Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία κι έτσι η φετινή 71η διοργάνωση πρόκειται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Από την 1η έως και τις 5 Μαρτίου θα προβληθούν οι ταινίες που απαρτίζουν το Διαγωνιστικό Τμήμα και διεκδικούν την Χρυσή Άρκτο, καθώς και τα υπόλοιπα Βραβεία της Μπερλινάλε, ενώ οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους θεατές από τις 9 έως τις 20 του Ιουνίου, στις φιλόξενες Κινηματογραφικές Αίθουσες του Φεστιβάλ.

Ads

Συνολικά, δεκαπέντε ταινίες έχουν επιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, το οποίο παρουσιάζει έργα που γυρίστηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος στη διάρκεια της πανδημίας όπου «ο φόβος είναι πανταχού παρών», όπως ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Ανάμεσά τους συναντάμε δύο γαλλικές ταινίες, το «Albatros» του Ξαβιέ Μποβουά και η «Petite Maman» της Σελίν Σιαμά. Στη νέα της ταινία η Σελίν Σιαμά – που είχε κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών το 2019 για το φιλμ «Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» (Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire – 2019), αλλά και μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – στρέφει τον φακό της αυτή τη φορά στην παιδική ηλικία.

image

Ads

Η νέα ταινία του Ξαβιέ Μποβουά, «Albatros» (φωτογραφία) αφηγείται από την πλευρά της, την ιστορία του διοικητή μιας ταξιαρχίας η ζωή του οποίου ανατρέπεται αφού σκότωσε έναν άνδρα τον οποίο θέλησε να εμποδίσει από την αυτοκτονία.

image

Ανάμεσα στις άλλες ταινίες που έχουν επιλεγεί, ξεχωρίζει το «I’m Your Man / Ich bin dein Mensch» της Γερμανίδας, Μαρία Σράντερ (φωτογραφία), που είχε λάβει την περασμένη χρονιά Βραβείο Emmy για την επιτυχημένη σειρά στο Netflix, «Unorthodox». Η νέα της ταινία είναι μια ρομαντική κωμωδία για μια γυναίκα την οποία ερμηνεύει η Σάντρα Χούλερ («Toni Erdmann») στην αναζήτηση του ιδανικού άνδρα.

image

Ο καταξιωμένος Γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπρουλ (Good Bye, Lenin!) περνά πίσω από την κάμερα και διαγωνίζεται για την Χρυσή Άρκτο με την πρώτη ταινία του ως σκηνοθέτης με το φιλμ «Next Door / Nebenan» (φωτογραφία), το οποίο διαπραγματεύεται την αναβάθμιση (gentrification) του Βερολίνου.

image

Ο Ρουμάνος, Ράντου Τζουντ που βραβεύτηκε στο Βερολίνο το 2015 για το εξαιρετικό ασπρόμαυρο φιλμ «Aferim», επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα με το «Bad Luck Banging or Loony Porn» (φωτογραφία) για μία δασκάλα που εμφανίζεται σε κασέτα σεξουαλικού περιεχομένου η οποία διαρρέει στο διαδίκτυο επηρεάζοντας εις βάθος τη ζωή της.

Θα προβληθεί επίσης το «Wheel of Fortune and Fantasy» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, από την Ιαπωνία, με το τρέιλερ της ταινίας να έχει μόλις κυκλοφορήσει:

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, δώδεκα από τις οποίες είναι οι πρώτες ταινίες των σκηνοθετών τους, γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κάρλο Σατριάν:

«Μπορεί ορισμένοι μόνο να δείχνουν απευθείας τον νέο κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, όλοι όμως φέρουν κάτω από την επιφάνεια την αβεβαιότητα των καιρών όπου ζούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την διαδικτυακή παρουσίαση των ταινιών. «Ένα αίσθημα φόβου είναι πανταχού παρόν», πρόσθεσε.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από έξι προηγούμενους νικητές της Χρυσής Άρκτου, φέτος κατ΄εξαίρεση δεν θα έχει πρόεδρο. Η διοργάνωση του 2020 είχε καταφέρει να διεξαχθεί κανονικά τον Φεβρουάριο ενώ η πανδημία του COVID-19 στην Ευρώπη βρισκόταν στις αρχές της.

Η 71η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, από την 1η έως την 5η Μαρτίου με τη διαδικτυακή προβολή των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος και την απονομή των βραβείων, μεταξύ των οποίων η Χρυσή Άρκτος και με προβολές που θα είναι ανοικτές στο κοινό από τις 9 έως τις 20 Ιουνίου, θεωρητικά σε υπαίθριες αίθουσες.

Η Μπερλινάλε, που ιδρύθηκε το 1951, είναι μαζί με τις Κάννες και τη Μόστρα της Βενετίας ένα από τα τρία σημαντικότερα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης:

image

Συγκεντρωτικά, αυτές είναι οι 15 ταινίες που διεκδικούν την Χρυσή Άρκτο της 71ης Μπερλινάλε:

  • Albatros του Ξαβιέ Μποβουά (Γαλλία)
  • Bad Luck Banging or Loony Porn του Ράντου Ζούντε (Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Κροατία, Τσεχία)
  • Fabian – Going to the Dogs της Ντόμινικ Γκραφ (Γερμανία)
  • Ballad of a White Cow των Μπεχτάς Σαναίχα, Αλιρεζά Σανιφάρ (Ιράν, Γαλλία) – (φωτογραφία)
  • Wheel of Fortune and Fantasy του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι (Ιαπωνία)
  • Mr Bachmann and His Class της Μαρία Σπετ (Γερμανία)
  • I’m Your Man της Μαρία Σράντερ (Γερμανία)
  • Introduction του Χόνγκ Σανγκσού (Κορέα)
  • Memory Box των Τζοάνα Χατζηθωμά, Καλίλ Τζοράιτζε (Γαλλία, Λίβανος, Καναδάς, Κατάρ)
  • Next Door του Ντάνιελ Μπρουλ (Γερμανία)
  • Petite Maman της Σελίν Σιαμά (Γαλλία)
  • What Do We See When We Look at the Sky? του Αλεξάντρ Κομπερίτζε (Γερμανία, Γεωργία)
  • Forest – I See You Everywhere του Μπενς Φλιγκάουφ (Ουγγαρία)
  • Natural Light του Ντένες Νάγκι (Ουγγαρία, Λετονία, Γαλλία, Γερμανία)
  • A Cop Movie του Αλόνσο Ρουιθπαλάσιος (Μεξικό)

Κλείνοντας, παρουσιάζουμε το επίσημο βίντεο από την Μπερλινάλε, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κάρλο Σατριάν / Carlo Chatrian, να ανακοινώνει το Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου: