Ήταν 15 Φεβρουαρίου του 1998, όταν ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski) των αδερφών Κοέν, πραγματοποιούσε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 48ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Αν και η ταινία συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα της Μπερλινάλε, δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα βραβείο. Κατόρθωσε όμως να γράψει κινηματογραφική ιστορία, καθώς αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς. Είκοσι χρόνια μετά, ξαναβλέπουμε ένα διαχρονικό cult αριστούργημα.

Ads

Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι / The Big Lebowski
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζόελ και Ίθαν Κοέ
Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Μοντάζ: Ρόντερικ Τζέινς, Τρίσια Κουκ
Έτος Παραγωγής: 1998
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 117 λεπτά

image

Ο Λεμπόφσκι (Τζεφ Μπρίτζες), είναι ένας άνεργος χίπης και ο φίλος του Γουόλτερ (Τζον Γκούντμαν), πρώην βετεράνος του Βιετνάμ. Μαζί προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός κατουρημένου χαλιού καθώς και της συνωνυμίας μ’ έναν διάσημο εκατομμυριούχο.

Ads

Ο Λεμπόφσκι, αναγκάζεται να παραδώσει τα λίτρα, ώστε ένας εκατομμυριούχος με το ίδιο όνομα, να πάρει πίσω τη γυναίκα του. Το σχέδιο δεν πετυχαίνει καθώς ο φίλος του αποφασίζει να κρατήσει τα λεφτά για τον εαυτό του.

image

Τον Φεβρουάριο του 1998 – δύο μόλις χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Fargo» – κυκλοφορούσε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες η έβδομη μεγάλου μήκους ταινία των αδερφών Κοέν: «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski).

Οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν θετικές και παρά το γεγονός ότι το φιλμ παρουσιάστηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» δεν απέσπασε ποτέ κάποιο αξιόλογο βραβείο.

image

Σταδιακά όμως η ταινία κατάφερε να κερδίσει την προσοχή τόσο των κριτικών, όσο και του κοινού. Το εξαιρετικό καστ – Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ – η αξέχαστη μουσική του Κάρτερ Μπέργουελ, οι κλασσικές σκηνές και κυρίως οι επικοί διάλογοι, είχε σαν αποτέλεσμα η ταινία των Κοέν να καθιερωθεί γρήγορα ως ένα γνήσιο cult δείγμα γραφής του αμερικανικού κινηματογράφου.

Στην πλούσια φιλμογραφία τους, οι αδελφοί Κοέν έχουν αποδείξει ότι μπορούν με επιτυχία να μεταπηδούν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του ταλέντου και των ικανοτήτων τους, τόσο πίσω από την κάμερα, όσο και στη συγγραφή του σεναρίου.

image

Οι αδερφοί Κοέν γράφουν, σκηνοθετούν και κάνουν την παραγωγή των ταινιών τους από κοινού, με τον Τζόελ να έχει περισσότερο την ευθύνη της σκηνοθεσίας, ενώ ο Ίθαν του σεναρίου και της παραγωγής.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σκηνοθετικού διδύμου είναι ότι επιλέγουν συχνά τους ίδιους ηθοποιούς για τις ταινίες τους. Ενδεικτικά ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες τους, ο Τζεφ Μπρίτζες σε δύο, ο Στιβ Μπουσέμι σε έξι, ο Τζον Γκούντμαν σε πέντε και ο Τζον Τουρτούρο σε τέσσερις.

image

Το 1996 οι αδερφοί Κοέν κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου για την ταινία τους «Fargo», ενώ το 2007, τιμήθηκαν με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου καθώς και με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το «No Country for Old Men».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φιλμ φιγουράρει με άνεση ανάμεσα στις 250 πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών – σύμφωνα με το IMDB (Internet Movie Data Base), ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το 2014, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, πρόσθεσε στο National Film Registry, την ταινία χαρακτηρίζοντας την ως: «πολιτιστικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική».

Διαβάστε επίσης: