Η ταινία «Άγνωστη Γη» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ιράν, τον Σεπτέμβριο του 2012. Στοιχειοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία και παράλληλα μία ιδιόμορφη σκηνοθετική πρόταση, από τον Έλληνα δημιουργό Μάνουελ ντε Κόκο – το πραγματικό του όνομα είναι Μάνος Κοκορομύτης – ο οποίος παράλληλα πρωταγωνιστεί στο φιλμ. Η οπτική της ταινίας παραμένει ντοκιμαντερίστικη στο μεγαλύτερο μέρος της, μετατρέποντας το φιλμ σ’ ένα διαφορετικό οδοιπορικό. Η προβολή της «Άγνωστης Γης» έχει απαγορευτεί τόσο στον αραβικό κόσμο, όσο και στο Ισραήλ.

Ads

Αραβική Άνοιξη, Υεμένη 2011, η επανάσταση συνεχίζεται. Είναι η εποχή των μουσώνων και στο νησί Σοκότρα η ζωή κυλά ήρεμα. Ένα ιστιοφόρο με Ισραηλινή σημαία βυθίζεται και οι έρευνες για επιζώντες ξεκινούν. Το σώμα ενός ναυαγού ξεβράζεται σε μια παραλία. Στην άλλη άκρη του νησιού ένας ντόπιος βλέπει στα όνειρά του τον ναυαγό, ο οποίος ζητά τη βοήθειά του.

Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων. Θα καταφέρει να ανατρέψει το πεπρωμένο και να επιστρέψει πίσω ζωντανός;

Καθώς εναλλάσσεται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η «Άγνωστη Γη», στοιχειοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία και παράλληλα μία διαφορετική σκηνοθετική πρόταση, από τον Έλληνα δημιουργό Μάνουελ ντε Κόκο (το πραγματικό του όνομα είναι Μάνος Κοκορομύτης), ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί στο φιλμ. Η ιδέα προέκυψε όταν ο δημιουργός έλαβε ένα email με φωτογραφίες της Σοκότρα (Υεμένη), σηματοδοτώντας παράλληλα την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που έχει γυριστεί στη Σοκότρα. To νησί έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO.

Ads

image

«Με φόντο την Αραβική άνοιξη και την επανάσταση στην Υεμένη, η ταινία “Unknown Land” είναι η ιστορία ενός Εβραίου ναυαγού που ξεβράστηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, η ιστορία της κάθαρσης μιας ψυχής που βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ δύο κόσμων. Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός ανθρώπου που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων.» – Αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Μάνουελ ντε Κόκο και συμπληρώνει:

«Η ταινία γυρίστηκε με απλoύς ανθρώπους και όχι με επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι ερμήνευσαν ρόλους ανάλογα με την ένδυση και τα χαρακτηριστικά τους. Η πρόθεσή μου ήταν να μη γνωρίζουν το σενάριο, αλλά μόνο την κεντρική ιδέα της ταινίας. Οι πρόβες γίνονταν λίγα λεπτά πριν από το γύρισμα της κάθε σκηνής. Αυτό τους βοήθησε να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα της ιστορίας, χωρίς να ερμηνεύουν σαν κινηματογραφικοί ήρωες που προσπαθούν να αποδώσουν το σενάριο. Γι’ αυτό και οι ελάχιστοι διάλογοι της ταινίας είναι ρεαλιστικοί

Η «Άγνωστη Γη» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ιράν, τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2013, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πελοποννήσου. Η οπτική της παραμένει ντοκιμαντερίστικη στο μεγαλύτερο μέρος της, μετατρέποντας το φιλμ σ’ ένα διαφορετικό οδοιπορικό.

image

Η προβολή της ταινίας έχει απαγορευτεί τόσο στον αραβικό κόσμο, όσο και στο Ισραήλ – τα γυρίσματα στο Ισραήλ κράτησαν μία ημέρα, η σκηνή με την Ισραηλινή σημαία στο ιστιοφόρο, οδήγησε στη λογοκρισία της ταινίας και στη μετέπειτα απαγόρευσή της. Επίσης στις κατηγορίες που επισημάνθηκαν είναι και το γεγονός πως η Ισραηλινή σημαία υψώθηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, το οποίο δεν επιτρέπεται να συμβεί.

