Για 30ή χρονιά διοργανώνεται το Κινηματογραφικό Αφιέρωμα της Διεθνούς Αμνηστίας στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και την δράση της. Φέτος το Αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 12 μέχρι και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας διαχρονικές και επίκαιρες ταινίες.

Ads

Ιστορίες συγκλονιστικές για ανθρώπους που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπους που μάχονται να θέσουν νέους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες στην εποχή τους, προβάλλονται στο φετινό επετειακό 30ό Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 12 έως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄). Διοργανώνεται από τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δράσης τους για την υπεράσπιση και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνουν και φέτος για 30η χρονιά, Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την συμμετοχή του στο έργο και την δράση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ads

Επιλεγμένες ταινίες αρχείου (1962, 1967, 1989) καθώς και νεότερες (2014 – 2015), βραβευμένες σε Διεθνή Φεστιβάλ, ομιλίες και συζητήσεις με εκλεκτούς και καταξιωμένους ομιλητές θα αναδείξουν το μέγεθος των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χτες και σήμερα, ανά τον κόσμο, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη για καταπολέμηση και καταστολή της αυθαίρετης βίας και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει πέντε εξαιρετικές ταινίες μυθοπλασίας, διαχρονικές και επίκαιρες, που αποτελούν πάντα μια μοναδική ευκαιρία να τις απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για τα φιλμ:

  • Σκιές και Σιωπή (1962) του Ρόμπερτ Μάλιγκαν
  • Ιστορία Ενός Εγκλήματος (1967) του Νόρμαν Τζούισον
  • Μια Σκληρή Λευκή Εποχή (1989) της Εζάν Παλσί
  • Λεβιάθαν (2014) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
  • Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα (2015) του Ζακ Οντιάρ

Πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων:

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου
19:00 Ιστορία ενός εγκλήματος
21:00 Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου
19:00 Μια σκληρή λευκή εποχή
21:00 Λεβιάθαν
*Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την Έφη Βουτυρά, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου
19:00 Σκιές και σιωπή
21:00 Ιστορία ενός εγκλήματος

Κυριακή 15 Οκτωβρίου
20:00 Λεβιάθαν
* Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αντώνη Τρακάδα, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Ρωσική Γλώσσα, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία. 

Λίγα λόγια για τις ταινίες του 30ού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Σκιές και Σιωπή / To Kill a Mockingbird

image

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μάλιγκαν
Σενάριο: Harper Lee (μυθιστόρημα) Horton Foote
Με τους: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1962
Διάρκεια: 129 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη

Όταν ένας μαύρος εργάτης κατηγορείται για βιασμό, με ελάχιστες ενδείξεις, ο δικηγόρος Άτικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπισή του, προς έκπληξη των υπολοίπων κατοίκων. Ο ίδιος αλλά και τα παιδιά του θα γίνουν στόχος της αποδοκιμασίας της τοπικής κοινωνίας.

Το αριστούργημα του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ ενώ κέρδισε τα τρία από αυτά: Α΄ Ανδρικού Ρόλου (για τον εξαιρετικό Γκρέγκορι Πεκ), Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Ιστορία Ενός Εγκλήματος / In the Heat of the Night

image

Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούισον
Σενάριο: Stirling Silliphant, John Ball (μυθιστόρημα)
Με τους: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1967
Διάρκεια: 109 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

Σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού νότου έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα. Όταν ο Βέρτζιλ Τιμπς, ένας καλοντυμένος έγχρωμος από τον βορρά φτάνει στην περιοχή, ο σερίφης Μπιλ Γκιλέσπι, λόγω των φυλετικών του προκαταλήψεων, τον συλλαμβάνει ως βασικό ύποπτο. Ο Τιμπς όμως του αποκαλύπτει ότι είναι αστυνομικός από τη Φιλαδέλφεια και προσφέρεται να τον βοηθήσει στις έρευνές του.

Η ταινία προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ και κέρδισε πέντε, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Επίσης κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες και ένα Βραβείο BAFTA.

Μια Σκληρή Λευκή Εποχή / A Dry White Season

image

Σκηνοθεσία: Εζάν Παλσί
Σενάριο: André P. Brink (μυθιστόρημα), Colin Welland
Με τους: Donald Sutherland, Janet Suzman, Zakes Mokae
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1989
Διάρκεια: 97 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

Ο Μπεν ντι Τουά, ένας λευκός δάσκαλος του Γιοχάνεσμπουργκ, συνειδητοποιεί σταδιακά ότι η κοινωνία του είναι χτισμένη στην αδικία. Όταν ταχθεί κατά των φυλετικών διακρίσεων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απομόνωση από τη δική του λευκή κοινότητα αλλά και με τις απειλές του παρακράτους.

Λεβιάθαν / Leviathan

image

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
Σενάριο: Oleg Neguine, Andrey Zvyagintsev
Με τους: Alexei Serebriakov, Elena Liadova, Vladimir Vdovitchenkov, Roman Madianov, Anna Oukolova, Alexei Rozine, Serguei Pokhodaev
Χώρα Παραγωγής: Ρωσία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 140 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

Ο Κόλια (Αλεξέι, Σερεμπριάκοφ – Aleksey Serebryakov) ζει σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στη θάλασσα Μπάρεντς στη Βόρειο Ρωσία. Έχει ένα ιδιόκτητο συνεργείο αυτοκινήτων δίπλα στο σπίτι του, όπου ζει με τη νεαρή γυναίκα του, Λίλια (Έλενα Λιάντοβα – Elena Lyadova), και τον γιο του απ’ τον προηγούμενό του γάμο, Ρόμα. Ο Βαντίμ Σελεβγιάτ (Ρομάν Μαντιάνοφ – Roman Madyanov), ο δήμαρχος της πόλης, θέλει να του πάρει την επιχείρηση, το σπίτι και τη γη που κατέχει.

Το «Λεβιάθαν» (Leviathan), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιαγκνίτσεφ. Πρόκειται για μία υπέροχη, όσο και τραγική ιστορία διαπλοκής και διαφθοράς σε μία συντηρητική Ρωσία, με αναγωγές στην παλαιά διαθήκη αλλά και στη ρώσικη λογοτεχνία.

Διαβάστε επίσης:
Μια άλλη όψη της Ρωσίας αποκαλύπτεται στο «Λεβιάθαν»

Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα

image

Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
Σενάριο: Jacques Audiard
Με τους: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 115 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

Ο Ντιπάν (Γιεσουθασάν Αντονιθασάν), πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα κι ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Καταφέρνουν να φτάσουν στη Γαλλία, ενώ βρίσκουν κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού. Αλλά καθώς ο Ντιπάν αρχίζει να ελπίζει σ’ ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπος με τη βία των τοπικών συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, το «Dheepan» αποτελεί τη νέα δημιουργία του αξιόλογου Γάλλου σκηνοθέτη, Ζακ Οντιάρ (A Prophet – 2009). Η ταινία θέτει τη μετανάστευση και τον κοινωνικό ρατσισμό σε πρώτο πλάνο, μέσα από μία ιδιαίτερη και πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά.

Διαβάστε επίσης:
Dheepan: Μετανάστευση και κοινωνικός ρατσισμός σε πρώτο πλάνο

Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ (γενική είσοδος), 4 ευρώ (φοιτητικό)