Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας / Athens Open Air Film Festival, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής και με αφορμή την παρουσίαση της αφίσας για την επετειακή διοργάνωση, γυρνάμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε δέκα σπουδαίες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Ο πολυαγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί εδώ και μια δεκαετία αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας και διοργανώνεται από τις Νύχτες Πρεμιέρας, θα βρίσκεται κοντά μας και αυτό το καλοκαίρι, όπως πάντα με δωρεάν προβολές για το κοινό.

Οι διοργανωτές προγραμματίζουν εκδηλώσεις σε αγαπημένους θερινούς κινηματογράφους, μετατρέπουν εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης σε μαγευτικά υπαίθρια Σινεμά και προετοιμάζουν εντυπωσιακές drive-in προβολές, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την αρτιότερη οπτικοακουστική εμπειρία, επιφυλάσσοντας στο κοινό θρυλικές και ιδιαίτερα αγαπητές του ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Το δημιουργικό για την 10η έκδοση του Athens Open Air Film Festival, είναι δια χειρός του illustrator, Βασίλη Μέξη. Η αφίσα με τα δικά του λόγια:

«Ξεκινώντας από το 2010, η Αθήνα μεταμορφώνεται κάθε καλοκαίρι σε θερινό σινεμά μέσα από τις προβολές του Athens Open Air Film Festival. Διανύοντας μία πορεία που φέτος μετράει 10 χρόνια, το Φεστιβάλ κάνει τη στάση του στη δική του «Λεωφόρο της Δόξας». Εκεί «κεντάει» έναν ψάθινο αστερία και έτσι το Athens Open Air Film Festival αποκτά το δικό του χρυσό αστέρι στον ανοιχτό ουρανό της πόλης».

Ads

image

Το πλήρες πρόγραμμα του 10ου Athens Open Air Film Festival θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και μέχρι τότε, ας θυμηθούμε δέκα χαρακτηριστικές ταινίες που έγραψαν την δική τους ιστορία και παρουσιάστηκαν από το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας / Athens Open Air Film Festival:

«Γλυκιά Συμμορία» (Sweet Bunch – 1983) του Νίκου Νικολαΐδη
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2012
Πού: αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος

image

Πέντε ημέρες από τη ζωή μιας παρέας που ακροβατεί ανάμεσα στην εύκολη ζωή και τον κίνδυνο, τις μικροκλοπές και το μεγάλο κόλπο, τα κοφτά λόγια και την αφοσίωση. Μια παρέα που επιλέγει την πρόκληση και την παρανομία ως τη μόνη περιπέτεια στη σύγχρονη μητρόπολη και οδηγείται σταδιακά στο έγκλημα. Ο αστυνομικός κλοιός γύρω τους στενεύει, ο καθένας τους γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ελπίδα διαφυγής κι όμως στέκονται δυνατοί μέχρι τέλους.

Το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μια ομάδας «ανήθικων» νέων, που έχουν φτάσει στο σημείο της «μη επιστροφής» και αναζητούν κάτι να πιστέψουν και να πεθάνουν γι’ αυτό. Η συμπεριφορά τους τραβάει την προσοχή του Κράτους. Αρχίζει η διακριτική παρακολούθησή τους. Μια ομάδα μυστικών περικυκλώνει το σπίτι τους με επικεφαλής έναν άγνωστο ξανθό άνδρα (Άλκης Παναγιωτίδης) και περιμένει.

Η Δέσποινα Τομαζάνη (Σοφία), η Δώρα Μασκλαβάνου (Μαρίνα), ο Τάκης Μόσχος (Αργύρης) και ο Τάκης Σπυριδάκης (Ανδρέας), είναι τέσσερις φίλοι, που επέλεξαν συνειδητά να πεθάνουν πίσω από τις κλεμμένες καραμπίνες τους, αντιμετωπίζοντας μ’ ένα σαρκαστικό χαμόγελο τους διώκτες τους.

Η ταινία του Νίκου Νικολαΐδη είναι μια μελέτη πάνω στο νέο πρόσωπο μίας αστικής κοινωνίας όπου όλοι παρακολουθούνται, ελέγχονται και λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Είναι όμως και μια ιστορία χαράς και τρυφερής αγάπης. Μια μουσική θανάτου, μια αποθέωση χρωμάτων, γλυκιάς βίας και ονείρου.

