Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησε την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 28 Σεπτεμβρίου. Φέτος το δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός συμπληρώνει είκοσι χρόνια συνεχής και αξιόλογης παρουσίας κι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αγαπημένα αφιερώματα του Φεστιβάλ, είναι αυτό που αναφέρεται στον Πολωνό δημιουργό Αντρέι Ζουλάφσκι.

Ads

Ιδιαίτερη θέση στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας κατέχει ο θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Ζουλάφσκι, υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς», με τον Κλάους Κίνσκι και την ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ, αλλά και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», με τον Σαμ Νιλ και την Ιζαμπέλ Ατζανί, ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της (Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες).

image

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει στην μεγάλη οθόνη τις πιο αγαπημένες στιγμές από το σινεμά του σπουδαίου Αντρέι Ζουλάφσκι σ’ ένα αφιέρωμα που αποτελείται από οκτώ αντισυμβατικά κινηματογραφικά διαμάντια, ανάμεσά τους και το εξαιρετικά σπάνιο «Στον Ασημένιο Πλανήτη» το οποίο ετοίμαζε 10 χρόνια. Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στις Νύχτες Πρεμιέρας, είναι οι εξής:

Ads
  • Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας / The Third Part of the Night (1971)
  • Ο Διάβολος / The Devil (1972)
  • Σημασία Έχει Ν’ Αγαπάς / That Most Important Thing: Love (1975)
  • Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη / Possession (1981)
  • Στον Ασημένιο Πλανήτη / On the Silver Globe (1988)
  • Η Δημόσια Γυναίκα / The Public Woman (1984)
  • Ερωτική Τρέλα / L’Amour Braque (1985)
  • Η Πίστη / Fidelity (2000)

image

Τα συγκεκριμένα φιλμ φιλοξενούνται σε μία ρετροσπεκτίβα του σπουδαίου έργου του Αντρέι Ζουλάφσκι, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα. Ας δούμε πιο αναλυτικά δύο χαρακτηριστικές και προσωπικά αγαπημένες ταινίες του Πολωνού δημιουργού:

 

«Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη» (Possession – 1981)

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 21:30

Κινηματογράφος: Odeon Όπερα 2

image

Επιστρέφοντας στο Δυτικό Βερολίνο, ο Μαρκ (Σαμ Νιλ) βρίσκει τη γυναίκα του Άννα (Ιζαμπέλ Ατζανί) να συμπεριφέρεται παράξενα. Τον εγκαταλείπει, όχι για τον εραστή της, αλλά για ένα τέρας που παίρνει σιγά-σιγά τα χαρακτηριστικά του Μαρκ, ενώ ο ίδιος συναντά στο πρόσωπό της δασκάλας του παιδιού τους τη σωσία της Άννας…

 

Η ταινία είναι ένα υπέροχο ερωτικό θρίλερ σκηνοθετημένο άψογα από τον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. Στο καστ ξεχωρίζουν με την παρουσία τους τόσο ο Σαμ Νιλ, όσο κυρίως η εκθαμβωτική Ιζαμπέλ Ατζανί σε μία ερμηνεία που κόβει την ανάσα και που δικαίως της χάρισε το ‘Α Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες, εκείνη την χρονιά.

image

Ο Πολωνός σκηνοθέτης, όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει, έγραψε το σενάριο στο μεταίχμιο μιας διαταραγμένης διαδικασίας χωρισμού. Στο “Possession”, μια γυναίκα δαιμονισμένη εγκαταλείπει τον εραστή της. Συγκρούσεις και νευρικοί κλονισμοί συνθέτουν το παζλ, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του Αντρέι Ζουλάφσκι.

 

Χαραγμένη για πάντα στη μνήμη, η σκηνή όπου η Ιζαμπέλ Ατζανί τρέχει για να “γλιτώσει”, στο υπόγειο μετρό του Βερολίνου. Σκηνή που αποτελεί σημείο αναφοράς και που όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι γυρισμένη σε μονόπλανο…

«Σημασία Έχει ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975)

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 19:45

Κινηματογράφος: Odeon Όπερα 1

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 21:30

Κινηματογράφος: Δαναός 2

image

Ένας φωτογράφος συναντά και γοητεύεται από μια παντρεμένη ηθοποιό δευτεροκλασάτων ερωτικών ταινιών. Υπό το βλέμμα του καταθλιπτικού, σινεφίλ συζύγου της, και προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα της, ο φωτογράφος αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια θεατρική παραγωγή του «Ριχάρδου ΙΙΙ», δανειζόμενος χρήματα από τους μαφιόζους εργοδότες του.

 

Θα μπορέσει όμως αυτό το ανορθόδοξο αυτό ερωτικό τρίγωνο, να επιβιώσει εν μέσω οργίων, εθισμών και ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών; Αλλά κυρίως, θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το μοιραίο δίλημμα ανάμεσα στον έρωτα και στο καθήκον;

image

Το φιλμ «Σημασία Έχει ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975), αποτελεί την πρώτη γαλλόφωνη ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι. Πρωταγωνίστρια είναι η ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ. Μία σπουδαία ηθοποιός που όμοια της δύσκολη συναντάμε στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

 

Γεννημένη στην Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως “πριγκίπισσα Σίσσυ” με τον ρόλο της στην σχετική τριλογία με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας. Ένας ρόλος που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε τη νέμεσις της προσπαθώντας σε όλη την καριέρα της να τον αποπιυθεί… Στο φιλμ συμμετέχει σε δεύτερο ρόλο, το υποκριτικό alter ego του Γερμανού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ, ο γνωστός και ιδιόρρυθμος ηθοποιός, Κλάους Κίνσκι.

«Δεν είναι όπως στις ταινίες ή στα βιβλία, όπου τα πάντα είναι ακριβή, λογικά σχεδιασμένα, οργανωμένα, με ξεκάθαρο στόχο. Όλα είναι χάος, τύχη, πόνος, αταξία». Αντρέι Ζουλάφσκι

image

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.