Δύο σπουδαίοι άνθρωποι της 7ης Τέχνης που και στο παρελθόν έχουν αποδείξει πολλάκις την αγάπη τους για την Ελλάδα, o βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν και η αγαπημένη ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο, δίνουν το παρών στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ο βραβευμένος με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν (“Sideways”) είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ αφού το 2011 στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία του “The Descendants”, ήταν η επίσημη Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης.

image
 
Δύο χρόνια μετά, ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, με τη νέα του δημιουργία “Nebraska”, να αποτελεί την Ταινία Λήξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον.

image
 
Η ταινία “Nebraska”, είναι ουσιαστικά ένας ασπρόμαυρος φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα. Παράλληλα είναι και ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου.

image
 
Στον ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη προσωπική διαδρομή του κεντρικού μας ήρωα.


 
Το παρών όμως στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, θα δώσει και η επίσης ελληνικής καταγωγής, Ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο.

image
 
Η Βαλέρια Γκολίνο θα παρευρεθεί στο 54ο ΦΚΘ για να παρουσιάσει τη νέα ταινία της με τίτλο “Μέλι” (Honey – Ιταλία, Γαλλία), η οποία είναι υποψήφια φέτος για το βραβείο LUX.


 
Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.

image
 
Οι άλλες δύο ταινίες που διαγωνίζονται είναι το “Ραγισμένα Όνειρα” (The Broken Circle Breakdown – επάνω φώτο) του Φέλιξ φαν Γρούνινγεν (Felix van Groeningen – Βέλγιο) και “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant – κάτω φώτο) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία).

image
 
Μέσα από το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων. Φέτος η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Το κοινό έχει την δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook. 
 
Οι συμμετοχές της ταινίας λήξης και των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX, εντάσσονται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 01 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.