Συνεχίζοντας τις ιδιαίτερα αξιόλογες πολιτιστικές του δραστηριότητες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επανέρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με το Θερινό Σινεμά του Συλλόγου. Οι πόρτες του στον φιλόξενο κήπο στο Θησείο άνοιξαν την Τρίτη 23 Ιουνίου, με την κωμωδία «Μπανάνες» (Bananas – 1971) του Γούντι Άλεν  και μέχρι και τον Σεπτέμβρη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21:00, θα μας κρατούν συντροφιά. Τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Τρίτη 28 Ιουλίου, η κλασσική κωμική ταινία: «Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail), σε σκηνοθεσία των Terry Gilliam και Terry Jones. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, το Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επέστρεψε για να δροσίσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές με τις προβολές επιλεγμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αγαπημένες ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, ενώ κάθε Πέμπτη – σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη.

image

Το φιλμ αναλαμβάνει και πετυχαίνει μοναδικά να σατυρίσει τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής (Ελεεινής) Τραπέζης, στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο. Οι Monty Python, γνωστοί ήδη, στην Αγγλία για το καυστικό και γκροτέσκο χιούμορ τους, με το οποίο σχολιάζουν τα κακώς κείμενα και τις συνήθειες της Βρετανικής κοινωνίας, από τη σειρά Flying Circus στο BBC, καταπιάνονται με τη Μεσαιωνική παράδοση. Διακωμωδώντας τα σκληρά μεσαιωνικά χρόνια και τους μύθους που τα ακολουθούν, την εποχή του 10ου Αιώνα μ.Χ και από τους τίτλους αρχής έως το αναπάντεχο φινάλε της, η ταινία αποτελεί εγγύηση, για άφθονο γέλιο…

Ads

image

-Πως ονομάζεσαι;
-Σερ Λάνσελοτ του Κάμελοτ.
-Ποιος είναι ο σκοπός σου;
-Να βρω το Άγιο δισκοπότηρο.
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
-Το μπλε.
-Σωστά. Έφυγες!

image

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ταινία των Μonty Python, βασισμένη σ’ ένα πρωτότυπο σενάριο, στου οποίου τη συγγραφή συνέβαλε όλη η ομάδα. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle (στη Σκωτία), το ιδιόκτητο Castle Stalker (επίσης στη Σκωτία), το Kidwelly Castle (στη νότια Ουαλία) και το Bodiam Castle (στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία).

image

Οι «Monty Python» στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο διακωμωδώντας το όσο ελάχιστοι στο παρελθόν, έσπασαν στερεότυπα στην έννοια της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ποτέ δεν έπαψαν να μας θυμίζουν: «πρέπει πάντοτε να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής…»

image

Διαβάστε επίσης:
Monty Python: Η παρέα που όρισε τη σάτιρα

Η ταινία «Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail), θα προβληθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου στις 21:00, στο Θερινό Σινεμά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (στον κήπο του Συλλόγου, Ερμού 134 – 136 στο Θησείο). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου ΣΕΑ καθώς και την ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας ΣΕΑ (seanema) στο Facebook.