Τα Αισχύλεια 2016, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Σε αυτό το όραμα εντάσσονται εκδηλώσεις ποιότητας και ήθους, από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ads

Το Φεστιβάλ των Αισχυλείων επιστρέφει και φέτος μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα στρέψουν το ενδιαφέρον και αυτό το καλοκαίρι στην πόλη της Ελευσίνας. Ο πολιτισμός γίνεται τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

Συνολικά φιλοξενούνται περισσότερες από 65 εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.

image

Ads

Το ταξίδι των Αισχυλείων, του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Ελευσίνας, ξεκίνησε το «ξημέρωμα» της μεταπολίτευσης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά τα Αισχύλεια πέτυχαν να γεφυρώσουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, αξιοποιώντας τόσο την πολιτισμική κληρονομιά, όσο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με ξεκάθαρο όραμα και σταθερά βήματα, όχι μόνο ανέβασαν το πνευματικό επίπεδο της πόλης, αλλά κατάφεραν να αναδειχθούν αμέσως σ’ ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της ολόκληρης της χώρας.

image

Τα Αισχύλεια, στα 42 χρόνια της πλούσιας πολιτιστικής τους ζωής, φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, ένα ευρύ κοινό Ελευσίνιων θεατών, αλλά και επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας – και όχι μόνον – που τίμησαν με την παρουσία τους τις πολυάριθμες τους εκδηλώσεις.

Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ, γεμάτο θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικές ημερίδες, αφιερώματα και εκδηλώσεις, ξεδιπλώνει χρόνο με το χρόνο τις ιδιαίτερες και ποικίλες πτυχές του και προσκαλεί το θεατή να γίνει σύγχρονος μύστης της τέχνης και του λόγου.

image

Το 2015-2016 απονεμήθηκε η ετικέτα ποιότητας του προγράμματος «EFFE» (Europe for Festivals, Festivals for Europe) του European Festival Association, που στόχο έχει να αναγνωρίσει ανά την Ευρώπη τα φεστιβάλ εκείνα που συμβάλουν σημαντικά στη στήριξη της τέχνης, των τοπικών τους κοινωνιών και της Ευρώπης.

image

Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά τις κινηματογραφικές προβολές τα Αισχύλεια 2016 παρουσιάζουν όπως κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου 2016, με έξι νέες ελληνικές δημιουργίες που θα προβληθούν από τις 26 Αυγούστου, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου (εισιτήριο: 5 ευρώ ανά προβολή), στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας, ενώ νωρίτερα στις 3 και 4 Ιουλίου, θα προβληθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, η “Medea” του Pier Paolo Pasolini και η “Medea” του Lars von Trier, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Κυριακή 3 Ιουλίου στις 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη
«Medea» του Πιερ Πάολο Παζολίνι

Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη
«Medea» του Λαρς Φον Τρίερ

Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 20:30
«Νοτιάς» (2015) του Τάσου Μπουλμέτη

Διαβάστε επίσης:
Ένα ερωτικό γράμμα στην Ελλάδα και το Σινεμά από τον Τάσο Μπουλμέτη: «Νοτιάς»

Σάββατο 26 Αυγούστου στις 20:30
«Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. – 2015) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη με την Ευαγγελία Κρανιώτη: «Exotica, Erotica, Etc.»
Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ ανάμεσα στα 25 καλύτερα της χρονιάς

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Αστακός» (The Lobster – 2015) του Γιώργου Λάνθιμου

Διαβάστε επίσης:
Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου: Μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Interruption» (2015) του Γιώργου Ζώη

Διαβάστε επίσης:
Μία τρομοκρατική ενέργεια με φόντο την Ορέστεια: «Interruption»

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Σύμπτωμα» (2015) του Άγγελου Φραντζή

Διαβάστε επίσης:
Στο φιλμικό σύμπαν του Άγγελου Φραντζή: «Σύμπτωμα»

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30
«Chevalier» (2015) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη αποκωδικοποιεί το «Chevalier»

Προπώληση Εισιτηρίων
Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ. – Παρ. 8.00 – 20.00 και Σαβ. 8.00 – 13.30.
Διαδικτυακά μέσω viva.gr
Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ.- Παρ. 8.00 – 14.00.
Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19.00 – 22.00.
Οι κάρτες διαρκείας ισχύουν από 24/08 – 21/09.
Κάθε κάρτα παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα διακεκριμένης θέσης. Το προνόμιο της διακεκριμένης θέσης δεν ισχύει αν προσέλθετε μετά τις 20.30.
Χώρος διεξαγωγής: Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης: Αισχύλεια 2016