Το βράδυ του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου στη Ρίγα της Λετονίας, θα ανακοινωθούν οι νικητές των 27ων Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014. Πρόκειται για τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τις βραβεύσεις να αφορούν αποκλειστικά το Ευρωπαϊκό Σινεμά, με ταινίες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς από την γηραιά ήπειρο. Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο μέσα από τον επίσημο ιστότοπο European Film Awards, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα μεταδοθούν και τηλεοπτικά από τον OTE TV.

Ads

Αν και εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, είναι η αλήθεια ότι μετά τη θέσπιση τους το 1988 γνώρισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μία κάμψη στο ενδιαφέρον του κόσμου για να επανέλθουν και πάλι στο προσκήνιο στις αρχές τις νέας χιλιετίας. Η αρχική τους ονομασία ήταν Βραβεία Felix αλλά σύντομα αλλάχτηκε σε Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Awards).

Οι πόλεις που φιλοξενούν τη διοργάνωση εναλλάσσονται. Φιλοξενούνται κάθε δύο χρόνια στο Βερολίνο ενώ ενδιάμεσα φιλοξενούνται από κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Βραβεία δίνονται σε πάνω από δέκα κατηγορίες με πιο σημαντικό αυτό της Ταινίας της Χρονιάς.
image
Η Ελλάδα έχει μόλις μία φορά κερδίσει το Βραβείο της Ταινίας της Χρονιάς της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αυτό έγινε μόλις τη δεύτερη χρονιά του θεσμού και συγκεκριμένα το 1989 με την ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Θυμίζουμε ότι πέρσι μεγάλος νικητής του θεσμού ήταν ο Πάολο Σορεντίνο με το αριστούργημά του «H Τέλεια Ομορφιά» που τιμήθηκε με βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και βέβαια Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, για τον σπουδαίο Τόνι Σερβίλο.

Οι πέντε δημιουργίες που διεκδικούν φέτος το Βραβείο της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας είναι οι εξής:

  • «Force Majeure» (Turist) του Ρούμπεν Εστλουντ
  • «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι
  • «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
  • «Nymphomaniac Director’s Cut Volume I & II» του Λαρς φον Τρίερ
  • «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι «Ida», με την  εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του, ξεχωρίζει στα φετινά Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς με πέντε (5) υποψηφιότητες, βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Ακολουθεί το «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ με τέσσερις υποψηφιότητες, ενώ τρεις υποψηφιότητες συγκέντρωσαν το Director’s Cut του «Nymph()maniac» του Λαρς φον Τρίερ, η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και το φιλμ – έκπληξη «Locke» του Στίβεν Νάιτ.

Ads

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με εξαίρεση το φιλμ «Nymphomaniac Director’s Cut Volume I & II» του Λαρς φον Τρίερ, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις τέσσερις από τις πέντε υποψήφιες ταινίες πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Λίγα λόγια για τις ταινίες:

«Force Majeure» (Turist) του Ρούμπεν Εστλουντ
image
Μια οικογένεια από τη Σουηδία ταξιδεύει στις Γαλλικές Άλπεις για να απολαύσει μερικές μέρες κάνοντας σκι και περνώντας πολύτιμο χρόνο μαζί. Ο ήλιος λάμπει και οι πίστες είναι συναρπαστικές, αλλά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο εστιατόριο στην πλαγιά του βουνού, μια χιονοστιβάδα φέρνει τα πάνω-κάτω. Κι ενώ οι πελάτες τρέχουν να κρυφτούν, η Έμπα, η μητέρα, ψάχνει τον Τόμας, τον σύζυγό της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσει τα παιδιά τους.

Εντωμεταξύ, όμως, ο Τόμας το ’χει βάλει στα πόδια. Η πραγματικότητα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της με αμήχανα γέλια, μιας που η επικείμενη τραγωδία αποτράπηκε, αλλά ο κόσμος της οικογένειας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. H απροσδόκητη αντίδραση του Τόμας θα κάνει τα μέλη της οικογένειας να επανεξετάσουν τους ρόλους τους και όσα παίρνουν ως δεδομένα, μ’ ένα ερωτηματικό να κρέμεται πάνω από τον πατέρα ειδικά. Το τέλος των διακοπών πλησιάζει και ο γάμος του Τόμας και της Έμπα κρέμεται από μια κλωστή, καθώς ο Τόμας προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει τον ρόλο του ως πατριάρχη της οικογένειας.

Το φιλμ «Force Majeure» (Turist) του Ρούμπεν Εστλουντ, είναι μία κωμωδία παρατήρησης για τη θέση του άνδρα στη σύγχρονη οικογενειακή ζωή. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής «Ένα Κάποιο Βλέμμα» τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι
image
Βρισκόμαστε στην Πολωνία του 1962. Η Άννα (Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα / Agata Trzebuchowska), μία ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί και επίσημα καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι θα πρέπει πρώτα να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, δηλαδή την θεία της Wanda.

