Το «Ματιές στα Βαλκάνια», συμπληρώνει φέτος είκοσι τρία (23) χρόνια συνεχής και αξιόλογης παρουσίας, προβάλλοντας στο κοινό τις σημαντικότερες ταινίες απ’ την ετήσια βαλκανική κινηματογραφική παραγωγή, συνεισφέροντας έτσι στην εδραίωση ενός σινεμά που για πολλά χρόνια ήταν στην Ελλάδα άγνωστο. Πλέον ο Βαλκανικός Κινηματόγραφος, φαντάζει όχι μόνο οικείος αλλά έχει δικαίως εξελιχθεί σ’ ένα από τα πλέον αγαπημένα τμήματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ads

Μέσα από τις «Ματιές στα Βαλκάνια», γνωρίσαμε νέους και ταλαντούχους σκηνοθέτες, ενώ παράλληλα είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το έργο των εθνικών κινηματογραφιών των χωρών τους. Ενώ μέσα από σχετικά αφιερώματα και ειδικές προβολές, ταινίες μεγάλου, αλλά και μικρού μήκους, που παρουσιάστηκαν στο κοινό, γίναμε κοινωνοί του “Σινεμά της Γειτονιάς” μας.

Το τμήμα του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, «Ματιές στα Βαλκάνια», παρουσιάζει και φέτος τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς, ενώ διοργανώνεται κι ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (φωτογραφία). Ο δημιουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του.

image

Ads

Ένα υπέροχο μάγμα, με απρόβλεπτες ταινίες, συναρπαστικές διαδρομές και σκηνοθέτες με αιχμηρή ματιά, όπως ο Ρουμάνος Κρίστι Πούιου και ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, που θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο 57ο ΦΚΘ, προτείνουν φέτος οι Ματιές στα Βαλκάνια, το τμήμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός. Απ’ το βαθύ δράμα, στην αυτοσαρκαστική κωμωδία και από το σκληρό γουέστερν, στον σουρεαλισμό. Φέτος οι βαλκανικές ταινίες διαθέτουν χαρακτήρα, ένταση και την ανάγκη των δημιουργών τους να εκφράσουν κάτι διαφορετικό. Αναλυτικά:

Sieranevada του Κρίστι Πούιου

image

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης εισβάλλει στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας και χορογραφεί ανάμεσα στους διαδρόμους και τα κλειστά δωμάτια. Όλοι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη ενός αγαπημένου προσώπου που χάθηκε. Η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Όταν ξέσπασε η βία του Μπογκντάν Μίρικα

image

Το εκπληκτικό ντεμπούτο του Μίρικα (Ρουμανία), είναι ένα βίαιο γουέστερν, με γοητευτικούς ήρωες, δόσεις μαύρου χιούμορ και αυθεντικούς διαλόγους. Ο Ρομάν, κληρονομεί μια τεράστια έκταση από τον παππού του. Θέλει να την πουλήσει, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους συμμορίτες που ακολουθούσαν σαν πιστά σκυλιά τον μαφιόζο παππού του. Βραβείο FIPRESCI, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Από τη Ρουμανία και η κωμωδία χαρακτήρων Δυο λαχνοί του Πάουλ Νεγκοέσκου, μια ταινία δρόμου με αυτοσαρκασμό για το νέο ρουμάνικο σινεμά. Αντιήρωες είναι τρεις losers οι οποίοι κερδίζουν τον πρώτο λαχνό, χάνουν το δελτίο και ξεκινούν ένα απρόβλεπτο περιπετειώδες ταξίδι για να το βρουν.

Η αξιόλογη ηθοποιός Μιριάνα Καράνοβιτς από τη Σερβία φέτος σκηνοθετεί την ταινία Η καλή σύζυγος. Πρωταγωνιστεί η ίδια, στον ρόλο μιας γυναίκας που μαθαίνει ξαφνικά πως ο σύζυγός της υπήρξε εγκληματίας πολέμου.

Μέγας ο κόσμος του Ρεχά Ερντέμ

image

Στο φιλμ του Ερντέμ (Τουρκία), ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, αδέρφια, γίνονται φυγάδες μέσα στο δάσος. Ο θεατής νιώθει με όλες τις αισθήσεις του, τη δύναμη της φύσης. Ένα υπέροχο και βίαιο παραμύθι που κέρδισε το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής, στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας.

