Το 1999 ο Ντέιβιντ Φίντσερ αναταράσσει τα λιμνάζουσα νερά της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Chuck Palahniuk, εντυπωσιάζοντας τους θεατές. Στο πλευρό του έχει μία τριάδα σπουδαίων ηθοποιών: Έντουαρντ Νόρτον, Μπραντ Πιτ και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Η ταινία συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία της στις Αίθουσες.

Ads

«Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να κάνουμε οτιδήποτε μόνο αφότου έχουμε χάσει τα πάντα.» – Fight Club

Η παράδοξη ιστορία ενός καταπιεσμένου άντρα ο οποίος ψάχνει διέξοδο στη ζωή του και τη βρίσκει μέσα από τις παράνομες – και προοδευτικά όλο και πιο ανήθικες – δράσεις μιας μυστικής πυγμαχικής λέσχης.

image

Ads

Στην εκπνοή των 90s εμφανίστηκε από μεγάλο χολιγουντιανό στούντιο αυτή η προκλητική ταινία που έμελλε να γίνει αντικείμενο λατρείας, μίσους, αλλά και ενδελεχούς μελέτης.

Το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ, υπήρξε η ηλεκτρισμένη αυτοψυχανάλυση μιας γενιάς και μιας εποχής, που έβλεπε την επανάσταση που πάντα ονειρευόταν να πραγματοποιήσει, να χάνεται και να ξεφεύγει, καθώς ολοκληρωνόταν μόνο ως αποκύημα της φαντασίας της…

image

Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ και σηματοδοτεί την δεύτερη συνεργασία του με τον Μπραντ Πιτ – τέσσερα μόλις χρόνια μετά το επίσης αξιόλογο «Seven». Στο καστ συναντάμε επίσης τον συγκλονιστικό Έντουαρντ Νόρτον και την υπέροχη, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ.

Διαβάστε επίσης:

image

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη υποδοχή της ταινίας, κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το «Fight Club» αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική αποτυχία όταν προβλήθηκε, ενώ παράλληλα έλαβε μικτές έως κακές κριτικές.

Αργότερα, όμως το φιλμ αναγνωρίστηκε και εμφανίστηκε σε πολλές λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ενώ η ταινία δεν κέρδισε κανένα Όσκαρ και απέσπασε μόλις Υποψηφιότητα στην Κατηγορία Best Effects, Sound Effects Editing (!?), αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, με τις πιο δημοφιλείς ταινίες στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης, σύμφωνα με το Internet Movie Database IMDb: Top 250 as rated by IMDb Users.

image

Ο δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος έχει υπογράψει μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών, είναι υπεύθυνος για κλασσικά πλέον κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως το «Se7en» του 1995, το «Fight Club» του 1999, αλλά και φιλμ όπως το «The Social Network» του 2010, «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του 2008 και το «Zodiac» του 2007.

«Οι άνθρωποι γελάνε και διασκεδάζουν στο σινεμά όταν βλέπουν κάτι αληθινό», αναφέρει σχετικά ο Ντέιβιντ Φίντσερ και συμπληρώνει: «αυτό είναι που τους απελευθερώνει από το καβούκι τους, όταν κλείνονται μέσα σε μια θεοσκότεινη αίθουσα. Αν επιλέξεις τους κατάλληλους ανθρώπους για να κουβαλήσουν το μήνυμα – και τους ενθαρρύνεις να ανακαλύψουν την ανθρώπινη διάσταση σε όλο αυτό – τότε μόνο μπορείς να “φυτέψεις” τη ζωή σ’ ένα πρότζεκτ.»

image

Fight Club
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ
Σενάριο: Chuck Palahniuk (novel), Jim Uhls (screenplay)
Πρωταγωνιστούν: Έντουαρντ Νόρτον, Μπραντ Πιτ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζάρεντ Λέτο
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1999
Διάρκεια: 139 λεπτά