Οι αδελφοί Νταρντέν, συνεπείς στο ραντεβού τους με το κοινό και έχοντας ήδη στην κατοχή τους, δύο Χρυσούς Φοίνικες, σκηνοθετούν το 2016 την ταλαντούχα Γαλλίδα ηθοποιό, Αντέλ Ενέλ στο φιλμ μυστηρίου: «Το Άγνωστο Κορίτσι». Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Η νεαρή ειδικευόμενη Τζένι (Αντέλ Χενέλ), γυρίζει ένα βράδυ στο σπίτι της μετά από μια μεγάλη και κουραστική ημέρα. Χτυπάει το κουδούνι της αλλά εκείνη δεν απαντά. Το επόμενο πρωί, η αστυνομία την ενημερώνει ότι μια άγνωστη γυναίκα βρέθηκε νεκρή κοντά στο σπίτι της. Η Τζένι δεν εφησυχάζεται και αναζητά με εμμονή την ταυτότητα της γυναίκας που πέθανε.

Πρόκειται για ένα φιλμ στο γνώριμο ρεαλιστικό στυλ των δημιουργών με ευαισθησία, αλλά και με μία δόση μυστηρίου. Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιός, Αντέλ Ενέλ, που πρόσφατα την απολαύσαμε στο φιλμ, «Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» (Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire – 2019) της Σελίν Σιαμά.

image

Ads

Το «Άγνωστο Κορίτσι» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Η πανελληνία πρεμιέρα της νέας δημιουργίας των Ζαν Πιέρ Νταρντέν και Λικ Νταρντέν, έγινε στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Δύο χρόνια μετά το φιλμ «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night – 2014), με την εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ, οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν και αναζητούν το «Άγνωστο Κορίτσι». Μία σπουδή πάνω στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις πράξεις που δίνουν νόημα και βοήθεια στον συνάνθρωπο μας.

image

Η ταινία «Το Άγνωστο Κορίτσι / La Fille Inconnue / The Unknown Girl», προβάλλεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την παρουσίαση της, θα παραμείνει διαθέσιμη για 7 ημέρες στην ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

Οι αδελφοί Νταρντέν

Ο Ζαν Πιέρ Νταρντέν γεννήθηκε στο Βέλγιο τον Απρίλιο του 1951, ενώ ο Λυκ τον Μάρτιο του 1954. Το 1975 ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Derives μέσω της οποίας παρήγαγαν περίπου εξήντα ντοκιμαντέρ. Από το 1994 κάνουν την παραγωγή των ταινιών τους μέσω της εταιρείας τους Les Films du Fleuve. Έχουν λάβει αναρίθμητες διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1999 και το 2005 για τις ταινίες «Ροζέτα» και «Το Παιδί» αντίστοιχα. Το 2008 κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες για την ταινία «Σιωπή της Λόρνα».

image

Το 2011 η ταινία τους «Το Παιδί με το Ποδήλατο» (The Kid with a Bike / Le gamin au velo) – η οποία προβλήθηκε και στο 52 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (Grand Prize of the Jury), ενώ απέσπασε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η ταινία τους, «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night), με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 67ου Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Ειδικές Προβολές.

Η αξιόλογη φιλμογραφία των αδερφών Νταρντέν, περιλαμβάνει ταινίες όπως η «Υπόσχεση» τους 1996, μία ταινία με θέμα τη μετανάστευση, ενώ το 2019 παρουσίασαν το φιλμ «Ο Νεαρός Άχμεντ», στρέφοντας την κάμερά τους στον θρησκευτικό φανατισμό και τις επιπτώσεις του.

image

Το Άγνωστο Κορίτσι / La Fille Inconnue / The Unknown Girl
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
Σενάριο: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Ολιβιέ Μπονόντ, Ζερεμί Ρενιέ, Λούκα Μινέλα
Φωτογραφία: Αλέν Μαρκέν
Μοντάζ: Μαρί-Ελέν Ντοζό
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία
Διάρκεια: 106 λεπτά
Σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση: Πέμπτη 30 Απριλίου στις 23:00 στην ΕΡΤ2