Γεννημένος στις 12 Νοεμβρίου του 1980, ο Ράιαν Γκόσλινγκ έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ («Half Nelson» – 2006, «La La Land» – 2016), ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως «The Notebook» (2004), «Blue Valentine» (2010), «Μόνο ο Θεός Συγχωρεί» (2013) του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν και «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (2015) του Άνταμ Μακέι. Με αφορμή τα γενέθλια του ταλαντούχου Καναδού ηθοποιού, θυμόμαστε τις καλύτερες ερμηνείες του, στην μεγάλη οθόνη.

Ads

«Ο Πρώτος Άνθρωπος» (First Man – 2018) του Ντάμιεν Σαζέλ

Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Whiplash» και του «La La Land», αποτελεί μία ιδιαίτερη βιογραφία του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Χάνσεν, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong». Τη διασκευή για την μεγάλη οθόνη έχει κάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight», Τζος Σίνγκερ.

image

Ads

Το φιλμ ακολουθεί την πορεία του Άρμστρονγκ από το 1961 έως το 1969, την περίοδο δηλαδή που η NASA προετοίμαζε πυρετωδώς το θρυλικό διαστημικό της πρόγραμμα, ώστε να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και σπουδαίες αποστολές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάιλ Τσάντλερ.

«Πριν ξεκινήσω να δουλεύω στον «Πρώτο Άνθρωπο», ήξερα την ιστορία της αποστολής στο φεγγάρι – αλλά λίγο διαφορετικά. Μόλις άρχισα να τη σκαλίζω, έμεινα έκπληκτος με την τρέλα και τον κίνδυνο της επιχείρησης. Ήθελα να καταλάβω τι ώθησε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο διάστημα και τι αισθανόταν εκείνη τη στιγμή.» – Ντάμιεν Σαζέλ

Διαβάστε επίσης:

«Blade Runner 2049» του Ντένις Βιλνέβ

image

30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade runner, ο αστυνομικός Κ (Ράιαν Γκόσλινγκ / Ryan Gosling), ξεσκεπάζει ένα παλιό μυστικό που μπορεί να οδηγήσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Rick Deckard (Χάρισον Φόρντ / Harrison Ford), ενός άλλου blade runner της αστυνομίας του Λος Άντζελες που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Το 1982, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, εμπνευσμένος από το βιβλίο «Ηλεκτρικό Πρόβατο» («Do Androids Dream of Electric Sheep?») του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, παρουσίασε στο κοινό μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το διορατικό «Blade Runner» εγκαινίασε περίτρανα ένα νέο κινηματογραφικό είδος, ένα νέο-νουάρ επιστημονικής φαντασίας με πρωτόγνωρες εικόνες, πανκ αναφορές και ανεξίτηλα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και μοίρα. Το 2017, ο Ντένις Βιλνέβ / Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners) βαδίζοντας στα χνάρια του πρώτου αριστουργήματος, παρουσιάζει το «Blade Runner 2049».

Η ταινία τιμά την κληρονομιά της πρώτης δημιουργίας και καταφέρνει 35 χρόνια μετά, να γράψει τη δική της κινηματογραφική ιστορία. Το φιλμ επικεντρώνεται στα ίδια ερωτήματα, επίκαιρα και τελικά διαχρονικά, κάνοντας συγκρατημένη χρήση των ψηφιακών εφέ ο Καναδός σκηνοθέτης προτιμά και καταφέρνει να κερδίσει τους θεατές μέσα από τους καλογραμμένους διαλόγους, τις προσεγμένες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της και φυσικά την ονειρικά εφιαλτική ατμόσφαιρα της. Το «Blade Runner 2049» του Ντένις Βιλνέβ είναι ένας μοναδικός φόρος τιμής στο «Blade Runner» και ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

«Η πρώτη ταινία σε στοιχειώνει. Δεν την βγάζεις από το μυαλό σου. Σου ζητάει να αναρωτηθείς το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Σε κάνει να αμφιβάλεις για την ικανότητα σου να διαχωρίζεις τον ήρωα από τον κακό. Είναι ένα εφιαλτικό όραμα του μέλλοντος που είναι πιστευτό και μοιάζει πιθανό, ενώ παρουσιάζεται με έναν ρομαντικό, ονειρικό τρόπο που σου μένει. Ο χρόνος έχει αποδείξει τη μοναδικότητα της ταινίας.» – Ράιαν Γκόσλινγκ

Διαβάστε επίσης:

