Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών στη διοργάνωση και στο συγκεκριμένο Αφιέρωμα, ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε, είκοσι (10 από Έλληνες και 10 από ξένους δημιουργούς) ιδιαίτερα και αξιόλογα ντοκιμαντέρ, τα οποία αξίζουν της προσοχής μας. Πρόκειται για έναν αναλυτικό και ολοκληρώμενό οδηγό επιβίωσης του 19ου ΦΝΘ.

Ads

«Στη μυθοπλασία ο σκηνοθέτης είναι Θεός. Στο ντοκιμαντέρ ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης…» – Άλφρεντ Χίτσκοκ

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 19ο ΦΝΘ θα πραγματοποιηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Ads

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ; Η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί.

Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δηλώνει παρών με Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, νέα τμήματα (Η Περιπέτεια του Φαγητού), αφιερώματα και ντοκιμαντέρ που θα συζητηθούν.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου

Εισιτήρια
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: 4€
Επικοινωνία: [email protected]
Κουπόνια προβολών αξίας €25
10 κουπόνια ανταλλάξιμα με 10 εισιτήρια. Διαθέσιμα στα ταμεία και στο πωλητήριο του Φεστιβάλ. Για την είσοδό σας στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου στα ταμεία του Φεστιβάλ. Τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί με κουπόνια προβολών δεν επιστρέφονται και δεν ανταλλάσσονται.

Ελεύθερη Eίσοδος
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις – στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας, αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.

​Προσβάσιμες Αίθουσες
Οι Αίθουσες Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

20 προτάσεις για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«The Chocolate Case» της Μπένθε Φόρερ (Ολλανδία)
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 15:45, στην Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα

image

Αποκαλυπτικό, δημοσιογραφικό, ακτιβιστικό, το «The Chocolate Case» ρίχνει φως στην παιδική δουλεία στην παγκόσμια σοκολατοβιομηχανία. Μια ομάδα Ολλανδών δημοσιογράφων ξεκινά έναν αγώνα για να αποκαλύψει πως το πιο ηδονικό έδεσμα του πλανήτη κρύβει συχνά τη γεύση του διεστραμμένου ανθρώπινου νου. Παιδιά – σκλάβοι στην Αφρική εξαναγκάζονται να μαζεύουν τους πολύτιμους κόκκους από τα κακαόδεντρα προκειμένου να παραχθεί ένα προϊόν που κατά γενική ομολογία προκαλεί την ευτυχία. Στον δυτικό κόσμο…

«Dawson City: Frozen Time» του Μπιλ Μόρισον (Η.Π.Α.)
Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 23:00, στην Αίθουσα: Ολύμπιον
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Η εμπνευσμένη χρήση αρχειακού υλικού στο ντοκιμαντέρ οδηγεί σε συναρπαστικές αφηγήσεις. Η ιστορία του σελιλόιντ, ένας θησαυρός ταινιών του 1910 και 1920 που έρχεται στο φως από τις ανασκαφές στην περιοχή Γιούκον (κοντά στον Καναδά) και η χρυσοθηρία στην Αλάσκα, μπορεί να μοιάζουν ασύνδετα, όμως συνδυάζονται ιδανικά και αφηγούνται μια υπέροχη, αληθινή ιστορία. Χωρίς λόγια, ένα ταξίδι στον χρόνο και όσα κρατά κρυμμένα.

«The War Show» (2016) των Αντρέας Ντάλσγκααρντ και Ομπαϊντά Ζαϊτούν
Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 13:00, στην Αίθουσα: Ολύμπιον

image

Μία ραδιοφωνική παραγωγός στη Συρία, μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης του 2011. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τόσο το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Fedeora Award, όσο και στο Φεστιβάλ του Λονδίνου όπου ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Grierson Award.

