Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο θα πραγματοποιηθεί από τις  5 έως τις 15 Αυγούστου και στο πρόγραμμα του, συμπεριλαμβάνονται δύο ελληνικές συμμετοχές. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, με τίτλο «Chevalier» – η οποία συμμετέχει στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα – καθώς και η δεύτερη μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη,  με τίτλο «Yellow Fieber», που θα παρουσιαστεί στο Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μικρού μήκους.

Ads

Μετά το 50ό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το οποίο διεξήχθη από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 11 Ιουλίου φιλοξενώντας στο πρόγραμμά του πέντε ελληνικές συμμετοχές – και με το «Park» της Σοφίας Εξάρχου να αποσπά το Βραβείο του Τμήματος “Works in Progress” ως το πιο υποσχόμενο πρότζεκτ – τη σκυτάλη παίρνει ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Ο λόγος για το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

image

Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πόλη του Λοκάρνο, στην Ελβετία, στο καντόνι του Τιτσίνο. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1946 και παραδοσιακά διεξάγεται κάθε Αύγουστο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ είναι η ανοιχτή προβολή στην κεντρική πλατεία του Λοκάρνο, την Piazza Grande, με χωρητικότητα 8.000 θεατών.

Ads

image

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ είναι η “Χρυσή Λεοπάρδαλη”, ή αλλιώς “Pardo d’oro”, που απονέμεται στην καλύτερη ταινία. Μεταξύ των άλλων βραβείων συμπεριλαμβάνονται η Αργυρή Λεοπάρδαλη (δεύτερη θέση) και η Χάλκινη Λεοπάρδαλη (για καλύτερο και καλύτερη ηθοποιό). Ταινία έναρξής του Φεστιβάλ θα είναι το φιλμ «Ricki and the Flash», με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού αποτελείται από τον Αμερικάνο φωτογράφο και σκηνοθέτη Τζέρι Σάτσμπεργκ, τον Γερμανό ηθοποιό Ούντο Κίερ – υποκριτικό alter ego του κορυφαίου Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ – τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Nαντάβ Λαπίντ και την Κορεάτισα ηθοποιό, Moύν Σο Ρι.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου του διευθυντή του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, Carlo Chatrian, η νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, θα συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το οποίο απαρτίζεται από δεκαοκτώ (18) ταινίες, οι οποίες προβάλλονται σε παγκόσμια πρεμιέρα.

image

Αναλυτικά οι 18 ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο (67th Locarno International Film Festival), είναι οι εξής:

  • Bella e Perduta – Πιέτρο Μαρτσέλο, Ιταλία
  • Brat Dejan – Μπακούρ Μπακουρατζέ, Ρωσία / Σερβία
  • Chevalier – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ελλάδα
  • Cosmos – Αντρέι Ζουλάφσκι, Γαλλία / Πορτογαλία
  • Entertainment – Ρικ Ολβερσον, Η.Π.Α.
  • Happy Hour – Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Ιαπωνία
  • Heimatland – Σπονδυλωτό, Ελβετία / Γερμανία
  • James White – Τζος Μοντ, Η.Π.Α.
  • Right Now, Wrong Then – Χονγκ Σανγκσούν, Νότια Κορέα
  • Ma Dar Behesht – Σίνα Ατεϊάν Ντένα, Ιράν / Γερμανία
  • No Home Movie – Σαντάλ Ακερμάν, Βέλγιο / Γαλλία
  • Ο Futebol – Σέρτζιο Όκσμαν, Ισπανία
  • Shneider Vs. Bax – Αλεξ βαν Βάρμερνταμ, Ολλανδία / Βέλγιο
  • Suite Arm Oricaine – Πασκάλ Μπρετόν, Γαλλία
  • Dark in the White Light – Βιμούκτι Τζαγιασουντάρα, Σρι Λάνκα / Γαλλία
  • Te Prometo Anarquia – Χούλιο Χερνάντες Κορντόν, Μεξικό / Γερμανία
  • The Sky Trembles and the Earth Is Afraid and the Two Eyes Are Not Brothers – Μπεν Ρίβερς, Μεγ. Βρετανία
  • Tikkun – Αβισάι Σιβάν, Ισραήλ

image

Πέντε χρόνια μετά το «Attenberg» (2010), η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, το «Chevalier». Έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, αλλά και τον Σάκη Ρουβά.

image

Η ταινία αποτελεί μία παραγωγή της Faliro House Productions και της Haos Film με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σε σενάριο της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και του Ευθύμη Φιλίππου ενώ θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη με Βαγγέλη Μουρίκη και Ρουβά

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, θα προβληθεί και η νέα δημιουργία του Πολωνού σκηνοθέτη, Αντρέι Ζουλάφσκι,που φέρει τον τίτλο, «Cosmos». Το φιλμ σηματοδοτεί την επιστροφή του σπουδαίου καλλιτέχνη μετά από δεκαπέντε χρόνια και την ταινία Fidelity (2000).

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Αντρέι Ζουλάφσκι

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, συμμετείχε στο 50ό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι με την μικρού μήκους ταινία της «Washingtonia», στο τμήμα FUTURE FRAMES, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά και αποτέλεσε μια συνεργασία του European Film Promotion (EFP) και του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, με στόχο την ανάδειξη 10 νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, απόφοιτων των εθνικών κινηματογραφικών σχολών κάθε χώρας, καθώς και την παρουσίαση προσδοκώμενων νέων ταλέντων μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες.

image

Στη μικρού μήκους «Yellow Fieber» – που θα παρουσιαστεί στο Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μικρού μήκους – σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, ξαφνικά η Αθήνα καλύπτεται από μια παράξενη κίτρινη σκόνη. Στην αρχή πίστεψαν πως είναι θειάφι αλλά λίγες ώρες μετά ξέσπασε ο Κίτρινος Πυρετός, σαν επιδημία που ήρθε από μακριά. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συμβεί, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως η πόλη θα μετατρεπόταν σε φοινικόδασος.

Η παραγωγή ανήκει στους Άρτεμις Παττακού και Γιώργο Ζώη, squared squared, με συμπαραγωγούς τις 2 35 και DNA lab και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν οι Μamadou Diallo και Ευτυχία Στεφανίδου.

image

Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο αποτελεί ένα σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο στην ομώνυμη ελβετική πόλη, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας και για τους φίλους της 7ης Τέχνης, αφού η Piazza Grande όπου γίνονται προβολές μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 8.000 θεατές κάθε βράδυ.

 
Το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 5 έως και το Σάββατο 15 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Λοκάρνο.