«Μέχρι το τέλος της ταινίας δε γίνεται ξεκάθαρο αν θα δοθεί στο ναυαγό η δεύτερη ευκαιρία που θα οδηγήσει στο θαύμα, αυτή την πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία που ζητάμε όταν βρεθούμε σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας, όπως συμβαίνει και με τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Ενώ ο εξωτερικός πόλεμος μαίνεται (Αραβική Άνοιξη), ένας άλλος πόλεμος, ο εσωτερικός του ήρωα, κλιμακώνεται. Η ταινία αναζητά τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική ειρήνη.»  – Μάνουελ ντε Κόκο

Ο Μάνουελ ντε Κόκο (Μάνος Κοκορομύτης), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το “Unknown Land” (2012) αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους δημιουργία. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, Χρυσή Αφροδίτη, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου, καθώς και το Βραβείο Ειρήνης (Peace Award) στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στο Γκέτεμποργκ, της Σουηδίας.

image

Αυτή την περίοδο ο δημιουργός βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Invisible World – Shambhala”, με γυρίσματα σε: Θιβέτ, Μογγολία, Ρωσία, Ινδία, Ελλάδα και Παλαιστίνη. Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Βελγίου.

Τα γυρίσματα της ταινίας «Άγνωστη Γη» (Unknown Land – 2012)  στη Σοκότρα, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο κατά την οποία κλιμακωνόταν η επανάσταση στην Υεμένη. Ο πρωταγωνιστής Σάια Σάλεμ, μετά την απαγόρευσή της ταινίας και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Υεμένη, ζήτησε από τον Μάνουελ ντε Κόκο να αφαιρέσει όλα τα πλάνα του. Στη συνέχεια όμως μετά από συζήτηση που είχαν μεταξύ τους συμφώνησαν να παραμείνει η ταινία ως έχει. Όμως έναν χρόνο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, ο Σάια Σάλεμ – ο οποίος υποδύεται τον μουσουλμάνο που προσπαθεί να βρει και να σώσει τον Εβραίο ναυαγό – χάθηκε σε ναυάγιο στο σημείο που εκτυλίσσεται η ιστορία.

image

Η κυβέρνηση της Υεμένης θέλησε να ασκήσει δίωξη στον σκηνοθέτη Μάνουελ ντε Κόκο. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απηύθυνε, ισχυρίζεται ότι ο σκηνοθέτης και το συνεργείο κινηματογράφησαν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Επίσης αναφέρουν ότι η ταινία είναι συμπαραγωγή με το Ισραήλ και ο σκηνοθέτης είναι Εβραίος. Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, η Υεμένη δεν θα έπρεπε να έχει καταχωρηθεί ως συμπαραγωγός χώρα.

Ένα άλλο θέμα που επισημάνθηκε στις κατηγορίες είναι ότι η Ισραηλινή σημαία υψώθηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, το οποίο δεν επιτρέπεται να συμβεί. Τέλος, ο τίτλος της ταινίας «Άγνωστη Γη» θεωρήθηκε ότι αφορά το νησί Σοκότρα της Υεμένης, όπου και πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων. Για την κυβέρνηση της χώρας, η ταύτιση αυτή προσβάλλει και περιθωριοποιεί τους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι εταιρείες παραγωγής Other side Films και BB World Pictures, έστειλαν επίσημη απάντηση στην κυβέρνηση της Υεμένης διαψεύδοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς της.

Η ταινία «Άγνωστη Γη» (Unknown Land – 2012) του Μάνουελ ντε Κόκο (Ελλάδα, Κύπρος, Υεμένη), κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 23 Μαΐου, σε διανομή της FilmBoy Pictures.

 

Διαβάστε επίσης:

To Τvxs προτείνει: Οι τέσσερις νέες ταινίες της εβδομάδας

 
Έτος: 2012 | Xώρα: Ελλάδα, Κύπρος, Υεμένη | Διάρκεια: 78 λεπτά | Σκηνοθεσία: Manuel de Coco | Σενάριο: Manuel de Coco | Παίζουν: Manos Kokoromitis, Shaiya Salem, Daniel Plackett