Εκτός από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, που είναι υποψήφιοι για όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Αστακός», στις λίστες με τις υποψηφιότητες υπάρχει μια ακόμη ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για τη Δάφνη Ματζιαράκη, την Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας του Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, που είναι υποψήφια για Όσκαρ με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της «4.1 miles».

Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο, παρουσιάζει την προσφυγική με κεντρικό ήρωα έναν λιμενικό. «4,1 μίλια» είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια και όπως σημειώνει η Δάφνη Ματζιαράκη:

«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου “4.1 Miles”, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας».

Πριν από μερικούς μήνες, το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου και πλέον συμμετέχει στο επίσημο Φεστιβάλ ως υποψήφιο για όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «4.1 miles»