Μερικές από τις σημαντικότερες δημιουργίες στην ιστορία της έβδομης τέχνης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, όσοι επισκεφθούν το χρονικό διάστημα από 12 έως και 18 Φεβρουαρίου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στο πλαίσιο του μεγάλου αναδρομικού αφιερώματος με τον τίτλο: «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι», θα παρουσιαστεί το σύνολο του διαχρονικού έργου, του σπουδαίου Ρώσου καλλιτέχνη. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος αφιερώματος, καθώς και τις προτάσεις μας.

Ads

Σε συνεργασία με την εταιρία Mosfilm, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, του Ρωσικού κινηματογραφικού αρχείου Gosfilmofond of Russia και της Σουηδικής Ταινιοθήκης Svenska Filminstitutet, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το αφιέρωμα: «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι».

image

«Δυσκολεύτηκα αφάνταστα να εξηγήσω σε πολλούς ανθρώπους ότι δεν υπάρχει κρυμμένο, κρυπτογραφημένο νόημα στην ταινία, ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την επιθυμία μου να πω την αλήθεια. Συχνά οι διαβεβαιώσεις μου προκαλούσαν δυσπιστία, ακόμα και απογοήτευση. Προφανώς ορισμένοι ήθελαν περισσότερα, χρειάζονταν μυστικά σύμβολα και κρυφά νοήματα. Δεν ήταν συνηθισμένοι στην ποιητική της κινηματογραφικής εικόνας… Ήθελα να διηγηθώ την ιστορία του πόνου που βασανίζει έναν άνθρωπο όταν νιώθει πως δεν μπορεί να ξεπληρώσει τους δικούς του για όσα του έχουν δώσει. Νιώθει ότι δεν τους αγάπησε αρκετά, κι αυτή η εντύπωση τον βασανίζει.» – Ο Αντρέι Ταρκόφσκι, για την ταινία του «Ο Καθρέφτης» (Zerkalo 1975)

Ads

Πρόκειται για ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι με ολόκληρη τη φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας τον χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες -σύμβολα, για την πίστη, την εξορία, αλλά και τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο και Αϊζενστάιν.

image

Παράλληλα όμως ο Ταρκόφσκι συνθέτει μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει δικαίως τον δημιουργό, ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν μερικές από τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Πιο αναλυτικά, το αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι», περιλαμβάνει:

  • Επτά (7) ταινίες μεγάλου μήκους του Αντρέι Ταρκόφσκι (κάποιες από αυτές προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν), μία από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του Αντρέι Ταρκόφσκι (συν-σκηνοθεσία Τονίνο Γκουέρα) “Ο Χρόνος του Ταξιδιού” (Tempo di Viaggio – 1983, 62΄),  το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ στην Ιταλία για την ταινία “Νοσταλγία” και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • Ντοκιμαντέρ για το έργο του Ταρκόφσκι: Μέσα από τρία (3) ντοκιμαντέρ τριών τελείως διαφορετικών κινηματογραφιστών – του Chris Marker, του Michael Leszczylowski (μοντέρ στην ταινία “Η Θυσία”) και του Ebbo Demant – θα δούμε το κινηματογραφικό σύμπαν του Ταρκόφσκι και ειδικά την περίοδο που γύριζε την τελευταία ταινία του, την υπέροχη “Θυσία”, φωτίζοντας με διεισδυτική ματιά τα τελευταία χρόνια της ζωής του κορυφαίου δημιουργού.
  • Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου, έκθεση εικαστικών με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης», σε επιμέλεια της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση, video projections και φωτογραφίες.
  •  

image

Οι Ταινίες του Αφιερώματος:

  • Το βιολί και ο οδοστρωτήρας / Katok I skripka (1960, 46΄)
  • Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν / Ivanovo detstvo (1962, 90΄) *
  • Αντρέϊ Ρουμπλιόφ / Andrei Roublyov (1968, 185΄) *
  • Σολάρις / Solaris (1971, 165΄) *
  • Ο καθρέφτης / Zerkalo (1974, 110΄) *
  • Στάλκερ / Stalker (1979, 160΄)
  • Νοσταλγία / Nostalghia (1983, 125΄)
  • Ο χρόνος του ταξιδιού / Tempo di Viaggio (1983, 62΄) Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  • Η θυσία / Offret (1986, 150΄)

*Προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν DCP

Ντοκιμαντέρ:

  • Σκηνοθεσία Αντρέϊ Ταρκόφσκι / Regi Andrej Tarkovsky Σκηνοθεσία: Michael Leszczylowski (1988, 100΄)
  • Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: η εξορία και ο θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι / Auf der Suche nach der verlorenen Zeit. Andrej Tarkowskijs Exil und Tod Σκηνοθεσία: Ebbo Demant (1988, 131΄)
  • Μια ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς / Une journée de Andrei Arsenevitch Σκηνοθεσία: Chris Marker (2000, 55΄)

image

«Ο Ταρκόφσκι, αυτός ο επίγονος της μεγάλης παράδοσης του σοβιετικού κινηματογράφου,  αποκηρύσσει τα στοιχεία της προπαγάνδας, το στοιχείο της ρητορικής της επανάστασης και επανέρχεται προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την εικόνα για να δημιουργήσει ένα δικό του σύμπαν, πέραν της εικαστικής σκέψης και πέραν της ουτοπίας της διαλεκτικής. Ένα ρεπερτόριο εικόνων διαπερνά το έργο του και δημιουργεί μυστικά περάσματα ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο. Μια κατεξοχήν ποιητική φύση σμιλεύει τον χρόνο και υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι στόχος τους δεν είναι η ευτυχία, αλλά το να ανακαλύψουν το νόημα της ζωής.» – Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών)

image

To αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι», θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, έως και την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός), στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.