Πρώην σπουδαία εισαγγελέας του καθεστώτος η Wanda (Αγκάτα Κούλεζα / Agata Kulesza), είναι η αδερφή της μητέρας της Άννας, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την ίδια και της αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι είναι Εβραία και πως το πραγματικό της όνομα είναι Ida…

Το φιλμ «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία – 2013), είναι ένα υπέροχο όσο και οδυνηρό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Αύγουστο του 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Telluride Film Festival. Στη συνέχεια ταξίδεψε μεταξύ άλλων στο περσινό Φεστιβάλ του Λονδίνου όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία αποτελεί την Επίσημη Πολωνική Υποψηφιότητα για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα επικείμενα 87α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Παράλληλα το φιλμ προβλήθηκε και στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις φιναλίστ δημιουργίες για τα Βραβεία LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:
Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι «Ida»
Αφιέρωμα: 55ο ΦΚΘ και Bραβεία LUX Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
image
Ο Κόλια ζει σ’ ένα μικρό χωριό κοντά στη θάλασσα Μπάρεντς στη Βόρειο Ρωσία. Έχει ένα ιδιόκτητο συνεργείο αυτοκινήτων δίπλα στο σπίτι του, όπου ζει με τη νεαρή γυναίκα του, Λίλια, και τον Ρόμα, γιο του απ’ τον προηγούμενό του γάμο. Ο Βαντίμ Σελεβγιάτ, ο δήμαρχος της πόλης, θέλει να του πάρει την επιχείρηση, το σπίτι και τη γη. Πρώτα προσπαθεί να τα εξαγοράσει, αλλά ο Κόλια δεν αντέχει να χάσει ό,τι έχει και δεν έχει – όχι μόνο τη γη, αλλά και την ομορφιά που τον περιβάλλει από τη μέρα που γεννήθηκε. Κι έτσι, ο Βαντίμ Σελεβγιάτ αρχίζει να γίνεται πιο επιθετικός…

Μία τραγική δραματική ιστορία διαπλοκής και διαφθοράς σε μία συντηρητική Ρωσία, με αναγωγές στην παλαιά διαθήκη. Ένα φιλμ που προβλήθηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών κι έκτοτε αποτελεί θέμα συζήτησης όπου κι αν παρουσιάστηκε. Το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, προβλήθηκε στις Ειδικές Προβολές του Τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η ταινία αποτελεί την Επίσημη Υποψηφιότητα της Ρωσίας για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα επικείμενα 87α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

«Nymphomaniac Director’s Cut Volume I & II» του Λαρς φον Τρίερ
image
Το «Nymphomaniac» είναι η άγρια αλλά ταυτόχρονα, ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, την οποία αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας, η Joe (Σαρλότ Γκένσμπουργκ), η οποία έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής. Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης Seligman (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) ανακαλύπτει τη Joe κακοποιημένη σ’ ένα σοκάκι. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της.

Ο Λαρς Φον Τρίερ, είναι αναμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών παγκοσμίως. Φέτος ο Δανός δημιουργός, επιστρέφει μετά το εσχατολογικό, κινηματογραφικό αριστούργημα του 2011, την ελεγειακή «Μελαγχολία». Η ταινία βραβεύτηκε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών, αφότου βέβαια χαρακτηρίστηκε ως “persona non grata”, μετά τις προκλητικές του δηλώσεις…

Διαβάστε επίσης:
«Nymphomaniac: Vol. 1» – Η νέα ταινία του ιδιοφυούς Λαρς Φον Τρίερ
«Nymphomaniac: Vol. 2» – Το ποιητικό ταξίδι του Τρίερ ολοκληρώνεται

«Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
image
Ο Αϊντίν (Haluk Bilginer) είναι ένας συνταξιούχος ηθοποιός που έχει ανοίξει δικό του ξενοδοχείο σ’ ένα χωριό της Καππαδοκίας στην κεντρική Ανατολία. Πάμπλουτος, δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του.

Ο ήρωας μας, είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του και οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι η γυναίκα του και η αδελφή του, που υποφέρει από το πρόσφατο διαζύγιό της. Τον χειμώνα το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σ’ ένα καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόφευκτο μέρος που πυροδοτεί παρεξηγήσεις και έχθρες.