Άλμπουμ του Μεχμέτ Τζεν Μέρτογλου

image

Ένα ζευγάρι ετοιμάζει φωτογραφικό άλμπουμ με μια ψεύτικη εγκυμοσύνη. Έτσι ξεκινά το ντεμπούτο του Μέρτογλου (Τουρκία), μια αλλιώτικη κωμωδία, που παίζει με το παράλογο. Βραβείο στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών.

Το δίδυμο Πέταρ Βαλτσάνοφ και Κριστίνα Γκρόζεβα μετά το πολυβραβευμένο Μάθημα (υποψήφιο για το Βραβείο LUX) φέρνει στη Θεσσαλονίκη τη βουλγαρο-ελληνική συμπαραγωγή Δόξα. Ένας εργάτης βρίσκει παρατημένες δεσμίδες με χρήματα στις γραμμές του τρένου. Τα επιστρέφει στις αρχές που στήνουν στην πλάτη του ένα άγριο παιχνίδι δημοσιότητας. Σκληρή σάτιρα, που σχολιάζει με κωμικοτραγικό τρόπο το σύστημα εξουσίας.

Ραούφ των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζανέρ

image

Ένα ερωτευμένο μικρό αγόρι θέλει να κάνει δώρο ένα ροζ μαντήλι στο κορίτσι των ονείρων του. Μόνο που δεν ξέρει πως μοιάζει το χρώμα ‘ροζ’. Το Ραούφ είναι το γλυκόπικρο, ευαίσθητο ντεμπούτο των δύο σκηνοθετών από την Τουρκία, μια ιστορία ενηλικίωσης σε αντίξοες συνθήκες.

Ανισοάρα της Άνα-Φελίτσια Σκουτέλνικου

image

Η άγρια ομορφιά της ομώνυμης ηρωίδας στο Ανισοάρα της Σκουτέλνικου, αντανακλά τη φύση της Μολδαβίας. Τέσσερις εποχές από τη ζωή μιας έφηβης. Ο έρωτας, οι τάσεις φυγής, ο κίνδυνος που κρύβει ο κόσμος των μεγάλων.

Το φιλμ Στην άλλη πλευρά του Ζρίνκο Ογκρέστα πραγματεύεται τον προδότη που πολέμησε με την άλλη πλευρά. Υποδειγματικό σενάριο και Ειδική Μνεία Europa Cinema στην πρόσφατη Μπερλινάλε, για την ταινία που αποτελεί και την υποψηφιότητα της Κροατίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Στο Home Sweet Home του Φάτον Μπαϊρακτάρι, ο πατέρας θεωρούνταν νεκρός και στον θάνατό του, είχε χτίσει η οικογένεια την ευημερία της. Η υποψηφιότητα του Κοσόβου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Σημαδεμένες καρδιές του Ράντου Ζούντε

image

Οι Σημαδεμένες καρδιές (Ρουμανία), μας μεταφέρουν λίγο πριν τον Β’ ΠΠ, όταν ένας άντρας με πολιομυελίτιδα μπαίνει στο νοσοκομείο. Γίνεται κομμάτι μιας παρέας διανοούμενων ασθενών που σχολιάζουν την άνοδο του ναζισμού, τον καλλιτεχνικό αναβρασμό της εποχής και μια ολόκληρη κοινωνία που αλλάζει. Ειδικό βραβείο επιτροπής και βραβείο Δον Κιχώτης στο Φεστιβάλ Λοκάρνο.

Τέλος, πέντε εξαιρετικές μικρού μήκους ταινίες, σε διάλογο με την επικαιρότητα, αποτυπώνουν τις τάσεις της βαλκανικής παραγωγής: από το προσφυγικό ζήτημα στο «Ένα νέο σπιτικό» ως τις έμφυλες ταυτότητες στη «Μετάβαση», στον τυπικά βαλκανικό αυτοσαρκασμό στο «Μια βραδιά στο Τοκορίκι» και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις στο «Θηρίο» και στον «Γιο».

57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τρέιλερ

image

Το πρώτο τρέιλερ που κυκλοφόρησε το 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Wasted Youth, Suntan).

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.