«Santoalla» των Άντριου Μπέκερ και Ντάνιελ Μέρερ (Η.Π.Α.)
Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 15:15, στην Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα

image

Μια εξαφάνιση γεννά υποψίες στο απομακρυσμένο χωριό Σαντοάγια, στην περιοχή της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας. Μια γυναίκα αναζητά να βρει τι συνέβη στον σύντροφό της. Η αστυνομία ερευνά. Η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια έρχεται στο φως. Με το σασπένς μιας μυθοπλασίας το «Santoalla», ξετυλίγει μια αστυνομική ιστορία και πίσω αυτή την πιο δραματική πλευρά του ανθρώπου.

«Sacred Water» του Ολιβιέ Ζουρντέν (Βέλγιο)
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 18:00, στην Αίθουσα: Ολύμπιον
Κυριακή 12 Μαρτίου στις 16:00, στην Αίθουσα: Σταύρος Τορνές

image

Μια ανατρεπτική ματιά στη – στιγματισμένη από τον εμφύλιο και τη γενοκτονία – Ρουάντα. Το πολύτιμο «Ιερό Νερό» (Sacred Water) της γυναικείας σεξουαλικότητας αποτελεί στην παράδοση της χώρας το Ιερό Δισκοπότηρο για τον αντρικό πληθυσμό. Ένα ντοκιμαντέρ – γιορτή, γεμάτο ζωντάνια, χιούμορ, μουσική, χρώματα, έρωτα, μια πανηγυρική όψη του να είσαι άνθρωπος.

«Safari» του Ούλριχ Ζάιντλ (Αυστρία)
Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 23:00, στην Αίθουσα: Σταύρος Τορνές
Τρίτη 7 Μαρτίου στις 20:30, στην Αίθουσα: Ολύμπιον

image

Καλοζωισμένοι δυτικοί διοργανώνουν εκδρομές για σαφάρι στη Ναμίμπια. Ψυχαγωγούνται, σκοτώνουν άγρια ζώα, φωτογραφίζονται με τα τομάρια και επιστρέφουν τροπαιούχοι στο σπίτι τους, κρεμώντας τα βαλσαμωμένα κεφάλια πάνω από το τζάκι. Στον Ζάιντλ αρέσουν οι προκλητικές εικόνες. Στη μυθοπλασία, αλλά και στο ντοκιμαντέρ. Η διαφορά είναι πως εδώ είναι αληθινές και εξοργίζουν, καθώς καταγράφουν μια σκληρή, ενίοτε αποκρουστική πλευρά του ανθρώπου. Αποκρουστική, αλλά απολύτως αληθινή.

«Austerlitz» του Σεργκέι Λοζνίτσα (Γερμανία)
Σάββατο 4 Μαρτίου στις 19:30, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 13:15, στην Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα

image

Η νέα δημιουργία του καταξιωμένου Ουκρανού ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα (The Event – 2015, Maidan – 2014), αποτελεί ένα σκληρό αλλά συμβολικό και σύνθετο πορτρέτο των τουριστών που επισκέπτονται τα πρώην ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη σχέση αλλά και τη σύγκρουση, μεταξύ του σύγχρονου πολιτισμού και την ιερότητα του χώρου.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον W.G. Sebald, αφιερωμένο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Το ντοκιμαντέρ του Σεργκέι Λοζνίτσα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέρσι τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ τον Νοέμβριο προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA).

«Tower» του Κιθ Μέιτλαντ (Η.Π.Α.)
Σάββατο 4 Μαρτίου στις 20:30, στην Αίθουσα: Ολύμπιον
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

image

1η Αυγούστου του 1966, στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας. Επί 90 λεπτά ένας ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο παρατηρητήριο του εμβληματικού Πανεπιστημιακού Πύργου («Tower»), πυροβολεί ό,τι κινείται. Το University of Texas Μassacre, το οποίο κατέληξε με 14 νεκρούς και 32 τραυματίες, προτού η αστυνομία σκοτώσει εν τέλει τον 25χρονο πεζοναύτη Τσαρλς Γουίτμαν, ήταν ένα από τα πρώτα περιστατικά mass shootings που συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη.

