώρες προπώλησης εισιτηρίων και καρτών:
Από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου καθημερινά 18:00-22:00 στο ταμείο της Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
image
Τo αφιέρωμα “Αναφορά στον Ηλία Καζάν / Report to Elia Kazan”, διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.