Εν αναμονή της τελετής λήξης και των κύριων βραβείων του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου μία από τις ταινίες που συμμετείχαν φέτος στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ θα τιμηθεί το βράδυ του Σαββάτου με τη Χρυσή Άρκτο, ήδη είχαμε την πρώτη απονομή.  Η νέα ταινία του Αλέν Ρενέ, «Να Αγαπάς, να Πίνεις και να Τραγουδάς», απέσπασε το βραβείο FIPRESCI. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Το πρώτο βραβείο της φετινής 64ης Μπερλινάλε, απονεμήθηκε στην ταινία του 92χρονου Αλέν Ρενέ, «Να Αγαπάς, να Πίνεις και να Τραγουδάς». Πρόκειται για το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI), για την καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ.

image
 
Ο Colin και η Kathryn, είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί. Καθώς προετοιμάζουν ένα θεατρικό έργο, πληροφορούνται πως ο καλός τους φίλος George είναι πολύ άρρωστος και έχει μόνο λίγους μήνες ζωής. Τα τρομερά αυτά νέα συγκλονίζουν όχι μόνο την Kathryn, η οποία υπήρξε σύντροφος του ετοιμοθάνατου George, αλλά και τις φίλες της Tamara και Monica.

image
 
Η ταινία «Να Αγαπάς, να Πίνεις και να Τραγουδάς» (Life of Riley / Aimer, boire et chanter), αποτελεί μεταφορά του θεατρικού έργου «Η ζωή του Ράιλι» του Βρετανού συγγραφέα Αλαν Εϊκμπερν. Το σενάριο εξελίσσεται γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη τριών φιλικών ζευγαριών, με τους άντρες να ανακαλύπτουν πως οι γυναίκες τους είχαν σχέση με ένα φίλο τους…

image
 
Ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ, μας έχει χαρίσει στο παρελθόν πραγματικά κινηματογραφικά αριστουργήματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα φιλμ: “Je t’aime je t’aime” του 1968, “Hiroshima Mon Amour” του 1959 και βέβαια το “Last Year at Marienbad” του 1961.

image
 
Το βράδυ του Σαββατού θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Φεστιβάλ με την απονομή της Χρυσής Άρκτου. Ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες, ξεχωρίζουν, εκτός από το “Aimer, Boire et Chanter” (Life of Riley ) του Αλέν Ρενέ, το “Boyhood” του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, το “The Grand Budapest Hotel” του Γουές Άντερσον, καθώς βέβαια και το “Μικρό Ψάρι” (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη. Η 64η Μπερλινάλε ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Φεβρουάριου.


 
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας «Να Αγαπάς, να Πίνεις και να Τραγουδάς» (Life of Riley / Aimer, boire et chanter) του Αλέν Ρενέ: