Η πολυδιάστατη και πάντα τολμηρή στις επιλογές της Σαρλότ Γκενσμπούρ, μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του νέου Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Σινεμά, βραβευμένη στις Κάννες και κάτοχος Βραβείου Σεζάρ θα βρεθεί στην Ελλάδα για την προβολή της ταινίας της «Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Μίχαελ Χερς στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στην σπουδαία καριέρα της.

Ads

Κόρη του Γάλλου τραγουδοποιού και τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούρ και της ηθοποιού Τζέιν Μπίρκιν, η Σαρλότ Γκενσμπούρ έκανε από πολύ μικρή τα πρώτα της βήματα στο Σινεμά. Σε ηλικία 14 ετών πρωταγωνίστησε στην ταινία «L’ Effrontée» του Κλοντ Μιλέρ, κερδίζοντας μάλιστα Σεζάρ για την ερμηνεία της. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού και παγκόσμιου σινεμά, όπως η Ανιές Βαρντά, ο Φράνκο Τζεφιρέλι, ο Αλεχάντρο Ινιάριτου, ο Τοντ Χέινς, ο Μισέλ Γκοντρί, ο Λαρς Φον Τρίερ, ο Πατρίς Λεκόντ και ο Ιβάν Ατάλ, μεταξύ άλλων.

Τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών για τον ρόλο της στην ταινία «Αντίχριστος» του Λαρς Φον Τρίερ, ενώ με τον κορυφαίο Δανό σκηνοθέτη συνεργάστηκε, επίσης, στις ταινίες «Melancholia» και «Nymphomaniac».

Η Σαρλότ Γκενσμπούρ έχει επίσης μια επιτυχημένη καριέρα ως μουσικός και τραγουδοποιός. Έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ και μάλιστα κέρδισε τον τίτλο της Καλλιτέχνιδας της Χρονιάς το 2018 για το άλμπουμ της «Rest», στα γαλλικά μουσικά βραβεία Victoires de la Musique.

Ads

image

Στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα βρεθεί για την προβολή της ταινίας «Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Μίκαελ Χερς (Les Passagers de la Nuit), στην οποία πρωταγωνιστεί, μαζί με την Εμμανουέλ Μπεάρ.

Χαρακτηριστικές ταινίες της Σαρλότ Γκενσμπούργκ / Charlotte Gainsbourg:

Αντίχριστος / Antichrist
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λαρς φον Τρίερ
Ηθοποιοί: Γουίλεμ Νταφόε, Σαρλότ Γκενσμπούργκ
Χώρα Παραγωγής: Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 108 λεπτά

image

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του γιου τους, ένα ζευγάρι αποφασίζει να καταφύγει στην δική του Εδέμ, μία καλύβα στη μέση κάποιου δάσους, προκειμένου να ξεπεράσουν την απώλεια, αλλά και να επανορθώσουν την σχέση τους. Σύντομα όμως, η φύση παίρνει το πάνω χέρι και όλα αρχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε και Σαρλότ Γκενσμπούργκ.

Ο Λαρς φον Τρίερ στον «Αντίχριστο», μελετά τoν άνθρωπο ως κατασκευή, σε μια πορεία από το σήμερα στο πρωταρχικό στάδιο των ενστίκτων. Ο Αδάμ και η Εύα, επιστρέφουν στην Εδέμ, αφού πρώτα έχουν γνωρίσει το σεξ, αφού έχουν κάνει ένα παιδί, αλλά έχοντας παράλληλα βιώσει και την τραγική  απώλεια του παιδιού τους, έχοντας παράλληλα φορτωθεί την ενοχή γι’ αυτό, προσπαθούν να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους και να επιστρέψουν στη φύση.

Ο «Αντίχριστος» του Λαρς φον Τρίερ, είχε πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 62ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας μάλιστα το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, για την εξαιρετική Σαρλότ Γκενσμπούργκ. Η ταινία είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Αντρέι Ταρκόφσκι.

Μελαγχολία / Melancholia
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λαρς Φον Τρίερ
Ηθοποιοί: Κίρστεν Ντανστ, Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Κίφερ Σάδερλαντ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζον Χαρτ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Μπράντι Κόρμπετ, Ούντο Κίερ
Χώρα Παραγωγής: Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2011
Διάρκεια: 135 λεπτά

image

Η Τζαστίν (Κίρστεν Ντανστ) και ο Μάικλ (Αλεξάντερ Σκάαρσγκαρντ) γιορτάζουν τον γάμο τους με ένα πάρτυ στο σπίτι της αδερφής της (Σαρλότ Γκαίνσμπουργκ) και του άντρα της (Κίφερ Σάδερλαντ). Εν τω μεταξύ, ο πλανήτης Μελαγχολία κατευθύνεται προς τη Γη.