«Τέλειο Χτύπημα» (The Best Offer – 2013) του Τζιουζέπε Τορνατόρε
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2013
Πού: Κινηματογράφος Λαΐς, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

image

Ο Τζέφρι Ρας είναι ο Βέρτζιλ Όλντμαν, ένας εξαιρετικός εκτιμητής, δημοπράτης και συλλέκτης έργων τέχνης. Ιδιοφυής στη δουλειά του, εκκεντρικός και ανορθόδοξος στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ζει έναν μοναχικό βίο, που περιστρέφεται γύρω από πίνακες και κυρίως εκείνους που κρατά για τον εαυτό του. Όταν όμως η Κλερ (Σίλβια Χοκς), μία κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, ζητά τη βοήθειά του, μια ακαταμάχητη έλξη θα γεννηθεί μεταξύ τους και το μυστήριο γύρω από την περίπτωσή της θα περιπλέξει τα πράγματα.

Ο Τζιουζέπε Τορνατόρε – σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Σινεμά ο Παράδεισος» – καταθέτει όλη του τη μαεστρία σε μια κλασσική, ελεγειακή ιστορία μυστηρίου με αναφορές στον συναρπαστικό χώρο της τέχνης. Πρωταγωνιστούν ο οσκαρικός ηθοποιός Τζέφρι Ρας («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Ο Σολίστας»), η Σίλβια Χοκς, ο Τζιμ Στέρτζες και ο καταξιωμένος, Ντόναλντ Σάδερλαντ. Οι χιτσκοκικές πινελιές, οι ενδιαφέρουσες ανατροπές και οι κοσμοπολίτικες τοποθεσίες γυρισμάτων πλαισιώνουν έναν εξαιρετικό ως συνήθως, Τζέφρι Ρας, που σκιαγραφεί αριστοτεχνικά τον εκκεντρικό κεντρικό χαρακτήρα και απογειώνει όλη την ιστορία.

«Παραδόσεις Αγάπης» (The Lunchbox / Dabba – 2013) του Ριτές Μπάτρα
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2014
Πού: Θερινός Κινηματογράφος Σινέ Ψυρρή

image

Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα -τοπικοί κούριερ φαγητού – παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Σε αυτό το σύστημα παράδοσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο από αυτά τα πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια.

Το «Lunchbox» είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους: μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού. Μία απολαυστική ρομαντική κομεντί  που εκτυλίσσεται στην πολυπληθή και θορυβώδη Μουμπάι και παρακολουθεί τη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας που έρχονται κοντά χάρη σε ένα λάθος. Αυτή η γεμάτη χιούμορ, ζεστασιά και ευαισθησία, ιστορία μας προσφέρει μια μαγική γεύση από την Ινδία, καθώς και την ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική ερμηνεία του ταλαντούχου ηθοποιού, Ιρφάν Καν (Slumdog Millionaire, The Life of Pi).

Η ταινία αιχμαλωτίζει τον θεατή με την εξωτική της ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές της σπιτικής ινδικής κουζίνας που απλώνονται παντού, χτίζοντας έναν όμορφο κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο ονειροπολήσεις και χαριτωμένους διαλόγους που συνοψίζουν μέσα σε λίγες φράσεις την κοσμοθεωρία των ηρώων.

«Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» (The French Connection – 1971) του Γουίλιαμ Φρίντκιν
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2015
Πού: Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