«La La Land» (2016) του Ντάμιεν Σαζέλ

image

Στο Λος Άντζελες, την πόλη που γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα, δύο νέοι ερωτεύονται, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτάσουν τους στόχους τους. Εκείνη θέλει να γίνει μια διάσημη ηθοποιός, εκείνος ελπίζει να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός. Θα καταφέρει η αγάπη τους να επιβιώσει στην σκληρή πραγματικότητα των συνεχών απογοητεύσεων και της απόρριψης; Για τρίτη φορά ζευγάρι μετά τα «Crazy, Stupid, Love.» και «Gangster Squad», ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν τραγουδούν, χορεύουν και συγκινούν στο υπέροχο «La La Land», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νταμιέν Σαζέλ («Whiplash»). Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο, Τζον Λέτζεντ.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όντας η Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης, με την Έμμα Στόουν να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μιούζικαλ, που δικαίως αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς που φεύγει.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την ελπίδα και τον έρωτα στην μεγάλη οθόνη. Νομίζω ότι κάτι συμβαίνει με τα μιούζικαλ, που πετυχαίνουν κάτι που μόνο οι ταινίες μπορούν να πετύχουν. Αυτές οι ταινίες λειτουργούν ως ένας τόπος ονείρου, μετατρέπονται στη γλώσσα των ονείρων μας, εκφράζουν έναν κόσμο, στον οποίο πέφτεις πάνω στα τραγούδια, όπου τα αισθήματα αλλάζουν τους νόμους της πραγματικότητας.» – Ντάμιεν Σαζέλ

Διαβάστε επίσης:

«Drive» (2011) του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν

image

Ένας εσωστρεφής οδηγός (Ράιαν Γκόσλινγκ) ζει στην κακόφημη πλευρά του Λος Άντζελες και κάνει κάθε είδους δουλειά που σχετίζεται με τα αυτοκίνητα – ακόμα και τον οδηγό σε ληστείες. Όταν γνωρίζει την Αϊρίν (Κάρεϊ Μάλιγκαν) και τον γιο της Μπενίσιο νιώθει τις ισορροπίες μέσα του να αλλάζουν, αλλά η ευτυχία της ελπίδας δεν κρατάει πολύ. Ενας φόρος τιμής στα b-movies της δεκαετίας του ’80, τον Γουίλιαμ Φρίντκιν και τον πρώιμο Μάικλ Μαν, από τον Δανό σκηνοθέτη Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (τριλογία «Pusher» και «Valhalla Rising») με τον εξαιρετικό Ράιαν Γκόσλινγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με καλοφτιαγμένη δράση σε νουάρ φόντο, σινεφίλ αναφορές και ελάχιστα διαλογικά μέρη, το «Drive» συνδυάζει το art house με την κινηματογραφική βιομηχανία και τη ζουμερή διασκέδαση των ταινιών δράσης του Χόλιγουντ. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών το 2011. Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Ρον Πέρλμαν, Κριστίνα Χέντρικς, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Όσκαρ Άιζακς, Μπράιαν Κράνστον, Άλμπερτ Μπρουκς.

Διαβάστε επίσης:

«Αι Ειδοί του Μαρτίου» (The Ides of March – 2011) του Τζορτζ Κλούνεϊ

image

Ο Κυβερνήτης Μάικ Μόρις (Τζορτζ Κλούνεϊ) διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλευρό του, ως εκπρόσωπος τύπου, στέκεται ο νεαρός Στίβεν Μάιερς (Ράιαν Γκόσλινγκ), που είναι διατεθειμένος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να κερδίσει ο Μόρις την πολύτιμη υποψηφιότητα. Όμως ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…

Μυστικές συμφωνίες, ανήθικοι πολιτικοί χειρισμοί, υπόγεια παιχνίδια κυριαρχίας κι ένας εκρηκτικός συνδυασμός φιλοδοξίας, πίστης, προδοσίας και εκδίκησης, συνθέτουν αυτό το έντονο πολιτικό θρίλερ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε ένα λαμπερό και υπέροχο καστ με τους: Τζορτζ Κλούνεϊ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ, Μαρίζα Τομέι, Πολ Τζιαμάτι, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Μαξ Μινγκέλα κ.α.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο πολιτικό δράμα «Αι Ειδοί του Μαρτίου» (The Ides of March – 2011). Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπο Γουίλιμον που πραγματοποίησε την πρεμιέρα του, το 2008 στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης:

«Half Nelson» (2006) του Ράιαν Φλεκ

image

Ο Νταν είναι καθηγητής σε ένα σχολείο ισπανόφωνων μειονοτήτων και προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νεαρούς μαθητές του με ιδιαίτερο ζήλο. Παρόλα αυτά τη ζωή του στοιχειώνει το χρόνιο πρόβλημα που έχει με τα ναρκωτικά. Όταν η 13χρονη μαθήτριά του Ντρέι ανακαλύπτει το μυστικό του βρίσκοντάς τον στις τουαλέτες να κάνει χρήση κρακ, μεταξύ τους δημιουργείται μια ισχυρή φιλία που θα ξεδιπλώσει πτυχές της ζωής τους καλά κρυμμένες μέχρι τότε. Αυτό είναι το εξαιρετικό «Half Nelson» του Ράιαν Φλεκ, μία εμπνευσμένη ταινία για τις σχέσεις δασκάλων και μαθητών, με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος είχε προταθεί για Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου για την αξιόλογη ερμηνεία του.

Διαβάστε επίσης:
«Half Nelson» με τον Ράιαν Γκόσλινγκ: Μία εμπνευσμένη ταινία για τις σχέσεις δασκάλων και μαθητών