Το τέλος του κόσμου σηματοδοτεί την αρχή μιας καινούργιας φάσης στην καριέρα του Τρίερ που με την συναρπαστική «Μελαγχολία» του αποτυπώνει την πιο ευγενική εκδοχή της καταστροφής του κόσμου. O Δανός σκηνοθέτης δημιουργεί έναν υπνωτιστικό και οπτικά συγκλονιστικό και συγκινητικό φιλοσοφικό διαλογισμό μετατρέποντας το είδος των ταινιών καταστροφής σε οικογενειακό δράμα.

Nymphomaniac: Μέρος Α’ και Β’ (2013)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λαρς Φον Τρίερ
Ηθοποιοί: Στέισι Μάρτιν, Σαρλότ Γκενσμούργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ούμα Θέρμαν, Σάια ΛαΜπέφ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούντο Κίερ, Τζέιμι Μπελ
Χώρα Παραγωγής: Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 2013
Διάρκεια: 117 λεπτά και 123 λεπτά, αντίστοιχα

image

Το «Nymphomaniac» είναι η άγρια αλλά ταυτόχρονα, ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, την οποία αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας, η Joe (Σαρλότ Γκένσμπουργκ), η οποία έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής.

Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης Seligman (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) ανακαλύπτει τη Joe κακοποιημένη σε ένα σοκάκι. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της. Ο Seligman, ακούει με προσοχή καθώς η Joe ξεκινά να αφηγείται σταδιακά και χωρισμένη σε κεφάλαια, τη δαιδαλώδη και περίπλοκη ιστορία της ζωής της με εντυπωσιακές και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες. Καθώς η Joe περιγράφει μία άκρως γεμάτη ζωή, διανθισμένη με ουκ ο λίγες ιστορίες για την προσωπική της σεξουαλική εξέλιξη, η οποία μας παρουσιάζεται γεμάτη συνειρμούς και διανθίζεται από χαρακτηριστικά περιστατικά.

Ολα Θα Πάνε Καλά / Every Thing Will Be Fine
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Σενάριο: Μπιορν Ολαφ Γιοχάνεσεν
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ρέιτσελ ΜακAνταμς, Μαρί-Ζοζέ Κροζ
Φωτογραφία: Μπενουά Ντέμπι
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία
Διάρκεια: 118 λεπτά

image

Είναι ένα συνηθισμένο χειμωνιάτικο βράδυ κι ένα αυτοκίνητο διασχίζει έναν επαρχιακό δρόμο. Χιονίζει, η ορατότητα είναι περιορισμένη. Ξαφνικά, ένα έλκηθρο εμφανίζεται από το πουθενά, σ’ έναν λόφο. Το αυτοκίνητο σταματά και όλα βυθίζονται στη σιωπή. Ο οδηγός είναι ένας συγγραφέας, ο Τόμας (Τζέιμς Φράνκο). Δεν έχει εκείνος ευθύνη για το ατύχημα, αλλά ούτε και ο μικρός Κρίστοφερ, που έπρεπε να φροντίσει να μη βγει στον δρόμο ο αδελφός του, ούτε η μητέρα τους, Κέιτ (Σαρλότ Γκενσμπούργκ), που έπρεπε να είχε καλέσει τα παιδιά μέσα νωρίτερα. Ο Τόμας πέφτει σε κατάθλιψη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να γράφει. Έχει, όμως, δικαίωμα να βασίσει το έργο του πάνω σε βιώματα και τη θλίψη των άλλων; Το ταξίδι του θα του αποδείξει ότι δεν είναι απλώς ο χρόνος που γιατρεύει τις πληγές αλλά το κουράγιο να αντιμετωπίσεις το παρελθόν και να συγχωρείς, τόσο τους άλλους, όσο και τον εαυτό σου.

Η ταινία του Βιμ Βέντερς πραγματεύεται την ιστορία ενός συγγραφέα, που βλέπει τη ζωή του να αλλάζει δραματικά μετά από ένα τραγικό ατύχημα, αλλά και της οικογένειας του θύματος που πασχίζουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Όλοι τους θα καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο ο χρόνος που γιατρεύει τις πληγές, αλλά και το κουράγιο να αντιμετωπίσεις τα πράγματα και να μάθεις να συγχωρείς.

