Ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, μας έχει χαρίσει πολλές και αγαπημένες ταινίες που κοσμούν την πλούσια φιλμογραφία του. Ο μετρ των road movies, μας έχει προσφέρει σπουδαία δείγματα γραφής τόσο στον χώρο του ντοκιμαντέρ, όσο και στις ταινίες μυθοπλασίας. Από την Πέμπτη 1 μέχρι και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επί της μεγάλης οθόνης, τέσσερις χαρακτηριστικές δημιουργίες του.

Ads

«Η αρχή των road movies ξεκινά από την Ελλάδα. Στον δρόμο, πρέπει πάντα να γνωρίζεις την αρχή. Ο Όμηρος είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ένα είδος road movie, την Οδύσσεια […] Είναι πολύ ωραίο να είσαι μέσα στο σπίτι, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να είσαι εκεί έξω, να ταξιδεύεις, να αναζητάς το άγνωστο.» – Βιμ Βέντερς (47ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

image

Μετά την ολοκλήρωση του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, οι σινεφίλ δίνουν πλέον ραντεβού στο αγαπημένο στέκι, την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και στη νέα της έδρα, την Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι. Το καινούργιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε κλασσικές και αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ads

Η αρχή έγινε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, με το Αφιέρωμα «Μάρλον Μπράντο: The Brave One» και τη σκυτάλη παίρνει αυτή την εβδομάδα, το Αφιέρωμα «Βιμ Βέντερς: On The Road», στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν οι ταινίες:
«Η Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από το Πέναλτι» (1972)
«Η Αλίκη στις Πόλεις» (1974)
«Παρίσι, Τέξας» (1984)
«Τα Φτερά του Έρωτα» (1987)

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ο Βιμ Βέντερς μιλά για το ελληνικό σινεμά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Αφιέρωμα – Βιμ Βέντερς: Ο «Κάιζερ» του Γερμανικού Κινηματογράφου

«Το ταξίδι έχει να κάνει με την περιπέτεια, με την ανακάλυψη πραγμάτων, με το να βρεις την ταυτότητα, τον σκοπό. Ο δρόμος είναι ο σκοπός, δεν αποζητάς την άφιξη, αποζητάς το ταξίδι.» – Βιμ Βέντερς (47ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

image

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών:

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου
18:30 Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
21:00 Η Αλίκη στις πόλεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου
18:30 Τα φτερά του έρωτα (Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο)
21:00 Παρίσι, Τέξας

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου
18:30 Η Αλίκη στις πόλεις
21:00 Τα φτερά του έρωτα (Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο)

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
18:30 Παρίσι, Τέξας
21:00 Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος, «Βιμ Βέντερς: On The Road»:

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από το Πέναλτι / The Goalie’s Anxiety at the Penalty Kick
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Σενάριο: Peter Handke
Με τους: Arthur Brauss, Kai Fischer, Erika Pluhar
Χώρα Παραγωγής: Δυτική Γερμανία – Αυστρία
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 101 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Ο τερματοφύλακας Γιόζεφ Μπλοκ δέχεται ένα γκολ, κατά τη διάρκεια ενός εκτός έδρας παιχνιδιού και μετά από καυγά με τον διαιτητή αποβάλλεται. Φεύγοντας από το γήπεδο, ξεκινά μια άσκοπη περιπλάνηση στην ξένη πόλη. Περνάει την ώρα του σ’ έναν κινηματογράφο και το βράδυ κοιμάται με την ταμία. Το επόμενο πρωί και χωρίς κανέναν προφανή λόγο την δολοφονεί. Μόνος ξανά, θα κατευθυνθεί προς την επαρχιακή πόλη που κατοικεί η πρώην κοπέλα του.

Πρόκειται για μία ταινία η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέτερ Χάντκε και αφηγείται την ιστορία ενός επαγγελματία τερματοφύλακα που εγκαταλείπει ξαφνικά την ομάδα του στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και ξεκινά μια οδύσσεια. Ταινία περιπλάνησης ενός ατόμου χωρίς ταυτότητα, ένα έργο για τα σύνορα, το όνειρο της Αμερικής, την απουσία συναισθημάτων και το πάθος του κινηματογράφου. Αποτελεί παράλληλα και την αφετηρία μιας συνεργασίας χρόνων ανάμεσα στον σκηνοθέτη, τον καμεραμάν Robby Müller και τον Peter Przygodda που κάνει το μοντάζ. Βραβείο Fipresci στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1972.

Η Αλίκη στις Πόλεις / Alice in the Cities
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Σενάριο: Wim Wenders, Veith von Fürstenberg
Με τους: Yella Rottländer, Rüdiger Vogler, Lisa Kreuzer
Χώρα Παραγωγής: Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 110 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη

image

O Γερμανός δημοσιογράφος Φίλιπ Γουίντερ (Ρούντιγκερ Φόγκλερ), διασχίζει την Αμερική με αυτοκίνητο για τις ανάγκες ενός κειμένου που θέλει να γράψει για τη χώρα. Έχει χάσει όμως την έμπνευσή του κι έτσι αποφασίζει να γυρίσει στη Γερμανία. Στο αεροδρόμιο όμως θα γνωρίσει μία μητέρα (Λίζα Κρόιτσερ) με την κόρη της Αλίκη (Γιέλα Ροτλάντερ). Η νέα γυναίκα θα του ζητήσει να προσέχει τη δεκάχρονη κόρης της μέχρι να επιστρέψει. Η γυναίκα όμως δεν θα εμφανιστεί και ο Φιλίπ θα αναλάβει μοιραία την ευθύνη της…

