Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη. Από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνολικά δώδεκα (12) ταινίες, για έναν ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό που άφησε πίσω του πολύτιμο κινηματογραφικό έργο. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση και αρχή γενομένης από σήμερα θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του ιδιαίτερα σημαντικού αφιερώματος.

Ads

Ο Νίκος Παπατάκης, γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας στις 5 Ιουλίου του 1918, όπου και πολέμησε τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι. Στη συνέχεια ο Παπατάκης αναγκάστηκε να εξοριστεί βρίσκοντας καταφύγιο αρχικά στον Λίβανο και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Κατόπιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι. Εκεί συναναστράφηκε με την πλειοψηφία της γαλλικής διανόησης, από τον Ζαν Πολ Σαρτρ μέχρι τον Ζαν Ζενέ και τους ποιητές Αντρέ Μπρετόν, Ζακ Πρεβέρ και Ρομπέρ Ντενό.
image
Το 1962 γυρίζει την πρώτη του ταινία «Οι Άβυσσοι» (φώτο-πάνω), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζενέ «Οι Δούλες». Το 1967 υπογράφει την ταινία «Οι Βοσκοί της Συμφοράς» (φώτο-κάτω), όπου καταγγέλλει τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Το 1975 η ταινία του «Gloria Mundi» έθιγε την πραγματικότητα των βασανιστηρίων στην Αλγερία. Με τους «Ισορροπιστές» το 1991 υπέγραψε ένα αιχμηρό πορτρέτο του Ζενέ, τον οποίο υποδύθηκε αξεπέραστα ο κορυφαίος Γάλλος ηθοποιός, Μισέλ Πικολί. Στη «Φωτογραφία», μία από τις λυρικότερες ελληνικές ταινίες, εξερευνά το θέμα της νοσταλγίας του ξενιτεμένου θίγοντας πολλά σημεία της τραγικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.
image
Με την δράση του να αποτελεί σημείο αναφοράς στην καλλιτεχνική και πνευματική αναγέννηση του μεταπολεμικού Saint-Germain, το αφιέρωμα της Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Νίκο Παπατάκη, συμπίπτει με τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του (17/12/10).

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος – Νίκος Παπατάκης, ο Αναρχικός Ποιητής – θα προβληθούν συνολικά δώδεκα ταινίες. Έξι ταινίες σε σκηνοθεσία του Νίκου Παπατάκη, δύο φιλμ με τον Νίκο Παπατάκη ως παραγωγό και δύο ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπατάκη. Στις ταινίες, που θα προβληθούν οι περισσότερες σε 35mm, θα παρουσιαστούν και οι δύο εκδοχές του φιλμ “Gloria Mundi”, εκείνη του 1974 κι εκείνη του 2005. Παράλληλα τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με προσωπικότητες που γνώριζαν καλά το έργο του Νίκου Παπατάκη. Οι ταινίες του Αφιερώματος:

Οι ταινίες του Νίκου Παπατάκη

  • Οι άβυσσοι / Les Abysses (1963, 96΄) Α/Μ
  • Οι βοσκοί / Les pâtres du désordre (1967,121΄) Α/Μ
  • Η φωτογραφία / La photo (1986, 102΄) Έγχρ.
  • Gloria Mundi (1974, 130΄) Έγχρ., 35mm
  • Οι ισορροπιστές / Les Equilibristes (1991, 120΄) Έγχρ.
  • Gloria Mundi (2005, 92΄) Έγχρ.

Οι ταινίες με τον Νίκο Παπατάκη ως παραγωγό

Ads
  • Ένα ερωτικό άσμα / Un chant d’ amour του Jean Genet (1950, 25΄)Α/Μ
  • Σκιές / Shadows του John Cassavetes (1959, 87΄) Α/Μ (η αποκατεστημένη ψηφιακά εκδοχή)

Ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπατάκη

  • Visages du Cinema (Humiliation et Violence) του Jacques Nahum (1971, 45΄) Εμφανίσεις: Νίκος Παπατάκης, Όλγα Καρλάτου, Edmond Tamiz, Francine Berge, Colette Berge, John Cassavetes
  • Νίκος Παπατάκης: Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή / Nico Papatakis: Portrait d’un franc-tireur των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρούς Σιαφλάκη (2008-2009, 45΄)

Επίσης θα προβληθούν

  • La Rose Rouge [1951, Marcello Pagliero, “Το Κόκκινο Ρόδο”] ταινία στην οποία ο Παπατάκης εμφανίζεται ως ηθοποιός
  • Viridiana [1961, Luis Buñuel, “Βιριδιάνα”] σε ειδική προβολή (ταινία αναφοράς για τον Παπατάκη και εκ των αγαπημένων του)

image
«Στην σκοτεινή περίοδο της αποστασίας ένας αιώνιος έφηβος δυναμικός και χιουμορίστας προσγειώθηκε στο άνυδρο τοπίο της Αττικής και κατέκτησε όλους όσους γνώριζε στο πέρασμά του. Αυτός ήταν ο Νίκος Παπατάκης, ο θρύλος του Rose Rouge, παντρεμένος με την γοητευτική Ανούκ Αιμέ που επιστρέφει σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ για να γυρίσει τους συγκλονιστικούς «Βοσκούς» (1967). Το 1963 είχε ήδη ταράξει τα νερά της Γκωλικής Γαλλίας μεταφέροντας στην οθόνη τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, με την ταινία του «Οι Άβυσσοι» μια ελεύθερη διασκευή του εγκλήματος των αδελφών Παπέν. Το έγκλημα αυτό είχε ήδη γοητεύσει τους Σουρεαλιστές και τον Ζακ Λακάν αλλά και η μεταφορά του θα ερμηνευτεί από τον Σαρτρ και την Μποβουάρ σαν μια σαδική και επαναστατική χειρονομία. Ο Παπατάκης δεν θα σταματήσει να διαβαίνει το δύσβατο και μοναχικό του δρόμο με άλλες τρεις σημαντικές ταινίες: “Gloria Mundi” (1974), “Η Φωτογραφία” (1986) και “Οι Ισορροπιστές” (1991). Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του σε μια περίοδο οδύνης, κρίσης και περισυλλογής, το καθήκον να ξαναδιαβάσουμε το έργο του αναρχικού ποιητή γίνεται επιτακτικό».
Μαρία Κομνηνού
Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών

To αφιέρωμα «Νίκος Παπατάκης, ο αναρχικός ποιητής» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τιμές εσόδου: 
Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Αφιέρωμα: «Νίκος Παπατάκης, ο Αναρχικός Ποιητής» (11 – 17 Δεκεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον σχετικό ιστότοπο της Ταινιοθήκης.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε PDF.