Από το Σάββατο 13 μέχρι και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, διεξάγεται στους ιστορικούς κινηματογράφους Studio και Αλκυονίδα, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερες από 250 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, Video Art, Animation, Experimental, Video Dance καθώς και το «2ο  Διεθνές Πανόραμα Οικολογικών και Επιστημονικών Ταινιών».

Ads

Το βασικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στους κινηματογράφους Studio (πλατείας Αμερικής) και στην Αλκυονίδα (οδού Ιουλιανού), που θα αποτελέσουν το κέντρο ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού δικτύου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 4ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, δέχτηκε πάνω από 400 αιτήσεις από 45 χώρες και θα προβάλει περισσότερες από 250 ταινίες, εκ των οποίων 140 στο διαγωνιστικό του τμήμα, 70 πρεμιέρες, με ταινίες μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ, Video Art, Animation, Experimental, Video Dance.

Παράλληλα και σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Wildlife Vaasa της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) θα πραγματοποιηθεί και το «2ο  Διεθνές Πανόραμα  Οικολογικών και Επιστημονικών Ταινιών», το οποίο συμβάλει στη διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε ιδιαίτερα αξιόλογα φιλμ, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ταινία του Θανάση Μπουρλιάσκου: «Η Αποκάλυψη του Θηρίου». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φιλμ, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο στο επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ YURIA 2014.
image
Το φιλμ «Η Αποκάλυψη του Θηρίου» πραγματεύεται το δίλημμα που αντιμετωπίζει ένας υπάλληλος που στις ελεύθερες ώρες του παρουσιάζει μία διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, κατά την διάρκεια της οποίας κάνει ένα κήρυγμα εναντίον του “συστήματος”, συγκρίνοντάς το με το Θηρίο της Αποκάλυψης. Μερικές μέρες μετά στη δουλειά του, ο διευθυντής τον καλεί για αξιολόγηση και του προσφέρει μια γενναιόδωρη προαγωγή, αποκαλύπτοντάς του παράλληλα ποιός είναι το Θηρίο.

Ads

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr ο δημιουργός Θανάσης Μπουρλιάσκους, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει σχετικά με την έμπνευση και την επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου της ταινίας, καθώς κι αν υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο φιλμ:

«Μερικά χρόνια πριν, εγώ και ο φίλος μου ο Tegel (παρατσούκλι που του κόλλησε όταν εξέδωσε το ομώνυμο fan-zine) παρουσιάζαμε μια διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή στον ιστότοπο chimeres. Ψάχναμε μουσικές, ανακαλύπταμε συνθέτες, μιλάγαμε για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς μ’ έναν τρόπο ελαφρώς σουρεαλιστικό. Η εκπομπή κάποια στιγμή τελείωσε γιατί οι συνθήκες της ζωής δεν το επέτρεψαν. Οι απαιτήσεις στην δουλειά και τα “τυράκια” που μας έριχναν με προαγωγές και μπόνους δεν μας άφηναν χρόνο για να ζήσουμε την μαγεία της εκπομπής. Βλέπεις όλοι κοιτάγαμε το τυρί, αλλά ουδείς κοιτούσε τη φάκα. Η εκπομπή μοιραία τελείωσε αλλά η αναζητήσεις μας παρέα με μουσική και την βοήθεια του σουρεαλισμού δεν σταμάτησαν ποτέ. Πέρασε ο καιρός, παράτησα τη δουλειά μου και αποφάσισα να γίνω σκηνοθέτης. Κατέληξα στο τμήμα του Bachelor σκηνοθεσίας της Ακμής όπου στο τέλος του έτους θα έπρεπε να παρουσιάσω μια ταινία ως πτυχιακή. Έψαχνα ιδέες για σενάριο. Πάω στον φίλο μου τον Tegel να σκεφτούμε ιδέες. Δεν μας έκανε τίποτα εντύπωση. Τζίφος. Έτσι παρατήσαμε την κουβέντα και αποφασίσαμε να ακούσουμε μουσική. Βάλαμε να ακούσουμε έναν δίσκο, το 666 των Aphrodite’s Child και ξαφνικά μόλις άκουσα το The Beast, λες και με τσίμπησε μύγα, πετάγομαι όρθιος και φωνάζω στον φίλο μου “Αυτό είναι το σενάριο! Το σενάριο είμαστε εμείς”!»

