Το 1971 ο Μιχάλης Κακογιάννης επιστρέφει στο έργο του Ευριπίδη, με την ταινία «Τρωάδες», έχοντας στη διάθεσή του, ένα συγκλονιστικό σύνολο ηθοποιών, που απαρτίζεται από τους: Κάθριν Χέρμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ζενεβιέβ Μπυζόλντ, Ειρήνη Παππά, Μπράιαν Μπλεστ και Πάτρικ Μαγκί. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.

Ads

Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη η οποία θρηνεί τον χαμό της οικογένειας και της πόλης της, ενώ η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν τον νεαρό σε ηλικία γιο της, Αστυάνακτα.

Κι ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του τρομερού πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα άσχημα γεγονότα που πρόκειται να βρουν τους νικητές στον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους.

image

Ads

Η ταινία «Τρωάδες», γυρίστηκε σ’ ένα κάστρο στην Ατιένθα της Ισπανίας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης επέλεξε το εξωτερικό για τα γυρίσματα της ταινίας του, γιατί δεν ήθελε να εργαστεί στην Ελλάδα λόγω της Χούντας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η σπουδαία Κάθριν Χέρμπορνη μοναδική ηθοποιός στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης που έχει κερδίσει τέσσερα Όσκαρ Ά Ρόλου με τις αξέχαστες ερμηνείες της – παραιτήθηκε από την παράσταση που έπαιζε στο Μπρόντγουεϊ, για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Τρωάδες» και να κρατήσει τον λόγο της, στον Έλληνα σκηνοθέτη, υποδυόμενη μοναδικά την Εκάβη.

Όπως είχε συμβεί και με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στην Στεριά», έτσι και οι «Τρωάδες», τιμήθηκαν με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.

image

Η Κάθριν Χέπμπορν βραβεύτηκε για την ερμηνεία της με το βραβείο κοινού του Κάνσας Σίτυ, ενώ η Ειρήνη Παππά στον ρόλο της Ωραίας Ελένης, τιμήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού.

«Οι Τρωάδες είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έχασε τους γιους της και βλέπει να χάνονται και οι κόρες της. Το να ξέρουμε πως πρόκειται για την Εκάβη κι όλα αυτά συνέβησαν πριν από 2000 χρόνια, δεν έχει σημασία. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να υπάρχει και σήμερα. Ο Ευριπίδης έγραψε τις Τρωάδες για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Νιώθοντας φρίκη από τη σφαγή που διέπραξαν οι Αθηναίοι στην Μήλο, ήθελε – χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Τροίας – να αφυπνίσει τους συγχρόνους του ενάντια στον μιλιταρισμό, στον πόλεμο και στην καταπίεση. Ο Ευριπίδης, ακόμη κι αν επρόκειτο να πληρώσει με εξορία το κουράγιο του, τόλμησε να βγάλει μια κραυγή εξέγερσης. Φτιάχνοντας αυτή την ταινία, ήθελα να ταυτίσω την δική μου κραυγή με την δική του, επειδή και σήμερα πρέπει να αφυπνισθούν οι άνθρωποι.» – Μιχάλης Κακογιάννης

Η ταινία «Τρωάδες» σηματοδοτεί την δεύτερη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη σε αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη. Είχε προηγηθεί το 1962 η «Ηλέκτρα», ενώ η σχετική τριλογία θα ολοκληρωθεί το 1977, με την ταινία «Ιφιγένεια».

image

Μιχάλης Κακογιάννης

Γεννημένος στις 11 Ιουνίου του 1921, ο χαρισματικός και σπουδαίος Μιχάλης Κακογιάννης, υπήρξε ένας εμβληματικός σκηνοθέτης, το έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς, στην πορεία και την εξέλιξη, όχι μόνο του Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά του Θεάτρου και της Όπερας, όπου επίσης διέπρεψε. Ο Ελληνοκύπριος δημιουργός, έφυγε από την ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011, αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό έργο.

Εκτός από το σκηνοθετικό του έργο στον Κινηματογράφο, ο Μιχάλης Κακογιάννης διέπρεψε τόσο στο θέατρο, από το «Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία» του 1954, μέχρι τον «Κοριολανό» του 2005, όσο και στην όπερα, από το «Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του 1967, μέχρι τη «Μήδεια» του 1995, ενώ έχει γράψει πολλά σενάρια και έχει μεταφράσει στα ελληνικά και αγγλικά γνωστά θεατρικά έργα. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά και έχει εκδώσει τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: «Άμλετ» (1965), «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» (1980), «Κοριολανός» (1990) και «Οθέλλος» (2001), όπως και τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (1995), ενώ έχει μεταφράσει στα αγγλικά και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (1982). Έχει εκδώσει επίσης το αφήγημα «Δηλαδή» το 1990.

Διαβάστε Επίσης:

image

Ειρήνη Παππά

Γεννημένη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926, στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παππά, στην σπουδαία καριέρα της στο Σινεμά, έχει πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ταινίες, από τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» του Τζέι Λι Τόμσον. Τρεις από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε, προτάθηκαν για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – «Ηλέκτρα», «Ζ» και «Ιφιγένεια» – με το φιλμ του Κώστα Γαβρά να το κερδίζει το 1968.

Διαβάστε Επίσης:

image

Τρωάδες / The Trojan Women
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Σενάριο: Ήντιθ Χάμιλτον, Μιχάλης Κακογιάννης, Ευριπίδης (αρχαία τραγωδία)
Πρωταγωνιστές: Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ειρήνη Παππά, Ζενβιέβ Μπυζό, Μπράιν Μπλέσντ, Πάτρικ Μαγκί
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Φωτογραφία: Άλφιο Κοντίνι
Μοντάζ: Μιχάλης Κακογιάννης
Έτος Παραγωγής: 1971
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 105 λεπτά