Επίκαιρο όσο ποτέ το ντοκιμαντέρ του Κιθ Μέιτλαντ, συνδυάζει ιδανικά αρχειακό υλικό με rotoscopic animation, προσπαθώντας να ξεκινήσει και πάλι τον διάλογο για την Οπλοκατοχή (Gun Control) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger» των Τίλντα Σουίντον, Κρίστοφερ Ροθ, Κόλιν ΜακΚέιμπ, Bartek Dziadosz (Ηνωμένο Βασίλειο)
Τρίτη 7 Μαρτίου στις 17:30, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 13:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

image

Μυθιστοριογράφος, συντάκτης, κινηματογραφιστής, δοκιμιογράφος και κριτικός τέχνης, ο Τζον Μπέρτζερ υπήρξε ένας από τους σημαντικούς Ευρωπαίους διανοούμενους της εποχής μας, αλλάζοντας ανεπιστρεπτί τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετώπιζε την τέχνη σε σχέση με τη ζωή. Ο Τζον Μπέρτζερ, γεννημένος στις 5 Νοεμβρίου του 1926 στο Λονδίνο, έφυγε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου του 2017, σε ηλικία 90 ετών στο Παρίσι και το ντοκιμαντέρ αυτό, είναι αν μη τι άλλο ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Στη διάρκεια τεσσάρων εποχών, παρακολουθούμε τέσσερα χαρακτηριστικά «κεφάλαια» από τη ζωή του πολυπράγμονα πολιτικού στοχαστή Τζον Μπέρτζερ, στη φάρμα του, στο χωριό Quincy των Άλπεων. Εκεί τον επισκέπτονται εκλεκτοί φίλοι του, μεταξύ των οποίων και η Τίλντα Σουίντον, η οποία εκτός από την αρχική ιδέα, συνυπογράφει το σενάριο και την εκτέλεση παραγωγής, ενώ επίσης σκηνοθετεί τον επίλογο αυτής της τετραλογίας.

«Death by a Thousand Cuts» των Τζέικ Κιλ και Χουάν Μεχία (Η.Π.Α.)
Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Παύλος Ζάννας
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 14:15, στην Αίθουσα: Παύλος Ζάννας

image

Η βάναυση δολοφονία ενός δασοφύλακα σε πάρκο της Δομινικανής Δημοκρατίας, γίνεται η αιτία για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας κατά της παράνομης εκμετάλλευσης κάρβουνου και της μαζικής αποψίλωσης των δασών.

Οι Έλληνες Δημιουργοί:

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές δίνουν και φέτος δυναμικό παρών στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από εξήντα τέσσερα ντοκιμαντέρ (64) τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της ανανεωμένης διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 64 ελληνικές δημιουργίες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Πεθαίνοντας στο Γέλιο» του Στέλιου Κούλογλου
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 15:15, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Τι κοινό μπορεί να έχουν η ομάδα των Αμερικανών ακτιβιστών, The Yes Men, με το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo και τον αγώνα των ακτιβιστών κατά των συμφωνιών TTIP και CETA; Ο Στέλιος Κούλογλου, στο νέο του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο Γέλιο», αποδεικνύει καρέ καρέ, πως το χιούμορ και η πολιτική σάτιρα μπορούν να αναδειχθούν σε πολύτιμες επιλογές στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, απέναντι στα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, μέχρι τον άκρατο καπιταλισμό.

 
«Πού είσαι Σινγκάλ;» του Άγγελου Ράλλη
Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 18:00, στην Αίθουσα: Ολύμπιον
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 20:30, στην Αίθουσα: Χρήστος Τσακίρης
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

image

Σιγκάλ, βόρειο Ιράκ. Μια πόλη ρημαγμένη από την ISIS. Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν μια ασφαλή επιστροφή. Άνθρωποι, απώλειες, διλήμματα και συντρίμμια: «Πού είσαι Σιγκάλ;» του Άγγελου Ράλλη.

