Στo πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918 – 2018) η εταιρεία διανομής ταινιών Weird Wave και οι κινηματογράφοι Άστορ και Ανδόρα, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και το The Ingmar Bergman Foundation, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά, σχετικά με την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

«Υπάρχει πάντα μια διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή» - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (14 Ιουλίου 1918 - 30 Ιουλίου 2007)

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια το φακό του στις προσωπικές σχέσεις.

Με το έργο του, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σινεμά.

Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους για όλο τον Απρίλιο, καθώς και από σειρά συζητήσεων και ομιλιών από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, ηθοποιούς και κριτικούς κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19, μέχρι και την Κυριακή 22 Απριλίου, στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28 - Στοά Κοραή) και στον κινηματογράφο Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117). Τη σειρά αυτή των προβολών θα εγκαινιάσει το ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, «Bergman Island» (2004), παρουσία της σκηνοθέτριας.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των προβολών «Μία αιωνιότητα και ένας αιώνας»: Αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες ταινίες σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες:

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 19 Απριλίου

Άστορ 

19.00 Bergman Island (Θα ακολουθήσει Q+A με τη σκηνοθέτιδα) 

21.30 Καλοκαίρι με τη Μόνικα

Ανδόρα 

19.00 Καλοκαίρι με τη Μόνικα

21.30 Bergman Island

 

Παρασκευή 20 Απριλίου

Άστορ 

18.00 Φθινοπωρινή Σονάτα

19.45 Φάνι και Αλέξανδρος

23.00 Καλοκαίρι με τη Μόνικα

Ανδόρα 

18.00 Συζήτηση: «Μπέργκμαν για πάντα!». Μια αναμέτρηση των Ελλήνων κριτικών με το ιερό τέρας του παγκόσμιου σινεμά. 

20.00 Η Έβδομη Σφραγίδα

22.00 Φάνι και Αλέξανδρος

 

Σάββατο 21 Απριλίου

Άστορ 

16.45 Φθινοπωρινή Σονάτα

19.00 Συζήτηση: «Οι δύο αγάπες του Μπέργκμαν: Το θέατρο και ο κινηματογράφος». Mikael Timm (συγγραφέας).

20.30 Περσόνα

22.30 Η Έβδομη Σφραγίδα

Ανδόρα 

17.00 Φάνι και Αλέξανδρος

20.15 Άγριες Φράουλες

22.15 Περσόνα

 

Κυριακή 22 Απριλίου

Άστορ 

16.30 Συζήτηση: «Ο Μπέργκμαν στα παρασκήνια». Marie Nyreröd (σκηνοθέτρια). Θα πραγματοποιηθεί προβολή 3 ταινιών μικρού μήκους.

18.00 Περσόνα

20.00 Saraband

22.00 Άγριες Φράουλες

Ανδόρα 

17.15 Saraband

19.30 Συζήτηση: «Διάλογος για τον Μπέργκμαν». Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός κινηματογράφου) & Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτρια)

21.00 Φθινοπωρινή Σονάτα

22.30 Η Έβδομη Σφραγίδα

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, της Πρεσβείας της Σουηδίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Γενική Είσοδος: 5,50 ευρώ

Ημερήσιο Εισιτήριο: 10 ευρώ
 
Την αφίσα του αφιερώματος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας.