Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες της πλούσιας φιλμογραφίας του Λαρς φον Τρίερ. Το φιλμ ολοκληρώνει παράλληλα και την «ευρωπαϊκή τριλογία» του Δανού δημιουργού, η οποία είχε αρχίσει το 1984 με το αριστουργηματικό «Στοιχείο του Εγκλήματος» και συνεχίστηκε το 1987 με το λιγότερο προβεβλημένο φιλμ του, «Epidemic».

Ads

Αμέσως μετά την λήξη του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικάνος πιάνει δουλειά ως οδηγός νυχτερινού τρένου στην υπό Αμερικανική κατοχή Γερμανία. Εκεί ερωτεύεται μία γυναίκα και χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται μπλεγμένος σε μία φιλό-Ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση. Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Ερνστ-Χιούγκο Τζάρεγκαρντ, Ούντο Κίερ.

Ο ήρωάς μας, είναι ένας φιλήσυχος και αφελής Αμερικανός, γερμανικής καταγωγής, ο οποίος εγκαθίσταται στη μεταπολεμική Γερμανία, εργαζόμενος ως σιδηροδρομικός υπάλληλος. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται μια μυστηριώδη γυναίκα με ύποπτες διασυνδέσεις.

image

Ads

Μια ανήσυχη και εφιαλτική ταινία, η οποία ξεδιπλώνει σταδιακά τους ρυθμούς της, αφήνοντας την εξωπραγματική αίσθηση πως ό,τι συμβαίνει μπορεί μεν να ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, χωρίς όμως αυτό να στερεί τίποτα, από τη δύναμη της αληθοφάνειάς της.

Λαβυρινθώδης και σκοτεινή, αιχμαλωτίζει το υποσυνείδητο, αναζητώντας την ευθύνη για την παρακμή ενός κόσμου που προχωρά στη νέα τάξη πραγμάτων, στιγματισμένος ωστόσο ακόμα, από το νοσηρό παρελθόν του. Κι όλα αυτά, υπό τους ήχους, ενός υπέροχου μουσικού σκορ.

image

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο σπουδαίος Ζαν Μαρκ Μπαρ, βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου η συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου έκλεισε με τον Μπαρ να απαντά σε ερώτηση για τις διαφορές μεταξύ της αμερικάνικης και της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Αρχικά, ο ίδιος διευκρίνισε πως παρά το ότι είναι κατά το ήμισυ Γάλλος (γεννηθείς στη Γερμανία, από Αμερικάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα), και μιλάει γαλλικά σε επίπεδο μητρικής γλώσσας, δεν θεωρεί τον εαυτό του Γάλλο, διατρανώνοντας για μία ακόμη φορά την ευρωπαϊκή του ταυτότητα.

image

«Οι Γάλλοι υποφέρουν, αν θα μπορούσα να το θέσω έτσι, από ένα κόμπλεξ φαντασιακής ανωτερότητας. Στην Καλιφόρνια, όπου και έζησα τα παιδικά μου χρόνια, αυτό το κόμπλεξ ανωτερότητας είναι ακόμη ισχυρότερο. Επομένως, αμφότερες οι ρίζες μου παίρνουν υπερβολικά στα σοβαρά τον εαυτό τους, γεγονός το οποίο αδυνατώ να δεχτώ. Αναλογιστείτε ότι αντί να πρωταγωνιστήσω στην «Ινδοκίνα» του Ρεζί Βαρνιέ, επέλεξα το «Europa» του Τρίερ. Αντί να συμμετάσχω στη «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό, προτίμησα την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Καμύ «Η πανούκλα», από τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Λουίς Πουένσο. Ειλικρινά σας μιλώ, είμαι τελείως εκτός του γαλλικού συστήματος παραγωγής ταινιών, το οποίο, ενώ είναι αναμφίβολα φιλικό προς τους σκηνοθέτες, στερείται της δύναμης της αυτοκριτικής και της αληθινής πρόκλησης, υποτασσόμενο σε συγκεκριμένες συναινετικές και συμβιβαστικές νόρμες», κατέληξε ο Μπαρ.

Η ταινία «Europa» του Λαρς φον Τρίερ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 1991, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, συμμετέχοντας στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, όπου και τιμήθηκε με τρία Βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Συνεισφοράς, Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Μεγάλο Βραβείο Τεχνικής. Ενώ, τόσο η Μπάρμπαρα Σούκοβα, όσο και ο Ερνστ-Χιούγκο Τζάρεγκαρντ, ήταν Υποψήφιοι για τις ερμηνείες τους, στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία.

image

Λαρς φον Τρίερ

Γεννημένος στις 30 Απριλίου του 1956 στην Κοπεγχάγη, ο Λαρς φον Τρίερ είναι ένας δεινός κινηματογραφιστής, αλλά και αιρετικός της Έβδομης Τέχνης. Ο Δανός σκηνοθέτης, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

«Το να προκαλέσεις θεωρώ ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, δεν αποτελεί όμως τη βάση για να κάνεις σημαντική τέχνη και δεν αφορά τη δική μου δουλειά. Αν προκαλώ κάποιον, άλλωστε, αυτός είναι μόνο ο εαυτός μου. Κηρύττω διαρκώς τον πόλεμο σ’ εμένα τον ίδιο, στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσα, στις προσωπικές μου αξίες. Και επιτίθεμαι σθεναρά στη φιλοσοφία με την οποία με ανέθρεψαν.» – Λαρς φον Τρίερ

Διαβάστε Επίσης:

image

Europa
Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ
Σενάριο: Lars von Trier, Niels Vørsel
Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Ερνστ-Χιούγκο Τζάρεγκαρντ, Ούντο Κίερ
Χώρα Παραγωγής: Δανία
Έτος Παραγωγής: 1991
Διάρκεια: 112 λεπτά
Φορμά: 35 mm – Έγχρωμη