Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, με προβολές στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας, κατέχοντας μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης. Στο σημερινό μας αφιέρωμα, ταξιδεύουμε με οδηγό οκτώ (8) ενδιαφέρουσες ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Πανοράματος, που ξεκινάει επίσημα τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου.

Ads

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).

Στο καθιερωμένο πλέον Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές ταινίες, που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν το: “The Smell of Us” του ανατρεπτικού Larry Clark και το “Incompresa” της πολυτάλαντης Asia Argento.

Tο βραβείο στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα απονείμει τριμελής κριτική επιτροπή, μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), αποτελούμενη από τους:

Ads
  • Dragan Jurak από την Κροατία (κριτικό στο HR3Radio και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Novosti)
  • Shy K. Shegev από το Ισραήλ (κριτικό στο Megaron News και στο Telecinema Channel1 TV)
  • Κωνσταντίνο Μπλάθρα (κριτικό στο μηνιαίο περιοδικό ΡΗΞΗ)

Όπως κάθε χρόνο, το Βραβείο Κοινού του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα απονείμει πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Οι οκτώ (8) νέες ταινίες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γεωργία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Τσεχία, που προβάλλονται στη χώρα μας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, είναι αναλυτικά οι εξής:

Incompresa (Δευτέρα 20/10, 8 μ.μ., Άστυ)
Misunderstood
Ιταλία, Γαλλία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία: Asia Argento. Σενάριο: Asia Argento & Barbara Alberti. Φωτογραφία: Nicola Pecorini. Μοντάζ: Filippo Barbieri. Ηθοποιοί: Giulia Salerno, Charlotte Gainsbourg, Andrea Pittorino, Gianmarco Tognazzi. Παραγωγή: Wildside, Paradis Films, Orange Studio. Int. Sales: Nathan Fischer Διάρκεια: 103 λεπτά
image
H 9χρονη Άρια βρίσκεται αντιμέτωπη με το βίαιο διαζύγιο των γονιών της, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται από τις ετεροθαλείς αδελφές της. Με τους γονείς της να μην την αγαπούν όσο εκείνη θα ήθελε, κι ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταξύ τους σύγκρουσης, η Άρια, αποδιωγμένη και παραμελημένη, περιφέρεται στην πόλη με μια ριγέ τσάντα και μια μαύρη γάτα. Η Άρια, αγγίζει την άβυσσο και την τραγωδία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την αθωότητά της.

Το “Incompresa” είναι μια ιστορία ενηλικίωσης με εμφανέστατα ημι-αυτοβιογραφικά στοιχεία, και ταυτόχρονα, μια συναρπαστικά σκοτεινή περιήγηση στον ανθρώπινο ψυχισμό. Την ταινία σκηνοθετεί η Asia Argento (κόρη του σπουδαίου Ιταλού δημιουργού Dario Argento: Once Upon a Time in the West – 1968, Suspiria – 1977). Στο καστ ξεχωρίζουν η νεαρή Giulia Salerno, αλλά και η μούσα του Lars von Trier (Antichrist – 2009, Melancholia – 2011, Nymphomaniac -2013), η υπέροχη Charlotte Gainsbourg.

Corn Island (Τρίτη 21/10, 8 μ.μ., Άστυ)
Simindis kundzuli
Γεωργία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Καζακστάν, Ουγγαρία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία: George Ovashvili. Σενάριο:Nugzar Shataidze, George Ovashvili, Roelof Jan Minneboo. Φωτογραφία: Elemér Ragályi. Μοντάζ: Sun-Min Kim. Mουσική: Josef Bardanashvili. Ηθοποιοί: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia. Παραγωγή: Alamdary Film, 42film, Arizona Productions, Axman Production, Kazakhfilm, Focusfox, George Ovashvili Production. Int. Sales: Pascale Ramonda,  Διάρκεια: 100 λεπτά
image
Κάθε άνοιξη το ποτάμι Ένγκουρι φέρνει εύφορο χώμα από τον Καύκασο μέχρι τις πεδιάδες της Αμπχαζίας, δημιουργώντας μικροσκοπικά νησιά, καταφύγια για την άγρια ​​ζωή, αλλά μερικές φορές και για τον άνθρωπο. Η ιστορία μας ξεκινά όταν ένας γέρος αγρότης, από την Αμπχαζία, φτάνει σ’ ένα από τα μικρά αυτά νησιά. Χτίζει μια καλύβα για τον ίδιο και την έφηβη εγγονή του, οργώνει τη γη και μαζί σπέρνουν καλαμπόκι. Καθώς η εγγονή του σταδιακά γίνεται γυναίκα, και το καλαμπόκι ωριμάζει, ο γέρος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναπόφευκτο κύκλο της ζωής.