Διαβάστε επίσης:
«Η Αποκάλυψη του Θηρίου»: Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θανάση Μπουρλιάσκο
image
Η ταινία του Θανάση Μπουρλιάσκου, «Η Αποκάλυψη του Θηρίου», θα προβληθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 20:00,  στον Κινηματογράφο Studio. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «Αποκάλυψη του Θηρίου», παραθέτουμε και την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας στο Facebook.

Επίσης οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και ταινίες από το Edge Hill Univercity, που για δεύτερη χρονιά, οι σπουδαστές του, από το τμήμα κινηματογράφου, δημιούργησαν, ειδικά για το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, 7 μικρού μήκους ταινίες.

Πρεμιέρα με νέο μοντάζ θα πραγματοποιήσει η ταινία του Δημήτρη Αθανίτη «Καμιά Συμπάθεια για τον Διαβολο» (1997). Η ταινία παρουσιάζεται σε νέο director’s cut 2014, ειδικά για το Φεστιβάλ. Το φιλμ είχε επίσημη συμμετοχή το 1997 στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας για την Λένα Κιτσοπούλου. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη ταινία που έγινε στην Ελλάδα με ψηφιακό μοντάζ (Avid), εγκαινιάζοντας την νέα ψηφιακή εποχή.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κυριαρχήσουν οι εικαστικές εκθέσεις, οι μουσικές βραδιές, καθώς και τα φωτογραφικά πανοράματα, με Αφιερώματα σε μεγάλα Φεστιβάλ, της Φινλανδίας, της Αγγλίας, της Αμερικής, καθώς και σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από το χώρο του κινηματογράφου.

Θα παρακολουθήσουμε, σε πρώτη προβολή στην Αθήνα, τις βραβευμένες ταινίες της Κάμερα Ζιζάνιο 2014, ενώ το φεστιβάλ τιμά τη δασκάλα πολλών καλλιτεχνών του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης Ευγενία Χατζίκου. Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι το Αφιέρωμα-Βράβευση του Γιώργου Κουτούζη, του πρωταγωνιστή της ταινίας «Ευδοκία» του σπουδαίου σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού. Τα Αφιερώματα και και Workshops θα διεξαχθούν στο Θέατρο Κυψέλης (STUDIO) και στο Θέατρο L.A Theater (Πρώην θέατρο Ράγες).

Την πολιτιστική κίνηση «Visual Journeys» Νο2, εικαστική έκθεση με αναφορά στον κινηματογράφο και καλλιτέχνες προερχόμενους από τους χώρους της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας, θα φιλοξενήσει ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος της Αλκυονίδας με τους Βαρβάρα Σπυρούλη, Μαρία Λιτσοπούλου, Μαρία Οικονόμου, Κωστή Καπελώνη, Ηρα Σαραντάκη, Γιάννη Κλάδο, Δημήτρη Ψωμοδότη και Falah Ghati.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας αποτέλεσε, από το ξεκίνημα του, ένα σημείο συνάντησης Τεχνών και Θεατών από όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ  χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, καθώς ανέτρεψε το σύνηθες να φτάνουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις με αρκετά χρόνια καθυστέρηση και γι’ αυτό βρήκε αμέσως μεγάλη και απρόσμενη ανταπόκριση από τη Διεθνή Κινηματογραφική πραγματικότητα.

Ο Ψηφιακός Κινηματογράφος έχει δημιουργήσει μια χωρίς προηγούμενο τεχνολογική επανάσταση στη βιομηχανία του σινεμά, της τηλεόρασης και του internet. Η εργονομία και η διαθεσιμότητα των ψηφιακών κινηματογραφικών μηχανών και οι ανεξάντλητες δυνατότητες του ψηφιακού μοντάζ, δίνουν στον σύγχρονο κινηματογραφιστή δυνατότητες παραδοσιακά απρόσιτες και δημιουργούν μια ζωντανή κοινότητα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο, ο οποίος συνεχίζει να συγκεντρώνει τα βλέμματα και να επηρεάζει τις άλλες τέχνες, που δανείζονται από αυτόν εργαλεία, τεχνολογία, οπτική και δημιουργούν νέα είδη.

Το  4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF θα διεξαχθεί 13 με 21 Δεκεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα του  Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παραθέτουμε τους ιστότοπους:
www.aidff.com και
www.shortfilmfestival.gr