Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση μας προσκαλούν στην επετειακή 10η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πως η αγάπη για τα comics δεν γνωρίζει καλλιτεχνικά ή γεωγραφικά σύνορα. Μια τριήμερη γιορτή, που φέτος θα διεξαχθεί στις 24, 25 και 26 Απριλίου, με σπουδαίους καλεσμένους, αξιόλογες εκθέσεις και επιλεγμένες προβολές. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και όπως πάντα η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Το Comicdom Con Athens είναι μία γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η εκδήλωση δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να έρθει σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως. Μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Comicdom Awards, όπου το ελληνικό κοινό τιμά με την προτίμησή του, τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.

image

Οι προσκεκλημένοι του 10ου Comicdom Con Athens, είναι οι εξής:

  • Ο βραβευμένος με Eagle Award, Ιρλανδός σχεδιαστής Declan Shalvey (MOON KNIGHT, INJECTION). (Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα)
  • Ο Γάλλος δημιουργός comics και συνιδρυτής της ανεξάρτητης εκδοτικής L’ Association, Patrice Killoffer. (Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
  • Ο Δανός σχεδιαστής Peter Snejbjerg, γνωστός για τα σχέδιά του σε τίτλους μεγάλων αμερικανικών εκδοτικών, όπως THE BOOKS OF MAGIC και STARMAN.
  • Η Ολλανδή Barbara Stok, δημιουργός του graphic novel VINCENT, για την ζωή και το έργο του ζωγράφου Vincent Van Gogh. (Καλεσμένη των Εκδόσεων Αιώρα, με την υποστήριξη του Ολλανδικού Ιδρύματος για τη Λογοτεχνία και της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα)
  • Ο Ισπανός δημιουργός του βραβευμένου graphic novel, MARIA AND I, Miguel Gallardo. (Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες)
  • Η Αμερικανίδα colorist Jordie Bellaire (HAWKEYE, THE MANHATTAN PROJECTS). (Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα)
  • Ο Αμερικανός δημιουργός, Ulises Farinas (JUDGE DREDD: CITY OF COURTS, GAMMA)
  • Οι καταξιωμένοι Πολωνοί δημιουργοί, Łukasz Mazur και Maciej Pałka. (Σε συνεργασία με το International Comics And Games Festival του Lodz)

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους, στα αντίστοιχα Q&A και signings, που θα πραγματοποιηθούν.

Ads

Εκθέσεις
Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, Great American Cοmics, αποτελεί τμήμα της ομώνυμης συλλογής του Cartoon Art Museum του San Francisco και φιλοξενεί αυθεντικές σελίδες και αναπαραγωγές έργων από σημαντικούς δημιουργούς, όπως οι Milton Caniff, Mort Walker, Jules Feiffer, Patrick McDonell, Mike Mignola και Sergio Aragones. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί η ατομική έκθεση του διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού Ηλία Κυριαζή – ο οποίος επιμελείται και το επίσημο εικαστικό της φετινής διοργάνωσης – αλλά και φωτογραφική έκθεση Cosplay του Σπυρίδωνος Κακούρη.

image

Προβολές
Θα παρουσιαστεί το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ “She Makes Comics” της Marisa Stotter, που ανιχνεύει τη συναρπαστική ιστορία των γυναικών στη βιομηχανία των comics. Παρά την επικρατούσα άποψη ότι η 9η Τέχνη είναι μια καθαρά αντρική υπόθεση, οι γυναίκες έγραφαν, σχεδίαζαν και διάβαζαν comics από τις απαρχές του Μέσου, στα τέλη του 19ου Αιώνα. Το ντοκιμαντέρ φιλοξενεί συνεντεύξεις των πλέον επιφανών θηλυκών εκπροσώπων, όπως η ιστορικός Trina Robbins, η σεναριογράφος της Captain Marvel, Kelly Sue DeConnick, η πρώην εκδότης της DC Comics, Jenette Kahn κ.α.

Επίσης, θα προβληθεί το “Made Ordinary – Extended Preview”. Μια δραματική ταινίας υπερηρωικής φαντασίας, η οποία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη, Christian Kotey, σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση.

Παρουσιάσεις – Ανοιχτές Συζητήσεις
Παρουσιάσεις νέων τίτλων, αλλά και ανοιχτές συζητήσεις (panels) με θέματα όπως οι καμπάνιες συμμετοχικής χρηματοδότησης, η λογοκρισία στα comics και τη γελοιογραφία, οι υπερηρωικές ταινίες και σειρές, αλλά και οι μεταφορές λογοτεχνικών έργων σε comics.

Workshops
Για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης, από τους διεθνείς προσκεκλημένους, τους Έλληνες δημιουργούς Τάσο Ζαφειριάδη, Δημήτρη Κάσδαγλη και Soloup, καθώς και ένα masterclass του βετεράνου Σπύρου Ορνεράκη.

image

Διαγωνισμός Comicdom Cosplay
Ήρωες από όλο το φάσμα της pop κουλτούρας, ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου.

Sketch event
Με τη συμμετοχή των διεθνών και Ελλήνων σχεδιαστών.

Απονομή Ελληνικών Βραβείων Comics
Τα βραβεία στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς comics της προηγούμενης χρονιάς, απονέμει μια Ακαδημία επαγγελματιών του χώρου, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους του χώρου.

Bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών και Artists Alley, με πλήθος νέων, αλλά και παλαιότερων εκδόσεων και πολλά signing events.

image

Παιδικό Πρόγραμμα
Οι μικροί φίλοι της 9ης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα comics μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, καθώς και να παρακολουθήσουν ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Όπως πάντα, η είσοδος στο Comicdom Con Athens 2015 είναι ελεύθερη, ενώ όλοι οι επισκέπτες θα λάβουν, δωρεάν, τον έγχρωμο, πολυσέλιδο κατάλογο με το πρόγραμμα και τα events του τριημέρου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που φέτος θα διεξαχθεί στις 24, 25 και 26 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: Comicdom Con