Η αντίστροφη μέτρηση για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έχει αρχίσει. Το Φεστιβάλ που σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 14 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη αφίσα του, καθώς και την ταινία έναρξης. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών στη διοργάνωση, με συνεχής πληροφόρηση και ενημέρωση, σ’ ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, είναι η ταινία που θα ανοίξει την αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Ο λόγος, για το ντοκιμαντέρ “Λινάρ” (Linar) της Νάστια Ταράσοβα (Nastia Tarasova), το οποίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Ολύμπιον.

image
 
Η ταινία αφηγείται την οδύσσεια του Λινάρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Με ευαίσθητη ματιά, η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λινάρ, αλλά και στο θάρρος του που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του.


 
Παράλληλα, το Σάββατο 15 Μαρτίου, εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του 16ου 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Αφοπλιστικές ανθρώπινες ιστορίες περνούν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του Ενρί Τσανάι, σχηματίζοντας μια όψη του σύγχρονου κόσμου που κινείται ανάμεσα στο περιθώριο και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

image
 
Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του νεαρού δημιουργού θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου», μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

image
 
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 16ου ΦΝΘ, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
 
Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 14 Μαρτίου, έως και την Κυριακή 23 Μαρτίου.