Το «2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου-Καλαμάτας», που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πανόραμα εβδομήντα (70) ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό.

Ads

Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν, ο Frode Storaas από τη Νορβηγία (φωτογραφία άρθρου) και ο Martin Gruber από τη Γερμανία. Πρόκειται για δύο εθνολόγους – σκηνοθέτες, οι οποίοι θα δώσουν το παρών, στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Θα παραβρεθούν επίσης και ο Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό, καθώς και ο Hugo Mata από το Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο αφιερώματος στο Ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ.

image

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, έχει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα – είχαν την επιμέλεια και του περσινού φεστιβάλ. Ενώ όπως και στην πρώτη διοργάνωση, μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα), όπως έγινε και τον Ιανουάριο του 2015.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Παράλληλα θα παρουσιασθεί και η πρώτη καθαρά μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «It’s all Jazz to me» (φωτογραφία) σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία, με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και τρία χρόνια. Στην τελετή έναρξης θα συμπράξουν Νορβηγοί και Μεσσήνιοι μουσικοί. Οι μουσικοί που θα παραβρεθούν είναι οι: Ann Helen Hjemli (τραγούδι), Jhonny Lauritzen (πνευστά) και Rodrigo Villagra (κοντραμπάσο).

image

Σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις:

Σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Frode Storaas και Martin Gruber. Τα σεμινάρια θα γίνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό. Σάββατο 23, Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Χώρος: Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου. Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή έξι (6) ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης. Χώρος: Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου.

image

Σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα», Νίκο Καλλαρά. Χώρος Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Παρουσίαση βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη. Σάββατο 23 Ιανουαρίου 12.00 στον χώρο του καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και Ψυχολογία» στη Μεσσήνη. Την ημερίδα συντονίζουν, η Τέσση Λαζαράτου, ψυχολόγος, και ο Θανάσης Κουρής, ψυχίατρος, ενώ θα παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες: Σταύρος Ψυλλάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», η Πέπη Ρηγοπούλου με το ντοκιμαντέρ «Σρέμπερ» και η Κλεώνη Φλέσσα με το ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης. Ένας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας». Κυριακή 24 Ιανουαρίου 6μ.μ. Χώρος Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης.

Τέλος, θα διεξαχθεί και τζαζ «jam sessions» με Νορβηγούς και Έλληνες μουσικούς, στο καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερη σημασία θα διαδραματίσει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη, που και τις προηγούμενες χρονιές έχει στεφθεί με επιτυχία. Πάνω από 3.500 μαθητές παρακολούθησαν πέρσι την εκπαιδευτική ζώνη και 2.100 μαθητές το 2014. Φέτος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην διάρκεια της εκπαιδευτικής ζώνης.

Το «2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου-Καλαμάτας» διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Άργους, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ και σε συνεργασία με το Goethe Institut, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών».

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου