Το ντοκιμαντέρ «76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι», είναι ένα συγκινητικό πορτρέτο του έργου και της ζωής του σκηνοθέτη από τον επί 25 χρόνια συνεργάτη και φίλο του Σεϊφολά Σαμαντιάν. Ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης έφυγε ξαφνικά το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου, σε ηλικία εβδομήντα έξι ετών. Το έργο προβάλλεται στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 9 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο της νέας ενδιαφέρουσας ενότητας, με τον τίτλο: «Σινεμά».

Ads

«Στη μυθοπλασία ο σκηνοθέτης είναι Θεός. Στο ντοκιμαντέρ ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης…» – Άλφρεντ Χίτσκοκ

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Ads

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 19ο ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ; Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί. Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου

76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι / 76 daghigheh va 15 sanieh ba Abbas Kiarostami | 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami
Σκηνοθεσία: Σεϊφολάχ Σαμαντιάν
Σενάριο: Seifollah Samadian
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Seifollah Samadian
Μοντάζ: Seifollah Samadian
Χώρα Παραγωγής: Ιράν
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 76 λεπτά
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 13:00, στην Αίθουσα: Ολύμπιον
Κυριακή 12 Μαρτίου στις 17:15, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

image

Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη, του οποίου η ασυνήθιστη προσέγγιση στην τέχνη τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο ένθερμους θαυμαστές της ίδιας της ζωής. Το ντοκιμαντέρ μοιράζεται μαζί μας 76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα από τη ζωή και το έργο του Κιαροστάμι που δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας, σε ανάμνηση των 76 χρόνων και των 15 ημερών που διήρκεσε το δημιουργικό του ταξίδι.

Βλέπουμε πλάνα που επιλέχθηκαν από εκατοντάδες ώρες υλικού που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια 25 ετών φιλίας, μέσα και έξω από το Ιράν, σε διάφορες περιστάσεις – φεστιβάλ κινηματογράφου, φωτογραφήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εργαστήρια – καθώς και κάποιες μοναδικές στιγμές της καθημερινής του ζωής.

image

Η πολυπλοκότητα των σχέσεων και τα ανθρώπινα πάθη, αποτέλεσαν διαχρονικό και αναπόσπαστο κομμάτι στο κινηματογραφικό παζλ του σπουδαίου δημιουργού, Αμπάς Κιαροστάμι. Ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης – εξόριστος από το καθεστώς Αχμεντινετζάντ – μένοντας πιστός στις αινιγματικές ιστορίες του και στο εικαστικό του όραμα, κατέγραψε το μυστηριώδες, όσο και γοητευτικό παιχνίδι των ανθρώπων που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.