Έχοντας τιμηθεί με το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής του φεστιβάλ Karlovy Vary, η ποιητική δημιουργία του Γεωργιανού δημιουργού George Ovashvili, συνεχίζει την ανά τον κόσμο φεστιβαλική πορεία της. Στα συν, οι πολυεπίπεδες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, όσο και μια κινηματογράφηση που σε συνδυασμό με τη φωτογραφία, αναδεικνύει τα πολλαπλά επίπεδα μιας ιδιάζουσας αφήγησης.

Queen and Country  (Τρίτη 21/10, 10.00 μ.μ., Άστυ)
Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία-Σενάριο:John Boorman. Φωτογραφία: Seamus Deasy. Μοντάζ Ron Davis. Mουσική: Stephen McKeon. Ηθοποιοί: Callum Turner, Caleb Landry Jones, Pat Shortt, David Thewlis, Richard E. Grant, Tamsin Egerton. Παραγωγή: Merlin Films. Int. Sales: Le Pacte
Διάρκεια: 105 λεπτά
image
O Μπιλ Ρόχαν, ένας Άγγλος ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάσσεται στο στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι, έναν αμοραλιστή φαρσέρ, μαζί με τον οποίο θα σχεδιάσουν την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι.

Κατά τη διάρκεια μιας άδειάς τους, ο Μπιλ ερωτεύεται μια προβληματική καλλονή, ενώ ο Πέρσι ερωτεύεται τρελά την αδελφή του Μπιλ, την Ντον. Η πραγματικότητα του πολέμου θα πλήξει και την υπόλοιπη ζωή του Μπιλ, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα.

Ο John Boorman επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο sequel της – υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 1987- “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα»). Συνδυάζοντας τη λαμπερή εικόνα με την ουσία και την έντονη αφήγηση, ο Boorman παραδίδει για μία ακόμη φορά με το “Queen and Country”, μια ταινία αντάξια των καλύτερων στιγμών του. Ένα φιλμ που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, όντας η ταινία έναρξης του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
 
The Smell of Us (Τετάρτη 22/10, 8.15 μ.μ., Άστυ)
Βέλγιο, Γαλλία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία: Larry Clark. Σενάριο: Mathieu Landais. Φωτογραφία: Hélène Louvart. Μοντάζ Marion Monnier. Ηθοποιοί: Lukas Ionesco, Diane Rouxel, Théo Cholbi, Hugo Behar-Thinières. Παραγωγή: Polaris Film Production & Finance, Morgane Production, Polyester. Int. Sales: Wild Bunch. Διάρκεια: 92 λεπτά
image
Στο Παρίσι, μια παρέα σκεϊτμπορντάδων συναντιέται καθημερινά – πίσω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – για να εξασκηθεί στο αγαπημένο της σπορ, να συζητήσει, αλλά και να “φτιαχτεί”, αγνοώντας παράλληλα το πλήθος των φιλότεχνων που βρίσκεται εκεί. Οι ήρωες μας είναι αχώριστοι, δεμένοι, αλλά και με περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις. Η πλήξη, το δέλεαρ του εύκολου χρήματος και η ανωνυμία του διαδικτύου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του κόσμου τους…