Το φιλμ “Η Αλίκη στις Πόλεις”, είναι το άτυπο πρώτο μέρος μιας μοναδικής τριλογίας “δρόμου”, που θα συνεχιστεί με τις ταινίες “Λάθος Κίνηση” (The Wrong Move) του 1975 και “Στο Πέρασμα του Χρόνου” (Kings of the Road) του 1976. Η ταινία του Βιμ Βέντερς, είναι μία αυθεντική όσο και χαρακτηριστική “ταινία δρόμου”. Υπέροχοι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Ρούντιγκερ Φόγκλερ και η μικρή Γιέλα Ροτλάντερ, ενώ η ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον Robby Muller, στοιχειώνει το κάθε καρέ του φιλμ. Ο Ρούντιγκερ Φόγκλερ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Βέντερς. Σπούδασε υποκριτική στην Χαιδεμβέργη. Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο και έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία “The Goalkeepers Fear of Penalty” το 1972. Εκεί γνωρίστηκαν κι έτσι ξεκίνησε μια στενή συνεργασία που κράτησε είκοσι χρόνια.

Παρίσι, Τέξας / Paris, Texas
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Σενάριο: L.M. Kit Carson (προσαρμογή), Sam Shepard
Με τους: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell
Χώρα Παραγωγής: Δυτική Γερμανία – Γαλλία – Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 1986
Διάρκεια: 147 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Ο αδερφός του Τράβις, Βάλτ τον θεωρούσε νεκρό τα τελευταία τέσσερα χρόνια της απουσίας του. Όταν τον εντοπίζει πετάει από το Λος Άντζελες στο Τέξας για να τον φέρει πίσω. Μαζί με την γυναίκα του Αν, έχουν υιοθετήσει τον μικρό Χάντερ και τώρα τους είναι δύσκολο να αποχωριστούν τον ρόλο του θετού γονέα. Ιδιαιτέρως, όταν μαθαίνουν ότι ο Τράβις σκοπεύει να συνεχίσει την αναζήτηση της Τζέιν, μαζί με τον γιο του. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτή, εκτός του ότι ίσως μένει στο Χιούστον…

Αυτό το αντισυμβατικό road movie βασίζεται σε ένα σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Σαμ Σέπαρντ και αφηγείται την ιστορία του Τράβις, ενός άνδρα που περιπλανιέται από το Μεξικό προς το Τέξας, μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του “Big Bend”. Ο Τράβις δεν μιλάει καθόλου, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει χάσει και σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη του.

Το «Παρίσι, Τέξας» (Paris, Texas – 1984) θεωρείται δικαίως ένα από τα αριστουργήματα του Βιμ Βέντερς και αποτελεί την πιο επιτυχημένη του ταινία διεθνώς. Ο Χάρι Ντιν Στάντον, ως Τράβις και η Ναστάζια Κίνσκι, ως Τζέιν, δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, υπό από τους ήχους ενός αγαπημένου μουσικού σκορ, το οποίο υπογράφει ο Ράι Κούντερ.

Διαβάστε επίσης:
Το διαχρονικό road movie του Βιμ Βέντερς: «Παρίσι, Τέξας»

Τα Φτερά του Έρωτα
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Σενάριο: Wim Wenders, Peter Handke
Με τους: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander
Χώρα Παραγωγής: Δυτική Γερμανία – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 128 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη & Ασπρόμαυρη

image

Στο χωρισμένο από το τείχος Βερολίνο, άγγελοι περιπλανιούνται στους δρόμους, ακούγοντας τις σκέψεις των ανθρώπων. Ένας από αυτούς ερωτεύεται μια ακροβάτισσα του τσίρκου. Τα αισθήματά του γι’ αυτήν είναι τόσο έντονα που ζητά να χάσει το προνόμιο της αθανασίας και να γίνει θνητός. Επιλέγει λοιπόν να αφήσει την αιωνιότητα και να “οξειδωθεί μες στη νοτιά των ανθρώπων”, να σταματήσει να παρακολουθεί, με την ασπρόμαυρη ματιά του, τη ζωή και να τη ζήσει σαν άνθρωπος.

Τα «Φτερά του Έρωτα», δεν είναι μια γενική ή τυχαία αναφορά. Είναι συγκεκριμένα, γεωγραφικά και ημερολογιακά προσδιορισμένα. Είναι βασικά, μια ωδή στα Φτερά του Βερολίνου. Εάν είσαι λίγο παρατηρητικός, θα μπορέσεις να καταλάβεις πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Γερμανός δημιουργός. Ένα έργο ουσιαστικά πολυεπίπεδο, με “καθαρές” και στιβαρές γραμμές, εξπρεσιονιστικό, ένα μοναδικό τεκμήριο της Κινηματογραφικής Ιστορίας.

Διαβάστε επίσης:
Το εικονοκλαστικό αριστούργημα του Βιμ Βέντερς: «Τα Φτερά του Έρωτα»

Πληροφορίες:
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.