«This is Not a Coup» του Άρη Χατζηστεφάνου
Κυριακή 5 Μαρτίου στις 22:00, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Κρίση στο ζενίθ. Οικονομικά «πραξικοπήματα». Και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα. Το «This is Not a Coup» του Άρη Χατζηστεφάνου, αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το 2016 στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε ένα έργο το οποίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά δύσκολων ερωτημάτων.

Διαβάστε επίσης:
Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου: «This is Not a Coup»

«Village Potemkin» του Δομίνικου Ιγνατιάδη
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 18:00, στην Αίθουσα: Ολύμπιον
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Ο Δομίνικος, πρώην χρήστης ουσιών, περιπλανιέται στην Αθήνα. Συναντά ανθρώπους που μένουν, όπως κι αυτός, καθαροί. Μια πορεία γεμάτη αυτογνωσία και θάρρος, στο «Village Potemkin» του Δομίνικου Ιγνατιάδη.

«Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη» των Μαρίας Κουρκούτα και Νίκης Γιάνναρη
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη
Κυριακή 12 Μαρτίου στις 16:30, στην Αίθουσα: Παύλος Ζάννας

image

Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη. Εκείνοι απαντούν κλείνοντας τις γραμμές των τρένων. Σκληρές εικόνες στο «Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη» των Μαρίας Κουρκούτα και Νίκης Γιάνναρη.

«Wall Democracy» των Βάλιας Καρδή και Νεφέλης Κοσκινά
Τρίτη 7 Μαρτίου στις 22:30, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη
Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 15:00, στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης

image

Γκραφίτι και street art, νομιμότητα και παρανομία, τέχνη και βανδαλισμός. 14 καλλιτέχνες μιλούν για μια μορφή έκφρασης που καθρεφτίζει χωρίς παραμόρφωση τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: «Wall Democracy» των Βάλιας Καρδή και Νεφέλης Κοσκινά.

«Η Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντ Ντελ Ντεγκάν
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 17:30, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Σε μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας, ένας τοίχος χωρίζει ακόμη και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες. Μια τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση, τα σύνορα και τις ταυτότητες: «Η Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντ Ντελ Ντεγκάν.

Διαβάστε επίσης:
Από τις Κάννες στην Αθήνα: «Η Τελευταία Παραλία»

«Σινέ Θησείο» της Μαρίας Ντούζα
Κυριακή 5 Μαρτίου στις 20:30, στην Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα
Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 13:00, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Μια στάση στο χρόνο, τις μνήμες μας, το σινεμά και τη ζωή, μέσα από τον εμβληματικό θερινό κινηματογράφο Σινέ Θησείο, κάτω από την Ακρόπολη: «Σινέ Θησείο» της Μαρίας Ντούζα.

«Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα: Παύλος Ζάννας
Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 13:00, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Το πορτρέτο του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση: ένα οδοιπορικό σε έναν κόσμο εικόνων, πραγμάτων και ανθρώπινων μορφών, καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ «Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

«Εγώ, ο Άλλος Άνθρωποςς» του Λουκά Αγέλαστου και της Σπυριδούλας Γκούσκου
Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 20:00 στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Τρίτη 7 Μαρτίου στις 13:00 στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Όταν έμεινε άνεργος ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, είδε δύο παιδιά να ψάχνουν τους κάδους σκουπιδιών για να βρούνε φαγητό. Αποφάσισε να φτιάξει τοστ και να τα μοιράσει. Στην αρχή κανείς δεν τα έπαιρνε, μέχρι που κατάλαβε ότι ήθελαν να φάνε μαζί του. Έκτοτε, μαγειρεύει καθημερινά στον δρόμο με πολλούς εθελοντές. Η γενναιόδωρη ιστορία του Κώστα, ο οποίος εμπνεύστηκε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», χαρίζοντας δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη στο ντοκιμαντέρ: «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λουκά Αγέλαστου και της Σπυριδούλας Γκούσκου.

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.