image

Δυο σκληροτράχηλοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, ο Τζίμι Ποπάι Ντόιλ (Τζιν Χάκμαν) και ο Μπάντι Κλάουντι Ρούσσο (Ρόι Σάιντερ), προσπαθούν να σταματήσουν μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, η οποία διακινεί ηρωίνη από τη Γαλλία. Οι μέθοδοι του Ντόιλ, που είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του, είναι αμφιλεγόμενες και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν την παρανομία. Ο Αλέν Σαρνιέ (Φερνάντο Ρέι) εγκέφαλος της σπείρας των ναρκωτικών, είναι αντιθέτως αβρός και ευγενικός. Οι έρευνες των δυο αστυνομικών ξεκινούν μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τα μέλη της σπείρας, στη Μασσαλία από τον εκτελεστή της σπείρας του Σαρνιέ, Πιερ Νικολί (Μαρσέλ Μποτζούφι). Ο Σαρνιέ σχεδιάζει να κρύψει φορτίο ηρωίνης στο αυτοκίνητο ενός στενού του φίλου, του τηλεπαρουσιαστή Ανρί Ντεβερώ (Φρεντερίκ Ντε Πασκάλ), ο οποίος πρόκειται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αποκαλύψεις οδηγούν τους δύο αστυνομικούς στο μπαρ Κοπακαμπάνα, του οποίου ο ιδιοκτήτης Σαλβατόρε Μπόκα (Τόνι Λο Μπιάνκο) και η σύζυγός του Άντζι (Αρλίν Φάρμπερ) καλύπτουν μέλη της μαφίας που έχουν σχέση με ναρκωτικά. Μετά από έρευνες οι Ποπάι και Κλάουντι ανακαλύπτουν ότι το ζευγάρι έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο. Μαθαίνουν επίσης τη σχέση του ζευγαριού με τον δικηγόρο Τζόελ Γουάινστοκ (Χάρολντ Γκάρι) ο οποίος φαίνεται να έχει συνδέσμους με τον κόσμο των ναρκωτικών. Οι έρευνες συνεχίζονται και η αστυνομία τοποθετεί κοριούς στα τηλέφωνα του ζευγαριού, ενώ στην έρευνα συμμετέχει και ο ομοσπονδιακός πράκτορας Μάλντερινγκ που όμως αντιπαθεί τον Ποπάι. Παράλληλα ο Σαρνιέ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για συναλλαγή με το ζεύγος Μπόκα και ανακαλύπτει ότι παρακολουθείται από τους άνδρες του Ποπάι. Ο εκτελεστής του Σαρνιέ αποπειράται να δολοφονήσει τον Ποπάι, αλλά αποτυγχάνει και τότε ξεκινάει ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Ο «Άνθρωπος από τη Γαλλία» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες όλων τον εποχών – το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 70η θέση στη λίστα με 100 αριστουργήματα του Αμερικανικού κινηματογράφου. Με πρωταγωνιστές τρεις σπουδαίους ηθοποιούς, τον Τζιν Χάκμαν, τον Ρόι Σάιντερ και τον σπουδαίο Φερνάντο Ρέι – αγαπημένο ηθοποιό του Λουίς Μπουνιουέλ – η ταινία προτάθηκε για οκτώ (8) Βραβεία Όσκαρ και κέρδισε πέντε (5), ανάμεσά τους και το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – έχοντας μάλιστα απέναντι του το αριστουργηματικό «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (A Clockwork Orange) του κορυφαίου Αμερικανού σκηνοθέτη της γενιάς του, Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το φιλμ αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του ομότιτλου βιβλίου του Ρόμπιν Μουρ, με θέμα την εξάρθρωση μίας σπείρας ναρκωτικών από τους αστυνομικούς, Έντι Ίγκαν και Σόνι Γκρόσο – οι οποίοι πραγματοποιούν κι ένα σύντομο πέρασμα στην ταινία. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε τον αξιόλογο δημιουργό Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2007 βρέθηκε στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Αγκίρε, η Μάστιγα του Θεού» (Aguirre, der Zorn Gottes / Aguirre the Wrath of God – 1972) του Βέρνερ Χέρτζογκ
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2016
Πού: Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

image

Στην ταινία, παρακολουθούμε αρχικά τον Γκονσάλο Πιζάρο, να ξεκινά μια αποστολή ανακάλυψης στις αρχές του 1560, της περιοχής πέρα από τις Άνδεις, με το όνομα Ελδοράδο, που φημολογείται ότι είναι γεμάτη από χρυσό. Αναγκασμένος όμως να σταματήσει την πορεία του, ο Πιζάρο αποφασίζει να στείλει μια αποστολή εξερεύνησης κατά μήκος του ποταμού, με αρχηγό τον Δον Πέδρο ντε Ούρσουα και υπαρχηγό τον Λόπε ντε Αγκίρε.

Η βιαιότητα του ποταμού, δυσκολεύει αφάνταστα την κατάβαση με τις σχεδίες και όταν ο Δον Πέδρο αποφασίζει να επιστρέψει στην βάση, ο Αγκίρε παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και χρίζεται αρχηγός της αποστολής. Όμως λόγω της πείνας, των συνεχών επιθέσεων των ιθαγενών και των ανυπέρβλητων εμποδίων του ποταμού, το Φεβρουάριο του 1561 ο Άγκίρε, επονομαζόμενος και «Οργή του θεού», πεθαίνει μαζί με το άπιαστο όνειρό του.

