Ο Μάρλον Μπράντο υπήρξε αναμφίβολα ένας ηθοποιός με μοναδικό ταλέντο, αλλά παράλληλα και μια ασυμβίβαστη προσωπικότητα. Από την Πέμπτη 24 μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επί της μεγάλης οθόνης, τέσσερις χαρακτηριστικές δημιουργίες, από την σπουδαία φιλμογραφία ενός εμβληματικού καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε μέσα από τις ερμηνείες του, να διαγράψει τη δική του μοναδική ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, οι σινεφίλ δίνουν πλέον ραντεβού στο αγαπημένο στέκι, την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και στη νέα της έδρα, την Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι. Το καινούργιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε κλασσικές και αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

image

Η αρχή γίνεται αυτή την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, με το Αφιέρωμα «Μάρλον Μπράντο: The Brave One», στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν οι ταινίες:

Ads
  • «Ανταύγειες σε Χρυσά Μάτια» του Τζον Χιούστον (1967)
  • «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1972)
  • «Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1973)
  • «Οι Φυγάδες του Μιζούρι» του Άρθουρ Πεν (1976)

image

Διαβάστε επίσης:
Ένα ντοκιμαντέρ για τον Μάρλον Μπράντο: «Listen to Me Marlon»
Μάρλον Μπράντο και Αλ Πατσίνο στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών:

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
18:30 Οι φυγάδες του Μιζούρι
21:00 Ανταύγειες σε χρυσά μάτια

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου
18:00 Ο Νονός
21:15 Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι

Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:30 Ανταύγειες σε χρυσά μάτια
21:00 Ο Νονός

Κυριακή 27 Νοεμβρίου
18:30 Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι
21:00 Οι φυγάδες του Μιζούρι

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος, «Μάρλον Μπράντο: The Brave One»:

Ανταύγειες σε Χρυσά Μάτια / Reflections in a Golden Eye
Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον / John Huston

Σενάριο: Chapman Mortimer, Gladys Hill
Ηθοποιοί: Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Brian Keith
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 1967
Φορμάτ: Έγχρωμη
Διάρκεια: 108 λεπτά

image

Αμερικανικός Νότος, Τζόρτζια, 1948. Στο στρατόπεδο όπου ζουν, ο ταγματάρχης Πέντερτον, όχι μονάχα έχει μια εντελώς αποξενωμένη και συμβατική σχέση με την σύζυγό του Ελεονόρα, αλλά  και αδιαφορεί παντελώς για τον ολοφάνερο ερωτικό της δεσμό με τον Λάνγκτον έναν γείτονα αξιωματικό, ο γάμος του οποίου είναι επίσης κλονισμένος, καθώς η γυναίκα του Άλισον είναι ψυχικά διαταραγμένη. Ο Γουίλιαμς ένας στρατιώτης που είναι στην υπηρεσία του Πέντερτον έχει τη μανία να παρακολουθεί κρυφά τους άλλους, ειδικά την αισθησιακή  Ελεονόρα και τη νύχτα μπαίνει κρυφά στο χωριστό δωμάτιό της και την παρακολουθεί ενώ κοιμάται. Η παρουσία του ηδονοβλεψία στρατιώτη θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση, θα φέρει στην επιφάνεια τα σεξουαλικά απωθημένα και των δύο ζευγαριών και τα πράγματα θα πάρουν μια απρόβλεπτη όσο και τραγική  τροπή.

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια νουβέλα της Κάρσον Μακ Κάλερς πολύ τολμηρή για τα  συντηρητικά ήθη της εποχής (εκδόθηκε το 1941) και η οποία προκάλεσε σκάνδαλο καθώς έθιγε σοβαρά σεξουαλικά ταμπού, όπως αυτό  της νυμφομανίας και της ομοφυλοφιλίας. Ο Τζον Χιούστον διεισδύει με μεγάλη σκηνοθετική ακρίβεια και αφηγηματική ένταση στο σκοτεινό κέντρο του ψυχισμού των ηρώων, ο καθένας από τους οποίους ζει τη δική του τραγωδία, καθώς καταδυναστεύονται από ανομολόγητα πάθη, αμαρτωλούς πόθους, διεστραμμένες  εμμονές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Εξαιρετικός ο σπουδαίος Μάρλον Μπράντο σε μια από τις καλύτερες (αν και λιγότερο γνωστές)  ερμηνείες της καριέρας του. Δίπλα του ανταποκρίνεται επάξια η Ελίζαμπεθ  Τέιλορ, ενώ εντυπωσιάζει και η Τζούλι Χάρις στον ρόλο της βασανισμένης γυναίκας του Λάνγκτον.

Ο Νονός / The Godfather
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα

Σενάριο: Mario Puzo, Francis Ford Coppola
Με τους: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 175 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Η ταινία ξεκινά στο τέλος του καλοκαιριού του 1945 στο σπίτι της φαμίλιας των Κορλεόνε, μιας ιταλο-αμερικάνικης οικογένειας μαφιόζων της Νέας Υόρκης. Ο Δον Βίτο Αντολίνι Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) αρχηγός της φαμίλιας, γνωστός και ως «Ο Νονός», παντρεύει το μικρότερο παιδί του, την κόρη του Κόνι με τον Κάρλο. Στη διάρκεια του γάμου εμφανίζονται όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και σκιαγραφείται ο χαρακτήρας τους. Ο Σαντίνο ή Σόνι (Τζέιμς Κάαν) είναι ο πρωτότοκος γιος του Βίτο, ικανός, αλλά οξύθυμος και παθιασμένος, προορίζεται για διάδοχος του πατέρα του. Ο δευτερότοκος Φρέντο (Τζον Καζάλ) είναι ένα καλοκάγαθο, αλλά όχι ιδιαίτερα ικανό άτομο και ο τριτότοκος, ο Μάικλ (Αλ Πατσίνο) ένας ιδεαλιστής και έξυπνος νέος, που κατατάχθηκε εθελοντικά στους πεζοναύτες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την αντίδραση της οικογένειάς του, και διακρίθηκε για την γενναιότητά του.

