Βραβευμένο με το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας και πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους, αλλά και τον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη, Φρανσουά Τρυφώ, οι «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Close Encounters of the Third Kind – 1977), παραμένουν ένα αξιόπιστο έργο επιστημονικής φαντασίας. Με αφορμή την συμπλήρωση των σαράντα (40) από την κυκλοφορία του, θυμόμαστε το κλασσικό φιλμ του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ads

Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου / Close Encounters of the Third Kind
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στίβεν Σπίλμπεργκ / Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Φρανσουά Τρυφώ, Μελίτα Ντίλον, Τέρι Γκαρ, Κάρι Γκάφεϊ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1977
Διάρκεια: 137 λεπτά

image

Η ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» χρησιμοποιεί ως αφετηρία και πηγή έμπνευσης, το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή της Αστρονομίας, Γιόζεφ Άλλεν Χάινεκ (Josef Allen Hynek).

Ads

Η αφήγησή της ταινίας, στηριγμένη στο θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου, είναι μια επιστημονικοφανής εξιστόρηση των αντιδράσεων του κόσμου απέναντι στην εμφάνιση των εξωγήινων και της συμπεριφοράς των ολίγων εκλεκτών που παίρνουν το μήνυμα και ξεκινούν για τη συνάντηση σε μια ερημική τοποθεσία της Ιντιάνα, τον αποκαλούμενο Πύργο του Διαβόλου στο Γουαϊόμινγκ.

image

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Στίβεν Σπίλμπεργκ, κατάφερε να εξαλείψει την εικόνα του εχθρικού εξωγήινου όντος και να εξαλείψει όλο εκείνο το κλίμα φοβίας απέναντι στην πιθανή ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες, που είχαν δημιουργήσει οι ψυχροπολεμικές ταινίες της δεκαετίας του ’50.

Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, ενώ ήταν υποψήφια επίσης για τα Όσκαρ: ‘Β Γυναικείου Ρόλου (Μελίτα Ντίλον), Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου, Μουσικής, Μοντάζ, Κοστουμιών και Ηχητικών Εφέ.

image

Ταινία – σταθμός στην εντυπωσιακή φιλμογραφία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος εδώ επιστρατεύει όχι μόνο τα εκθαμβωτικά ειδικά εφέ, αλλά και τη δεξιοτεχνία του στους μηχανισμούς της κάμερας, ενώνοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία, σε μια κινηματογραφική μυσταγωγία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

image

Για την Κινηματογραφική Ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 15 Νοεμβρίου του 1977 στη Νέα Υόρκη. Έξι μήνες νωρίτερα – και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου του 1977 – μία άλλη εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας, κυκλοφορούσε στις Αίθουσες της εποχής. Πρόκειται φυσικά για το διαχρονικό έργο του Τζορτζ Λούκας: «Ο Πόλεμος των Άστρων: Μια Νέα Ελπίδα / Star Wars: Episode IV – A New Hope».

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο «αιώνιος έφηβος» Φρανσουά Τρυφώ
Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ: «Ready Player One»
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα
Σαράντα χρόνια «Πόλεμος των Άστρων»: In a Galaxy Far Far Away

Η ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Close Encounters of the Third Kind – 1977) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, θα προβληθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο Αγνωστο» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.