Μια ταινία που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στο τμήμα Venice Days και που δημιούργησε έντονα αντιφατικές εντυπώσεις στους θεατές και τους κριτικούς. Λατρεύτηκε από κάποιους, μισήθηκε από άλλους. Για τους πρώτους ήταν «τέχνη», για τους δεύτερους «πορνό». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Το Hollywood Reporter έγραψε πως, δυστυχώς, λόγω των ισχυρών δόσεων από εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, αλκοόλ και ναρκωτικών, οι έφηβοι στις ΗΠΑ σίγουρα δεν θα καταφέρουν να απολαύσουν αυτό το ιμπρεσιονιστικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα καταθλιπτικό δημιούργημα για τις εμπειρίες της εφηβικής ηλικίας στις μεγάλες πόλεις του 21ου αιώνα, αφού, τα συντηρητικά μυαλά δεν θα επιτρέψουν τη διανομή της στη μεγάλη οθόνη.

Mange tes morts (Τετάρτη 22/10, 10.10 μ.μ., Άστυ)
Eat Υour Βones
Γαλλία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία: Jean-Charles Hue. Σενάριο:Jean-Charles Hue, Salvatore Lista. Φωτογραφία: Jonathan Ricquebourg. Μοντάζ: Isabelle Proust. Μουσική: Vincent-Marie Bouvot. Ηθοποιοί:  Frédéric Dorkel, Jason François, Michael Dauber. Παραγωγή: Capricci Production, Centre National de la Cinématographie (CNC), Ciné+. Int. Sales: Capricci Films
Διάρκεια: 94 λεπτά
image
Ο 18χρονος Τζέισον Ντόρκελ ανήκει σε μια κοινότητα τσιγγάνων. Είναι έτοιμος να γιορτάσει τη βάφτισή του, όταν ο ετεροθαλής αδελφός του, Φρεντ, επιστρέφει μετά από δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή. Μαζί με τον νεώτερο αδελφό τους, το βίαιο Μίκαελ, και τον Χριστιανό ακτιβιστή ξάδελφό τους, οι τέσσερις νέοι αρχίζουν να ψάχνουν ανάμεσα στους gadjos για να βρουν ένα φορτίο χαλκού.

Η ταινία “Mange tes morts” αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του σκηνοθέτη Jean-Charles Hue, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Prix Jean Vigo, μία διάκριση που απονέμεται σε νέους σκηνοθέτες για το ανεξάρτητο πνεύμα τους. Το φιλμ διακατέχεται από μία ενέργεια η οποία σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, χωρίς να χάνει ίχνος από την καλλιτεχνική της ποιότητα.

Andelé (Πέμπτη 23/10, 8.00 μ.μ., Άστυ)
Angels
Τσεχία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία: Alice Nellis. Σενάριο: Alice Nellis, Michal Viewegh (μυθιστόρημα). Φωτογραφία: Matěj Cibulka. Μοντάζ: Filip Issa. Μουσική: Michal Novinski. Ηθοποιοί: Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Boleslav Polívka, Zuzana Bydžovská. Παραγωγή: IN Film Praha, Ceská Televize. Int. Sales: In Film Praha
Διάρκεια: 97 λεπτά
image
Ένας χήρος νεαρός γιατρός, μία μαγείρισσα σε σχολική καντίνα και ο γιος της, ένας εκπαιδευτής οδήγησης, η γυναίκα του και οι στενοί συγγενείς τους. Τις ζωές τους παρατηρούν αγγελικά πλάσματα. Δεν μπορούν να παρέμβουν ανοιχτά στην εξέλιξη των γεγονότων, μπορούν όμως να προσπαθήσουν να ωθήσουν τα κεντρικά πρόσωπα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν είναι υπερφυσικά όντα, προσπαθούν να καταλάβουν τους άλλους, να συμπάσχουν μαζί τους, να καταλάβουν τι είναι καλό για την ανθρωπότητα. Φυσικά, η τελική επιλογή του τρόπου ζωής του καθενός, είναι μόνο δική του.

