Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Ethnographic Film Festival), επιστρέφει για πέμπτη χρονιά, όντας συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 28 μέχρι και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Exile Room, με ελεύθερη είσοδο. Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον «άγνωστο» Ζαν Ρους, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο καθώς και το άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο αφιέρωμα στην “Ξενοφοβία”.

Ads

Το πρώτο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Τα φεστιβαλικά του βήματα, όμως, ξεκίνησαν το 2008 ως ενότητα προβολών του καταξιωμένου Φεστιβάλ «Πλατφόρμα Βίντεο». Στόχο του ήταν να συστήσει στο κοινό φοιτητικές εθνογραφικές ταινίες και να ανοίξει έτσι έναν διάλογο γύρω από τη θέση και την προοπτική του φιλμικού αυτού «είδους» αλλά και του κλάδου της Ανθρωπολογίας και του χώρου που ονομάζουμε Οπτική Ανθρωπολογία.

Αυτόνομη πλέον ως διοργάνωση, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας διατηρεί την εκπαιδευτική του διάσταση, δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές, ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για να αναδείξουν τη δουλειά τους. Παράλληλα αναζητά τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών, αλλά και τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου.
image
Στην πέμπτη του χρονιά, το φεστιβάλ  εισάγει μία νέα θεματική ενότητα, στην οποία θα προβάλλονται σύγχρονες εθνογραφικές ταινίες που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα. Ταυτόχρονα θα παρουσιάζονται ανθρωπολογικές οπτικές σχετικές μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο «χτισμένο» από έναν ειδικό επιμελητή.

Σκοπός της δημιουργίας αυτής της ενότητας δεν είναι μόνο να παρουσιάσει το φεστιβάλ ταινίες με την εκάστοτε θεματική και το τι μπορεί να προσφέρει ο εθνογραφικός κινηματογράφος σε αυτό το πλαίσιο, αλλά επίσης να ξεκινήσει έναν σχετικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Ads

Έναν διάλογο, ο οποίος αφορά την αξία και τη σχέση που μπορεί να έχει η ανθρωπολογική προσέγγιση μέσω της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή. Για τη φετινή χρονιά το 5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, έχει καλέσει τον ανθρωπολόγο Χρήστο Βαρβαντάκη και την παιδαγωγό-κοινωνιολόγο Δάφνη Σοφιανοπούλου, για να επιλέξουν και να επιμεληθούν τη θεματική, η οποία πήρε τον τίτλο: «Ξενοφοβία». (φώτο – “Άλλη Ευρώπη” της Ροσέλα Σκιλάτσι)
image
Επιπλέον και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, παρουσιάζεται ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον «άγνωστο» Ζαν Ρους. Ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρωπολόγους και εκπρόσωπους του εθνογραφικού κινηματογράφου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί το πρώιμο έργο του δημιουργού μέσα από την επιλογή οκτώ (8) χαρακτηριστικών ταινιών της περιόδου 1948-1958.
image
Βέβαια υπάρχει πάντα και το κύριο πρόγραμμα. Και ιδιαίτερα το τμήμα των φοιτητικών ταινιών, το οποίο παραδοσιακά υπήρξε ένα εκ των αγαπημένων της διοργάνωσης. Φέτος, για μια ακόμα χρονιά η τελική επιλογή έγινε μέσα από ένα εύρος δημιουργιών με ζητούμενο τον πολιτισμικό λόγο και τον τρόπο έκφρασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης: Ethnofest

*Η κεντρική φώτο του άρθρου είναι από την ταινία “Κοιλάδα των Αναστεναγμών” (2013) που θα προβληθεί στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος στην Ξενοφοβία.