Η «Χειμερία Νάρκη» (Winter Sleep – 2014) αποτελεί τη νέα δημιουργία του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού Νουρί Μπίλγκε Τσεϋλάν (Μακριά, Κλίματα Αγάπης, Τρεις Πίθηκοι, Κάποτε Στην Ανατολία). Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα και το Βραβείο FIPRESCI της Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:
Χειμερία Νάρκη: Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Στην κατηγορία καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ για το 2014, συναντάμε τις εξής έξι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες:

  • «Just the Right Amount of Violence» του Μπανγκ Κάρσλεν
  • «Master of the Universe» του Μαρκ Μπάουντερ
  • «Of Men and War» του Λοράν Μπεκιού-Ρενάρ
  • «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι
  • «Waiting for August» της Τεοντόρα Ανα Μιχάι
  • «We Come as Friends» του Ουμπέρ Σαουπέρ

image
Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο «Master of the Universe» του Μαρκ Μπάουντερ, ένα σπουδαίο φιλμ που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και που μεταξύ άλλων πραγματεύεται το πως η Ελλάδα δέχθηκε εκβιαστικές πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Ένα ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, πριν την κυκλοφορία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε επίσης:
Κυρίαρχος του Κόσμου: Όταν οι χώρες θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014, είναι οι εξής:

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία
Force Majeure (Turist) του Ruben Östlund
Ida του Pawel Pawlikowski
Leviathan του Andrey Zvyagintsev
Nymphomaniac Director’s Cut – Volume 1 & Volume 2 του Lars von Trier
Winter Sleep του Nuri Bilge Ceylan
image
Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία
Carmina y Amen του Paco Léon
Le Week-end του Roger Michell
The Mafia only kills in the summer του Pierfrancesco Diliberto

Καλύτερος Σκηνοθέτης
Nuri Bilge Ceylan (Winter Sleep)
Pawel Pawlikowski (Ida)
Steven Knight (Locke)
Ruben Östlund (Force Majeure (Turist))
Andrey Zvyagintsev (Leviathan)
Paolo Virzí (Human Capital)

Καλύτερος Ηθοποιός
Timothy Spall (Mr. Turner)
Alexy Srebryakov (Leviathan)
Stellan Skarsgard (Nymphomaniac)
Tom Hardy (Locke)
Brendan Gleeson (Calvary)

Καλύτερη Ηθοποιός
Marian Alvarez (La Herida)
Valeria Bruni Tadeschi (Human Capital)
Marion Cotillard (Δύο μέρες μία νύχτα)
Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac)
Agata Kulesza (Ida)
Agata Trzebuchovska (Ida)

Kαλύτερο Σενάριο
Nuri Bilge Ceylan και Ebru Ceylan (Winter Sleep)
Jean Pierre και Luc Dardenne (Δύο μέρες μία νύχτα)
Steven Knight (Locke)
Pawel Pawlikowski και Rebecca Lenkievicz (Ida)
Andrey Zvyaginzev (Leviathan)

Ευρωπαϊκή Ταινία Αποκάλυψη (Βραβείο Ένωσης Κριτικών – FIPRESCI)
’71 του Yann Demange
Η Απόσταση Mεταξύ μας (10.000KM) του Carlos Marques-Marcet
Party Girl των Claire Burger, Marie Amachoukeli-Barsacq, Samuel Theis
The Tribe του Myroslav Slaboshpytskiy
Wounded (La Herida) του Fernando Franco

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Just the Right Amount of Violence του Jon Bang Carlsen
Master of the Universe του Marc Bauder
Of Men and War του Laurent Becue-Renard
Sacro Gra του Gianfranco Rosi
Waiting For August της Teodora Ana Mihai
We Come As Friends”; Austria; directed and produced by Hubert Sauper

Καλύτερο Animation
Jack and the Cuckoo-clock Heart των Mathias Malzieu, Stephane Berla
Minuscule – Valley of the Lost Ants των Thomas Szabo, Helene Giraud
The Art of Happiness του Alessandro Rak

Θυμίζουμε ότι τα Τεχνικά Βραβεία του θεσμού έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι τα εξής:
Βραβείο Καλύτερου Διευθυντή Φωτογραφίας: Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφσκι (Ida)
Ευρωπαίος Μοντέρ: Τζάσιν Ράιτ (Locke)
Ευρωπαίος Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Κλάους – Ρούντολφ Αμλέρ (The Dark Valley)
Ευρωπαίος Μουσικός: Μικα Λέβι για το (Under The Skin)
Ευρωπαίος Σχεδιαστής Κοστουμιών: Νατάσα Κούρτιους-Νος (The Dark Valley)
Ευρωπαίος Σχεδιαστής Ήχου: Χοακίμ Σάντστρομ (Starred Up)

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, είχε προηγηθεί η λίστα με τις 50 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες, απ’ όπου θα προέκυπταν οι υποψηφιότητες. Ανάμεσα τους υπήρχαν και δύο Ελληνικές ταινίες: «Το Μικρό Ψάρι» (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, που όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάποια υποψηφιότητα.

Τα 27α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα απονεμηθούν το βράδυ του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα μεταδοθούν και τηλεοπτικά από τον OTE TV.