Το 1972 η ταινία «Αγκίρε, η Μάστιγα του Θεού» σηματοδοτεί την αρχή της καλλιτεχνικής σχέσης του Βέρνερ Χέρτζογκ με τον Κλάους Κίνσκι. Μίας θρυλικής κινηματογραφικής συμβίωσης που πέρασε από πολλά στάδια και εντάσεις, αλλά που ταυτόχρονα μας χάρισε και σπουδαίες δημιουργίες. Το συγκεκριμένο φιλμ δικαίως συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του BBC Culture, με τις 100 Καλύτερες Ξενόγλωσσες Ταινίες όλων των εποχών.

«West Side Story» (1961) των Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2016
Πού: Ναός Ολυμπίου Διός

image

Δύο αντίπαλες συμμορίες (οι Τζετς και οι Σαρκς) μάχονται για να κερδίσουν έδαφος και σεβασμό. Η αγάπη που θα γεννηθεί μεταξύ του Τόνι – πρώην αρχηγού των Τζετς και της Μαρίας – αδερφής του αρχηγού των Σαρκς, θα είναι καταδικασμένη; Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι: Νάταλι Γουντ, Ρίτσαρντ Μπέιμερ, Ρίτα Μορένο, Τζορτζ Τσακίρης και Ρας Τάμπλιν.

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας μεταφέρεται, μέσω Μπρόντγουεϊ, στις λαϊκές συνοικίες της Νέας Υόρκης του ’50 με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουάιζ και τον χορογράφο Τζέρομ Ρόμπινς (που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) να δημιουργούν ένα αυθεντικό ρεαλιστικό κλίμα κινηματογραφώντας τη δράση σε φυσικά ντεκόρ.

Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες στην Ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου. Οι σκηνοθέτες, Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ, παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό μιούζικαλ, μεταφέροντας τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, μέσα στο πλαίσιο του πολέμου των συμμοριών στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950. Τιμήθηκε με 10 Βραβεία Όσκαρ.

«Mad Max 2: Εκδικητής Πέρα Από το Νόμο» (Mad Max 2: The Road Warrior – 1981) του Τζορτζ Μίλερ
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2017
Πού: Λυκαβηττός

image

Ο Μαξ έρχεται και πάλι σε σύγκρουση μέχρι θανάτου με μια ομάδα κακοποιών όταν οι τελευταίοι φτάνουν στην περιοχή του σε αναζήτηση πετρελαίου. Πρόκειται για τη δεύτερη και ίσως καλύτερη ταινία του Αυστραλού, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Τζορτζ Μίλερ. Πλέον το περιπετειώδες μελλοντολογικό franchise, απομακρύνεται από τη θεματολογία του αστυνομικού θρίλερ και γίνεται περισσότερο ένα έργο ηρωικής φαντασίας. Οι διαμάχες θυμίζουν ρωμαϊκή αρένα, η βία είναι στιλιζαρισμένη ενώ το χιούμορ μάς υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε σ’ ένα κόμικ σύμπαν.

Το 1979 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία της σειράς, «Mad Max: Ο Εκδικητής της Νύχτας» με τους Mel Gibson, Joanne Samuel και τον Hugh Keays-Byrne, ο οποίος επιστρέφει και στην τέταρτη ταινία του σχετικού franchise. Το 1981, ακολούθησε το «Mad Max: Εκδικητής Πέρα απ’ τον Νόμο», με τους: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston. Η τριλογία ολοκληρώθηκε το 1985, με το φιλμ, «Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού» και πρωταγωνιστές τους: Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence, με το τραγούδι της ταινίας “We Don’t Need Another Hero” των Terry Britten και Graham Lyle, ερμηνευμένο μοναδικά από την Tina Turner, να κερδίζει μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Τριάντα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ, δημιουργός του μετά-αποκαλυπτικού genre και ιθύνων νου του θρυλικού franchise «Mad Max», επέστρεψε στον κόσμο του Πολεμιστή του Δρόμου, Μαξ Ροκατάνσκι, με το «Mad Max: Fury Road», για την μεγάλη επιστροφή, το οποίο προβλήθηκε το 2015 στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

«Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski – 1998) των Τζόελ και Ίθαν Κοέ
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2017
Πού: Παραλία Αγίου Κοσμά

image

Ο Λεμπόφσκι (Τζεφ Μπρίτζες), είναι ένας άνεργος χίπης και ο φίλος του Γουόλτερ (Τζον Γκούντμαν), πρώην βετεράνος του Βιετνάμ. Μαζί προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός κατουρημένου χαλιού καθώς και της συνωνυμίας μ’ έναν διάσημο εκατομμυριούχο. Ο Λεμπόφσκι, αναγκάζεται να παραδώσει τα λίτρα, ώστε ένας εκατομμυριούχος με το ίδιο όνομα, να πάρει πίσω τη γυναίκα του. Το σχέδιο δεν πετυχαίνει καθώς ο φίλος του αποφασίζει να κρατήσει τα λεφτά για τον εαυτό του.

