Ένας φόρος τιμής και αγάπης για όσους έμειναν και όσους έφυγαν από μια κοινωνία στην άκρη του κόσμου, και ταυτόχρονα μια εναλλακτική, προσωπική αφήγηση για το αποικιοκρατικό παρελθόν μιας «πολιτισμένης» χώρας, μέσα από τα μάτια μίας έφηβης. Η εξαιρετική ταινία «Το Αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ, είναι διαθέσιμη δωρεάν στο ERTFLIX.

Ads

Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν εκτρέφοντας ταράνδους. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’30 κι ο ρατσισμός που βιώνουν οι Σάμι, αποτελεί δυστυχώς συνηθισμένο για την εποχή φαινόμενο.

Στο οικοτροφείο όπου πηγαίνει η έφηβη Έλε, της κάνουν βιολογικές εξετάσεις, που σκοπό έχουν να οριοθετήσουν πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών.

image

Ads

Η Έλε Μάργια, αρχίζει να ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Αλλά για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.

Μία σπουδαία δημιουργία την οποία είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε αρχικά στο διαγωνιστικό τμήμα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες». Το ντεμπούτο της Αμάντα Κέρνελ, κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας

image

«Αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία Σάμι άφησαν τα πάντα πίσω τους για να γίνουν Σουηδοί. Πάντα αναρωτιόμουνα: Τι σου συμβαίνει όταν κόβεις όλους τους δεσμούς σου με την κουλτούρα σου και την ιστορία σου; Και είναι όντως εφικτό να γίνεις κάποιος άλλος;» – αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης και σεναριογράφος από την Σουηδία, Αμάντα Κέρνελ και συμπληρώνει:

image

«Η ταινία αποτελεί μια διακήρυξη αγάπης για όσους έφυγαν αλλά και για όσους έμειναν – μέσα από την οπτική γωνία και τη σκοπιά της Έλε Μάργια. Ήθελα να φτιάξω μια ταινία όπου να μπορεί ο θεατής να δει την κοινωνία των Σάμι από μέσα. Μια ταινία όπου να μπορεί να βιώσει αυτό το σκοτεινό τμήμα της σουηδικής αποικιοκρατικής ιστορίας, με έναν σωματικό τρόπο. Μια ταινία με yoik* και αίμα.»

image

* yoik: Είδος παραδοσιακού τραγουδιού των Σάμι. Όταν επιχειρήθηκε ο εκχριστιανισμός τους, το yoik χαρακτηρίστηκε αμαρτωλό και απαγορεύτηκε. Ο ήχος του yoik είναι συγκρίσιμος με την παραδοσιακή ψαλμωδία κάποιων Ινδιάνων. Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στους σαμανιστικούς πολιτισμούς της Σιβηρίας, όπου ανάλογα τραγούδια μιμούνται τους ήχους της φύσης.

Η Αμάντα Κέρνελ γεννήθηκε το 1986 στην πόλη Umeå στη βόρεια Σουηδία, με πατέρα Σάμι και μητέρα Σουηδή. Σπούδασε και αποφοίτησε από τη σχολή σκηνοθεσίας της Εθνικής Κινηματογραφικής Σχολής της Δανίας το 2013.

image

Από το 2006, η Αμάντα έχει σκηνοθετήσει πολλές βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες, μεταξύ των οποίων και το «Stoerre Vaerie», μια ταινία που ουσιαστικά αποτέλεσε τον πιλότο για το μεγάλο μήκους ντεμπούτο της: «Η καταγωγή των Σάμι». Το «Stoerre Vaerie» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς κι έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.

Το φιλμ απέσπασε και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε εμπειρίες που διηγήθηκε στη δημιουργό Αμάντα Κέρνελ η γιαγιά της. Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Έρικα Σπάροκ.

«Το βραβείο LUX είναι πρωτοπόρο στην προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, της δημιουργικής μας βιομηχανίας και της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας μας. Η έβδομη τέχνη γεννήθηκε εδώ στην Ευρώπη. Ο κινηματογράφος είναι η κινητήρια δύναμη του πολιτισμού, των αξιών και του διαλόγου. Το φετινό βραβείο ανοίγει το δρόμο για ένα επιτυχημένο 2018 που έχει ονομαστεί έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελείται μόνο από τη λογοτεχνία και την τέχνη. Αποτελείται και από τις ιστορίες που αφηγούμαστε και τις ταινίες που παρακολουθούμε. Είναι ο ιστός της ζωής μας.» – Αντόνιο Ταγιάνι (Πρόεδρος της Ευρωβουλής)

Η ταινία «Το Αίμα των Σάμι / Sami Blood» (2017) της Αμάντα Κέρνελ, είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Πέμπτη 15 Απριλίου.

image

Το Αίμα των Σάμι / Sami Blood
Σκηνοθεσία: Αμάντα Κέρνελ
Σενάριο: Αμάντα Κέρνελ
Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μαζ-Ντόρις Ρίμπι, Γιούλιους Φλαϊσάντερ
Φωτογραφία: Σοφία Ολσον
Μοντάζ: Αντερς Σκοβ
Μουσική: Κρίστιαν Εϊντνες Αντερσεν
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Νορβηγία, Δανία, Σουηδία
Διάρκεια: 110 λεπτά