Το 1978, δύο από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών, η αείμνηστη Ίνγκριντ Μπέργκμαν και η αγαπημένη Λιβ Ούλμαν, πρωταγωνιστούν στην αριστουργηματική «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ο κατά πολλούς κορυφαίους σκηνοθέτης όλων των εποχών, συνεργάζεται με την σπουδαία Σουηδέζα συμπατριώτισσα του, στην τελευταία κινηματογραφική ταινία της ανεπανάληπτης καριέρας της. Το φιλμ προβάλλεται στο αφιέρωμα προβολών «100 χρόνια Ίνγκμαρ Μπέργκμαν» – το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης – δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε στην μεγάλη οθόνη, σαράντα (40) χρόνια μετά την πρεμιέρα της.

Ads

«Το φιλί είναι ένα αξιαγάπητο τέχνασμα σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματήσει τον λόγο όταν οι λέξεις γίνονται περιττές.» Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Φθινοπωρινή Σονάτα (Autumn Sonata – 1978) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Η Σαρλότ (Ίνγκριντ Μπέργκμαν), διάσημη πιανίστρια και η κόρη της Εύα (Λιβ Ούλμαν), σύζυγος ενός πάστορα, συναντιούνται ύστερα από εφτά χρόνια, στο πρεσβυτέριο της τελευταίας. Η Σαρλότ πάσχει από κατάθλιψη μετά τον θάνατο του φίλου της, ενώ αγνοεί ότι η Εύα φροντίζει και το άλλο παιδί της, την ανάπηρη Έλενα (Lena Nyman).

Ads

image

Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη, αλλά και μίσος. Μία εκρηκτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά που ταυτόχρονα διακατέχεται από σχεδόν εμμονικά πάθη.

Οι δύο κορυφαίοι Σουηδοί καλλιτέχνες συναντιόνται για πρώτη (και τελευταία) φορά στην μεγάλη οθόνη με το αποτέλεσμα να είναι μαγικό. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υπογράφει το σενάριο της «Φθινοπωρινής Σονάτας» και σκηνοθετεί την Ίνγκριντ Μπέργκμαν – το όμοιο επίθετο, αποτελεί απλά συνωνυμία – σε μία από τις τελευταίες δημιουργίες αμφότερων.

image

Πρόκειται ουσιαστικά για το κύκνειο άσμα της Ίνγκριντ στον Κινηματογράφο – θα ακολουθήσει το «A Woman Called Golda» του 1982, αλλά για την τηλεόραση – ενώ και για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι μία από τις τελευταίες του δημιουργίες που απευθύνεται στο κοινό της Έβδομης Τέχνης. Θα ακολουθήσει μόνο το «Φάνι και Αλέξανδρος» του 1982, ενώ όλες οι υπόλοιπες δουλειές του θα δημιουργηθούν αποκλειστικά για χάρη της τηλεόρασης.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι και οι δύο Σουηδοί καλλιτέχνες ήταν Υποψήφιοι για Όσκαρ. Ο μεν Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην κατηγορία του Καλύτερου Σεναρίου, η δε Ίνγκριντ φυσικά στην κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου. Για την ιστορία η Μπέργκμαν ήταν υποψήφια και στις Χρυσές Σφαίρες το 1979, εκεί όπου το φιλμ «Φθινοπωρινή Σονάτα» (Autumn Sonata – 1978), βραβεύτηκε στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«100 χρόνια Ίνγκμαρ Μπέργκμαν»

image

Στo πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918 – 2018) η εταιρεία διανομής ταινιών Weird Wave, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και το The Ingmar Bergman Foundation, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19, μέχρι και την Κυριακή 22 Απριλίου, στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28 – Στοά Κοραή) και στον κινηματογράφο Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117).

«Υπάρχει πάντα μια διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή» – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (14 Ιουλίου 1918 – 30 Ιουλίου 2007)

image

Πρόγραμμα Προβολών
Παρασκευή 20 Απριλίου

Άστορ
18.00 Φθινοπωρινή Σονάτα
19.45 Φάνι και Αλέξανδρος
23.00 Καλοκαίρι με τη Μόνικα
Ανδόρα
18.00 Συζήτηση: «Μπέργκμαν για πάντα!». Μια αναμέτρηση των Ελλήνων κριτικών με το ιερό τέρας του παγκόσμιου σινεμά.
20.00 Η Έβδομη Σφραγίδα
22.00 Φάνι και Αλέξανδρος

image

Διαβάστε επίσης:

Γενική Είσοδος: 5,50 ευρώ
Ημερήσιο Εισιτήριο: 10 ευρώ