Τον Φεβρουάριο του 1998 – δύο μόλις χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Fargo» – κυκλοφορούσε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες η έβδομη μεγάλου μήκους ταινία των αδερφών Κοέν: «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski). Οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν θετικές και παρά το γεγονός ότι το φιλμ παρουσιάστηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» δεν απέσπασε ποτέ κάποιο αξιόλογο βραβείο.

Σταδιακά όμως η ταινία κατάφερε να κερδίσει την προσοχή τόσο των κριτικών, όσο και του κοινού. Το εξαιρετικό καστ – Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ – η αξέχαστη μουσική του Κάρτερ Μπέργουελ, οι κλασσικές σκηνές και κυρίως οι επικοί διάλογοι, είχε σαν αποτέλεσμα η ταινία των Κοέν να καθιερωθεί γρήγορα ως ένα γνήσιο cult δείγμα γραφής του αμερικανικού κινηματογράφου.

«Fight Club» (1999) του Ντέιβιντ Φίντσερ
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2018
Πού: Προαύλιος χώρος Θεάτρου Λυκαβηττού

image

Το 1999 ο Ντέιβιντ Φίντσερ αναταράσσει τα λιμνάζουσα νερά της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Chuck Palahniuk, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Στο πλευρό του έχει μία τριάδα σπουδαίων ηθοποιών: Έντουαρντ Νόρτον, Μπραντ Πιτ και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

Η παράδοξη ιστορία ενός καταπιεσμένου άντρα ο οποίος ψάχνει διέξοδο στη ζωή του και τη βρίσκει μέσα από τις παράνομες – και προοδευτικά όλο και πιο ανήθικες – δράσεις μιας μυστικής πυγμαχικής λέσχης. Στην εκπνοή των 90s εμφανίστηκε από μεγάλο χολιγουντιανό στούντιο αυτή η προκλητική ταινία που έμελλε να γίνει αντικείμενο λατρείας, μίσους και ενδελεχούς μελέτης.

Το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ, υπήρξε η ηλεκτρισμένη αυτοψυχανάλυση του κοινωνικά ευνουχισμένου Gen-X-er, που έβλεπε την επανάσταση που πάντα ονειρευόταν να κάνει στη ζωή του να συμβαίνει ως αποκύημα της φαντασίας του.

«Μπραζίλ» (Brazil – 1985) του Τέρι Γκίλιαμ
Πότε: Athens Open Air Film Festival 2019
Πού: Θέατρο Δουργούτι

image

Ο Σαμ (Τζόναθαν Πράις / Jonathan Pryce) είναι μέρος μιας τέλειας μελλοντικής πραγματικότητας που κυβερνάται από την τεχνολογία και τη γραφειοκρατία κι εμποδίζει την οποιαδήποτε δημιουργία ονείρων. Μια σειρά, όμως, από παράξενες καταστάσεις δίνει άλλη τροπή στα δεδομένα, κι εκείνος αρχίζει να ονειρεύεται, γνωρίζοντας μία μυστηριώδη γυναίκα.

Το φιλμ – σημείο αναφοράς του σπουδαίου Τέρι Γκίλιαμ, είναι πραγματικά, ένα μοναδικό στο είδος του έργο. Βρισκόμαστε στο 1985 κι ο Γκίλιαμ, κάνοντας ένα διάλειμμα από τους αγαπημένους και πάντα απολαυστικούς Monty Python, μας χαρίζει ίσως την καλύτερη ταινία της πλούσιας φιλμογραφίας του.

Παράλληλα είναι και η πρώτη ταινία της άτυπης τριλογίας του, η οποία θα συνεχιστεί δέκα χρόνια μετά, με το φιλμ «Twelve Monkeys» (1995), για να ολοκληρωθεί με το «Θεώρημα του Μηδενός» (The Zero Theorem – 2013).

Συνδυάζοντας μοναδικά τη γλυκιά μελαγχολία του Κάφκα, με την πλούσια φαντασία του Όργουελ, ο Τέρι Γκίλιαμ, δημιουργεί έναν δικό του μοναδικό και συνάμα, ονειρικό κόσμο, χαμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.