Στη νέα της ταινία, η σκηνοθέτης από τη Τσεχία Alice Nellis, αποφεύγοντας επιδέξια τα φτηνά κλισέ των υπερφυσικών χαρακτήρων – αγγέλων, παρουσιάζει τον φόβο και το ασφυκτικό δράμα του θανάτου που διακατέχει τους ήρωες της ιστορίας και που στην πραγματικότητα είναι αρκετά δροσερό…

Afterlife (Πέμπτη 23/10, 10 μ.μ., Άστυ)
Utóélet
Ουγγαρία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Virag Zomboracz. Φωτογραφία: Gergely Pohárnok. Μοντάζ: Károly Szalai. Μουσική: Adam Balazs. Ηθοποιοί: Márton Kristóf, Zsolt Anger, Eszter Csákányi. Παραγωγή: KMH Film. Int. Sales: Magyar Film Unio
Διάρκεια: 90 λεπτά
image
Ένας νευρωτικός νέος, ο Μόζες, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του. Εκείνος, αν και πάστορας, με έντονη δραστηριότητα σχετικά με τα προβλήματα των άλλων, φαίνεται να διαθέτει φειδωλή κατανόηση για τη φύση του γιου του. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Ο απογοητευμένος Μόζες βλέπει το “φάντασμά” του. Ενόσω προσπαθεί να τον βοηθήσει να περάσει στον άλλο κόσμο, καταφέρνει κάτι που στην κοινή τους ζωή δεν το κατάφεραν. Δημιουργούν σχέση αληθινής αγάπης και αποδοχής.

Το “Afterlife”, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της νεαρής σκηνοθέτιδας από την Ουγγαρία Virag Zomboracz. Μία τρυφερή ταινία που μπλέκει το πραγματικό με το φανταστικό, με τρόπο ευφάνταστο, αλλά και με μια σειρά άψογα χορογραφημένων σεκάνς που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο μυαλό, αλλά και στο μάτι.

No One’s Child (Παρασκευή 24/10, 6.30 μ.μ., Άστυ)
Nicije dete
Σερβία, 2014, έγχρωμο
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Vuk Rsumovic. Φωτογραφία: Damjan Radovanovic. Μοντάζ: Mirko Bojovic. Μουσική: Jura Ferina, Pavao Miholjevic. Ηθοποιοί: Denis Muric, Pavle Cemerikic, Zinaida Dedakin. Παραγωγή: Miroslav Mogorovich. Int. Sales: Soulfood Films
Διάρκεια: 103 λεπτά
image
Η ταινία βασίζεται στη συναρπαστική, αληθινή ιστορία ενός αγοριού που βρήκαν κυνηγοί, ανάμεσα σε λύκους, σ’ ένα δάσος στα βουνά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε), στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το αγόρι στάλθηκε σε ίδρυμα στο Βελιγράδι, σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησής του, και πήρε το μουσουλμανικό όνομα – Χάρις. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις, έκανε φίλους γρήγορα. Όταν ο πόλεμος ξέσπασε, ο Χάρις πήρε γράμμα από τις τοπικές αρχές της Βοσνίας, που του ζητούσαν την άμεση επιστροφή του. Μετά την επιστροφή του στη Β-Ε, δεν είχε πού να πάει. Ενώ περιφερόταν άσκοπα, ακολούθησε μια ομάδα στρατιωτών που του έδωσε ένα όπλο και τον πήραν μαζί τους.

Έχοντας εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ο σκηνοθέτης Vuk Rsumovic με την πρώτη του ταινία “No One’s Child”, απότελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις σκηνοθετών που, με το ντεμπούτο τους κέρδισαν το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), καθώς και το βραβείο καλύτερου σεναρίου από το FEDEORA (Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Ευρώπης & Μεσογείου). Πρόκειται για την συγκλονιστική αφήγηση της αληθινής, συναρπαστικής ιστορίας του αγοριού που βρέθηκε να ζει παρέα με τους λύκους…

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10).

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/