Μετρώντας πλέον αντίστροφα για την επίσημη έναρξη του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου, παρουσιάζουμε σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό επιβίωσης, με τους χώρους, τα εισιτήρια, τους καλεσμένους, τα αφιερώματα, τις παράλληλες εκδηλώσεις και βέβαια τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν στην φετινή διοργάνωση.

Ads

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

image

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ads

Ταινία Έναρξης

image

Μια νεανική, κεφάτη ορχήστρα που χρησιμοποιεί μουσικά όργανα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια και γίνεται διάσημη σε όλο τον κόσμο, πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ «Landfill Harmonic – A Symphony of the Human Spirit» των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι, που ανοίγει την αυλαία του 18ου ΦΝΘ, την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Ολύμπιον. Η «Recycled Orchestra», όπως ονομάζεται, έχει έδρα της την Κατέουρα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις-σκουπιδότοπους της Παραγουάης, όπου οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά μέσα σε μια απέραντη έκταση από σκουπίδια, από τα οποία επιβιώνουν ως ρακοσυλλέκτες.

Αφιερώματα

image

Τα αφιερώματα του 18ου ΦΝΘ αναδεικνύουν σημαντικούς δημιουργούς που επαναπροσδιορίζουν με την τέχνη τους το είδος του ντοκιμαντέρ, καθώς και κρίσιμα θέματα που πρωταγωνιστούν στη σύγχρονη επικαιρότητα. Φέτος, το φεστιβάλ εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα μέσα από το αποκαλυπτικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;», ενώ παράλληλα, τιμά δύο σκηνοθέτες που μέσα από την ανατρεπτική ματιά τους, «μεταμορφώνουν» τις εικόνες της πραγματικότητας: τον Δανό, Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και τον Ιρλανδό, Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»

Ελληνικό Τμήμα

image

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 18ο ΦΝΘ, με 72 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, κατατάσσονται στα τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Τα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη

Ανθρώπινα Δικαιώματα

image

Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για δέκατη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η φετινή επιτροπή αποτελείται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος – Ελληνικό Τμήμα Διεθνoύς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος – μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης – Παραγωγός).

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Διεθνής Αμνηστία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Περιβάλλον
                                       
Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς), Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονας Κάντας (Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρος Κανδαράκης (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Καταγραφή της Μνήμης

Πρόκειται για μια επιλογή από τολμηρές, διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην πάντα ριψοκίνδυνη και απαιτητική διαδικασία που εμπεριέχει η δημιουργία του ιστορικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου, προσφέροντας έτσι ένα πολύπλευρο πορτρέτο της Ιστορίας. Βασικό μέλημα των ταινιών της ενότητας είναι η διερεύνηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης και του ολοένα και πιο σημαντικού ρόλου της στην εξερεύνηση και κατανόηση του παρελθόντος, άρα και του παρόντος. Φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα απονείμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες», το οποίο έχει ήδη καθιερωθεί εδώ και δέκα χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την επιτροπή επιλογής του βραβείου απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (Σκηνοθέτης).

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Πορτρέτα», «Μουσική» και «Τέχνες».

Masterclass Γιον Μπανγκ Κάρλσεν
«Επινοώντας την πραγματικότητα»
Τρίτη 15 Μαρτίου στις 11:00, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας
Συντονιστής: Δημήτρης Κερκινός

image

Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, ένας από τους καινοτόμους σκηνοθέτες της Δανίας, είναι γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» του, στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία. Στις ταινίες του σκιαγραφεί πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας ή του περιθωρίου. Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν θα μιλήσει για την κινηματογραφική του μέθοδο, καθώς επίσης για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα στις ταινίες του.

Συζήτηση «Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία»
Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 11:00, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» του 18ου ΦΝΘ, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις, δεοντολογία». Η συζήτηση θα εστιάσει σε ποικίλα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε και νοηματοδοτούμε το πολυσύνθετο πολιτικό και ανθρωπιστικό προσφυγικό ζήτημα,  που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις της σύγχρονης ιστορίας. Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία της plays2place productions και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Ανέστης Αζάς (Σκηνοθέτης Θεάτρου-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πειραματικής Σκηνής (-1) Εθνικού Θεάτρου), Γιώργος Μουτάφης (Φωτορεπόρτερ), Μάρθα Μπουζιούρη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος-Σκηνοθέτιδα cross-media projects), Μαριάννα Οικονόμου (Σκηνοθέτιδα). Συντονιστής: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (Διευθυντής Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας)

image

Κουβεντιάζοντας

Το 18ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος – από τις 13 έως τις 19 Μαρτίου – το επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Το «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

Έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού»

Μια μοναδική κοινωνική καταγραφή για την Ελλάδα της κρίσης, μέσα από εικόνες του αστικού τοπίου της Αθήνας έτσι όπως τις ανακάλυψαν και τις αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους οι διανομείς του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αναδεικνύεται στην έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού». Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, του περιοδικού δρόμου «σχεδία», του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, όπου και θα φιλοξενηθεί από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου.

Έκθεση «Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories»

Η έκθεση «Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories», η οποία περιλαμβάνει 44 ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις, θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και αποτελεί διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 19 Μαρτίου.

Βίντεο – εγκατάσταση «Occupy, Resist, Produce»

H τρικάναλη βιντεο-εγκατάσταση «Occupy, Resist, Produce» των Dario Azzelini και Oliver Ressler, μια διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) το διάστημα 12 – 26 Μαρτίου.

image

Αγορά Ντοκιμαντέρ

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market του 18ου ΦΝΘ πραγματοποιείται από τις 13 έως 19 Μαρτίου, καθημερινά 10:00 – 20:00, στο ξενοδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά, η οποία υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 490 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 60. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρέχει συμβουλές σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεχίζονται και τα Market Talks, η επιτυχημένη σειρά συζητήσεων  όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους Έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες.

Docs in Progress

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 18ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 13 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση. Φέτος, για δεύτερη χρονιά στα Docs in Progress η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ – EDN
EDN Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2016 & Masterclass

Το EDN Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2016 πραγματοποιείται το Σάββατο 19 Μαρτίου (10:00-14:30) και την Κυριακή 20 Μαρτίου (10:00-12:00), στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» και διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 18ο ΦΝΘ και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe ΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Στο πλαίσιο του EDN Docs in Thessaloniki 2016, θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Δημιουργώντας σειρές ντοκιμαντέρ» με τη Δανέζα παραγωγό Σίγκριντ Ντούκγιερ (Πέμπτη 17/3, 16:00-18:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας)

 
Εισιτήρια:

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους και Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: 4€

Προπώληση εισιτηρίων
Τρίτη 8/3 έως και Πέμπτη 10/3
Πλατεία Αριστοτέλους
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 19:00

Κουπόνια προβολών αξίας €25
10 κουπόνια ανταλλάξιμα με 10 εισιτήρια. Διαθέσιμα στα ταμεία και στο πωλητήριο του Φεστιβάλ. Για την είσοδό σας στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου στα ταμεία του Φεστιβάλ. Τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί με κουπόνια προβολών δεν επιστρέφονται και δεν ανταλλάσσονται.

Ελεύθερη είσοδος:

Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις – στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας, αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.

​Προσβάσιμες Αίθουσες:
Οι αίθουσες Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

ThessFest

 

Το ThessFest είναι η επίσημη εφαρμογή για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και περιέχει το πλήρες πρόγραμμα προβολών, καθώς και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσα από το Twitter για τα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ. Μία πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια και απαραίτητη εφαρμογή για όποιον θέλει να είναι πλήρως ενημερωμένος για την κινηματογραφική διοργάνωση: ThessFest

 
Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.