Η Υπόσχεση της Αυγής / La Promesse de l’ Aube / Promise at Dawn
Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπαρμπιέ
Σενάριο: Ερίκ Μπαρμπιέ, Μαρί Εϊνάρ
Πρωταγωνιστούν: Πιερ Νινέ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ντιντιέ Μπουρντόν, Κάθριν ΜακΚόρμακ
Φωτογραφία: Γκλιν Σπικέρτ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 131 λεπτά

image

Η «Υπόσχεση της Αυγής», το διάσημο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ρομέν Γκαρί, ένα αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας που έγινε best seller, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη σε μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, μία συναρπαστική και συγκινητική βιογραφία στην καρδιά της Ιστορίας. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Πιερ Νινέ (Yves Saint Laurent, Φραντς) ως Romain Gary, ενώ τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας του υποδύεται η μοναδική Σαρλότ Γκενσμπούργκ (Nymphomaniac, Antichrist).

Ο Ερίκ Μπαρμπιέ σκηνοθετεί την ταραχώδη ζωή ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Γαλλίας, με επίκεντρο την εκκεντρική σχέση με την πληθωρική, συντριπτική, παθιασμένη γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από τη μητέρα του. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο ταλαντούχος Πιέρ Νινέ και η καταξιωμένη Σαρλότ Γκενσμπούργκ.

Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ / Ismael’s Ghosts / Les Fantômes d’Ismaël
Σκηνοθεσία: Αρνό Ντεπλεσέν
Σενάριο: Arnaud Desplechin, Julie PeyrLéa Mysius
Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαρλίκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λουί Γκαρέλ, Σαρλότ Γκένσμπουργκ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 114 λεπτά

image

Ο Ισμαέλ Βουιγιάρ (Ματιέ Αμαρλίκ) είναι σκηνοθέτης. Βρίσκεται στη μέση των γυρισμάτων μιας ταινίας για τον Ιβάν, έναν ανορθόδοξο διπλωμάτη εμπνευσμένο από τον αδελφό του. Ο Ισμαέλ θρηνεί ακόμα τον θάνατο της Καρλότα (Μαριόν Κοτιγιάρ), είκοσι χρόνια πριν. Παρ’ όλα αυτά, έχει ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του δίπλα στη Σίλβια (Σαρλότ Γκενσμπούρ). Η Σίλβια είναι το φως του. Και τότε η Καρλότα επιστρέφει από τους νεκρούς. Η Σίλβια φεύγει. Ο Ισμαέλ απορρίπτει την Καρλότα. Οδηγημένος στην τρέλα από τις δοκιμασίες αυτές, ο Ισμαέλ εγκαταλείπει τα γυρίσματα και καταφεύγει στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ρουμπέ. Εκεί, ζει απομονωμένος, περικυκλωμένος από τα φαντάσματά του.

Η θολή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, στην πραγματικότητα και τη δημιουργία, ιχνηλατείται μαεστρικά από τον έμπειρο Γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσάν με τη βοήθεια του λαμπερού και χαρισματικού κουαρτέτου των Ματιέ Αμαλρίκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Λουί Γκαρέλ.

Νυχτερινοί Επισκέπτες / Les Passagers de la Nuit / The Passengers of the Night
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χερς
Σενάριο: Maud Ameline, Mariette Désert, Mikhaël Hers
Πρωταγωνιστούν: Σαρλότ Γκενσμπούρ, Εμμανουέλ Μπεάρ
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 111 λεπτά
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

image

Η ταινία εκτυλίσσεται τη βραδιά των εκλογών του 1981, εν μέσω των εορτασμών στους δρόμους και ενός αέρα αλλαγής και ελπίδας σε όλο το Παρίσι. Η Σαρλότ Γκενσμπούρ ερμηνεύει την Ελιζαμπέτ, ο γάμος της οποίας μόλις έχει τελειώσει και τώρα πρέπει να βρει μια δουλειά για να στηρίξει τον εαυτό της και τα δύο παιδιά της που είναι στην εφηβεία.

Βρίσκει μια θέση στην αγαπημένη της βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή όπου συναντά μια μοναχική κοπέλα, την Ταλούλα, την οποία καλεί στο σπίτι της. Μαζί τους το κορίτσι θα νιώσει τη ζεστασιά μιας οικογένειας για πρώτη φορά. Αν και κάποια στιγμή εξαφανίζεται, το ελεύθερο πνεύμα της έχει μια βαθιά επίδραση στην οικογένεια.

Η Ελιζαμπέτ και τα παιδιά της αποκτούν αυτοπεποίθηση και αρχίζουν να παίρνουν ρίσκα και να αλλάζουν τη ζωή τους. Μια απρόσμενα νοσταλγική και βαθιά συγκινητική ματιά σε μια αγαπημένη, αναλογική εποχή, όπου το ραδιόφωνο και το σινεμά παίζουν τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 20:00 στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 63ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ οι «Νυχτερινοί Επισκέπτες» θα κυκλοφορήσουν στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2022, σε διανομή της εταιρείας One from the Heart.