H ταινία παρακολουθεί ακολουθεί επτά (7) διαφορετικούς γατο-χαρακτήρες στις περιπλανήσεις τους στα σοκάκια, τις αγορές, το λιμάνι, τις ταράτσες, στην Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Μέσα από τις ιστορίες αυτών των εντελώς διαφορετικών επτά γατο-προσωπικοτήτων, αλλά και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους, «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» σκιαγραφούν ένα κοντινό, γεμάτο ζεστασιά πορτραίτο της Πόλης.

Ads

«Συνειδητοποίησα ότι η δική μου ιστορία στο παρελθόν με τις γάτες στην Κωνσταντινούπολη, δεν ήταν αποκλειστικά δική μου, αλλά όποιος είχε αφεθεί να αναπτύξει μια ουσιαστική σχέση με αυτά τα πλάσματα είχε καταλήξει να βιώνει την ζωή διαφορετικά. Αυτή η αλλαγή στην οπτική της ζωής διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ο παράγοντας που είναι κοινός σε όλους είναι ότι αυτή η διαφορά προκύπτει από την συνύπαρξη με ένα ζώο που έχει χάρη, πνεύμα και είναι αυτάρκες.» – Σαΐντα Τορούν

Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης / Kedi
Σκηνοθεσία: Σαΐντα Τορούν / Ceyda Torun
Παραγωγή: Ceyda Torun, Charlie Wuppermann
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Τουρκία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 79 λεπτά

image

Ads

Η σκηνοθέτις Τσεϊντα Τορούν (Ceyda Torun) και ο διευθυντής φωτογραφίας Τσάρλυ Βούπερμαν (Charlie Wuppermann) ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να κινηματογραφήσουν τις γάτες οι ίδιοι, xωρίς να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να αποθανατίσουν την αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι γάτα στην Κωνσταντινούπολη.

Μαζί με συνεργάτες που έκαναν έρευνα τοπικά, μάζεψαν ιστορίες και αναζήτησαν ανθρώπους που έμοιαζε να έχουν εκτεταμένη επαφή με τις γάτες της γειτονιάς τους και γνώριζαν ποιες είναι οι κυρίαρχες προσωπικότητες, ποιο είναι παιδί ποιας, ποια γάτα κλέβει τον ψαρά και ποια μπαίνει στο σπίτι της γειτόνισσας κρυφά. Οι ιστορίες που άκουσαν τους κίνησαν περαιτέρω το ενδιαφέρον να κινηματογραφήσουν αυτά τα μοναδικά ζώα σε δράση.

image

Στην προσπάθειά τους να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στις γάτες, οι δημιουργοί της ταινίας πειραματίστηκαν και σχεδίασαν διάφορες «γατο-κάμερες» και με αυτές ακολούθησαν τις γάτες σε σκοτεινά σοκάκια κι έρημα υπόγεια, πέταξαν drones πάνω από τις στέγες της πόλης και πήραν τις γάτες στο κατόπι για να αποκτήσουν την οπτική τους όταν περιδιαβαίνουν την πόλη.

Χρειάστηκε μεγάλη αφοσίωση. Έπρεπε να επιστρέφουν κάθε μέρα και να κινηματογραφούν τις ίδιες γάτες και τους μοναδικούς τους χαρακτήρες, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με τις κοινότητες στις οποίες κατοικούν.

image

Μετά από περίπου δύο μήνες γυρισμάτων η Τορούν και ο μοντέρ Μο Στόμπε άρχισαν να δίνουν μορφή στην ιστορία της κάθε γάτας ξεχωριστά, προσπαθώντας να εντοπίσουν την διαφορετικότητά τους και να τις αφήσουν να «διηγηθούν» τις ιστορίες τους. Ο σκοπός ήταν μέσα από επιλεγμένες γατο–ιστορίες, να δημιουργήσουν μια στοχαστική ταινία με θέμα την αγάπη, την απώλεια, την χαρά , τη μοναξιά, αλλά και την συντροφικότητα.

«Μεγάλωσα στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τα έντεκά μου χρόνια και πιστεύω ότι τα παιδικά μου χρόνια θα ήταν απείρως πιο μοναχικά αν δεν υπήρχαν οι γάτες. Και σίγουρα χωρίς αυτές δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Κάθε χρόνο όταν επέστρεφα στην πόλη, την έβλεπα ν’ αλλάζει σε όλα εκτός από τις γάτες, που ήταν το ένα μοναδικό σταθερό στοιχείο της, είχαν γίνει συνώνυμές με την ίδια την Πόλη και αποτελούσαν την ψυχή της. Αυτή η ταινία είναι κατά ένα τρόπο μια ερωτική επιστολή σε αυτές τις γάτες και την Πόλη που αλλάζει με απρόβλεπτους τρόπους. Όταν ξεκίνησα να κάνω την ταινία είχα πολλές ιδέες σχετικά με το πώς έπρεπε να γίνει. Ήθελα να παρουσιάσω την Κωνσταντινούπολη με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν των τουριστικών οδηγών και των πρωτοσέλιδων. Ήθελα να αγγίξω κάποια φιλοσοφικά θέματα και να σας προτρέψω (τους θεατές) να σκεφτείτε την σχέση σας με τις γάτες, την φύση και τους άλλους ανθρώπους. Τελική μου φιλοδοξία με αυτήν την ταινία είναι να σας κάνω να αισθανθείτε σαν να κάθεται μια γάτα γουργουρίζοντας στα πόδια σας, ενώ σας αφήνει να την χαϊδεύετε – σχεδόν σας αναγκάζει μιας και δεν έχει σκοπό να το κουνήσει από εκεί – μέσω της ζεστασιάς της και της απαλότητάς της, να σκεφτείτε πράγματα που μέσα στην τρελή ζωή που όλοι ζούμε, δεν θα είχατε ποτέ την ευκαιρία να σκεφτείτε. Ελπίζω «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» να είναι μια εμπειρία για εσάς που θα γεννήσει την επιθυμία να χαϊδέψετε μια γάτα και να επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη.» – Σαΐντα Τορούν

image

Στο ντοκιμαντέρ «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» (Kedi) πρωταγωνιστούν… οι γάτες:

  • Bengu – Η ερωμένη
  • Aslan Parcasi – Ο κυνηγός
  • Psikopat – Η ψυχοπαθής
  • Duman – Ο τζέντλεμαν
  • Deniz – Ο υπέρ-κοινωνικός
  • Sari – Η καταφερτζού
  • Gamsiz – Ο «παίχτης»

Η ταινία «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» (Kedi – 2016) της Σαΐντα Τορούν, κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Filmtrade.