Ο Μάικλ έχει μόλις αποστρατευτεί και σχεδιάζει να τελειώσει τις σπουδές του, ενώ ονειρεύεται μια κανονική και νόμιμη ζωή, παρά τις φιλοδοξίες του πατέρα του για πολιτική καριέρα. Μέλος της οικογένειας είναι και ο Τομ Χέιγκεν (Ρόμπερτ Ντιβάλ), τον οποίο περιμάζεψε μικρό και ορφανό από τον δρόμο ο Δον Βίτο, τον υιοθέτησε και τώρα ως έμπειρος δικηγόρος, έχει τη θέση του «Κονσιλιέρε» (συμβούλου) του Δον. Επειδή όμως δεν είναι σικελικής καταγωγής, δεν δικαιούται να ανέβει στην ιεραρχία.

Ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά. Βραβευμένο με τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και Α΄ αντρικού ρόλου) παραμένει αμετακίνητο σημείο αναφοράς για κάθε κινηματογραφικό δραματικό έπος. Γυρισμένο με αξιοθαύμαστη αφηγηματική πυκνότητα με μεγάλη εικαστική δύναμη, από τον 32χρονο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι / Ultimo tango a Parigi
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Σενάριο: Bernardo Bertolucci, Franco Arcalli
Με τους: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 127 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Συγκλονισμένος από την αυτοκτονία της γυναίκας του, ο μεσήλικας Πολ περιπλανιέται στο Παρίσι και συναντά τυχαία σ’ ένα διαμέρισμα τη νεαρή Ζαν, με την οποία ενώνονται ερωτικά με άγριο πάθος, χωρίς καν να μάθουν ο ένας το όνομα του άλλου. Χωρίζοντας, αποφασίζουν να συναντιούνται στο διαμέρισμα για να κάνουν έρωτα, χωρίς ν’ αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Έτσι, κάνοντας διπλή ζωή, συνεχίζουν να συνευρίσκονται στο άδειο διαμέρισμα, όπου επιδίδονται σε παράδοξα σεξουαλικά παιχνίδια. Ο Πολ, παραβιάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού, θέλει να μάθει για τη ζωή της Ζαν. Αφού χορεύουν το τελευταίο τους ταγκό, ο Πολ την ακολουθεί και η κατάληξη είναι τραγική…

Το «Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης στις 14 Οκτωβρίου του 1972. Η ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στις Κατηγορίες Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου, αλλά παράλληλα το έργο του σπουδαίου Ιταλού δημιουργού έμεινε στην ιστορία και για τις κακές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μετά την ολοκλήρωση του φιλμ, ανάμεσα στον Μπερτολούτσι, τον Μάρλον Μπράντο και τη νεαρή Γαλλίδα ηθοποιό, Μαρία Σνάιντερ.

Οι Φυγάδες του Μιζούρι / The Missouri Breaks
Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν

Σενάριο: Thomas McGuane
Με τους: Marlon Brando, Jack Nicholson, Randy Quaid
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1976
Διάρκεια: 126 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Μοντάνα, 1880. Ο Τομ Λόγκαν αρχηγός μιας συμμορίας αλογοκλεφτών, ορκίζεται να εκδικηθεί τον μεγαλοκτηματία Μπράξτον που είναι υπεύθυνος για τον απαγχονισμό ενός φίλου του. Για τον λόγο αυτό αγοράζει μία φάρμα, ως βιτρίνα, η οποία να γειτονεύει μ’ εκείνη του Μπράξτον ο οποίος είναι και ο πραγματικός στόχος. Ο Τομ σύντομα θα μείνει μόνος του, όταν η συμμορία του θα φύγει για τον Καναδά, και θα πλησιάσει την δυναμική κόρη του γείτονα, την Τζέιν. Ο μεγαλοκτηματίας για να αντιμετωπίσει την απειλή προσλαμβάνει τον Λι Κλέιτον, έναν σαδιστή – κεφαλοκυνηγό για να διώξει τον Τομ Λόγκαν από τη γη του. Πολύ γρήγορα η κατάσταση θα εκτροχιαστεί εντελώς λόγω της ιδιαίτερης προσωπικότητας του Κλέιτον καθώς και των παράδοξων όσο και ανορθόδοξων μεθόδων που υιοθετεί.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εκκεντρικά γουέστερν που έχουν γυριστεί ποτέ. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μυθολογία του Ουέστ, η ταινία επικεντρώνεται αποκλειστικά σε μια μονομαχία. Στη μοναδική τους κοινή κινηματογραφική εμφάνιση, ο Τζακ Νίκολσον, στέκεται επάξια απέναντι στο υποκριτικό του ίνδαλμα, τον Μάρλον Μπράντο. Η ταινία, έξοχα σκηνοθετημένη από τον Άρθουρ Πεν, είναι μια πικρόχολη καυστική φάρσα, που απλώς χρησιμοποιεί το ένδυμα του γουέστερν.

Πληροφορίες:
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.